ΑνακοινώσειςΓραμματείας

Η L'Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO προκηρύσσουν για 12η φορά, 3 σημαντικά Βραβεία Επιστημονικής Έρευνας για νέες γυναίκες επιστήμονες, αξίας 10.000€ έκαστο.

Η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο καθώς από φέτος, τα βραβεία θα υλοποιούνται κάθε χρόνο


Αθήνα, 30 Αυγούστου 2022 – Τα Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL-UNESCO εντάσσονται στο Διεθνές Πρόγραμμα L'ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, το όποιο αναγνωρίζει και υποστηρίζει διεθνώς γυναίκες επιστήμονες, με στόχο να τους δοθεί μεγαλύτερη αναγνώριση, να αναδειχθεί το ταλέντο τους και να εμπνεύσει περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με την επιστήμη. Με πίστη στην πεποίθηση ότι ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες, το Ίδρυμα L’Oréal σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, προκηρύσσουν για 12η φορά στην Ελλάδα, την έναρξη των φετινών βραβείων, με τρία σημαντικά βραβεία αξίας 10.000€ έκαστο,  που θα δοθούν σε γυναίκες επιστήμονες, οι οποίες απασχολούνται στους τομείς των Βιοεπιστημών, των Φυσικών Επιστημών, των Μαθηματικών και της Επιστήμης των Υπολογιστών. Τέλος, ως περαιτέρω επιβεβαίωση της παραπάνω δέσμευσης και του θετικού αντίκτυπου των Βραβείων στους δικαιούχους του, ανακοινώνεται ότι από το 2022 και έπειτα, τα βραβεία θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.

Το Ίδρυμα L'Oréal και η UNESCO συνεργάζονται τα τελευταία 24 χρόνια για να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση περισσότερων γυναικών επιστημόνων με στόχο να επιτύχουν επιστημονική αριστεία και να συμμετάσχουν ισότιμα στην επίλυση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Παγκοσμίως, μόνο το 33,3% των ερευνητών είναι γυναίκες. Η γυάλινη οροφή παραμένει πραγματικότητα στον τομέα της επιστημονικής έρευνας, καθώς οι γυναίκες καταλαμβάνουν μόνο το 11% των ανώτατων ακαδημαϊκών θέσεων στην Ευρώπη, και λιγότερο από 4% των Βραβείων Νόμπελ Επιστήμης έχουν απονεμηθεί σε γυναίκες.

Από την έναρξη του Προγράμματος L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη το 1998,  έχουν διακριθεί 3.900 γυναίκες επιστήμονες σε 118 χώρες. Συγκεκριμένα, 112 έλαβαν βραβεία για αριστεία στην επιστήμη, εκ των οποίων 5 στη συνέχεια κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ, ενώ ακόμα 3.300 ταλαντούχες νέες γυναίκες έλαβαν υποτροφίες για να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο ερευνητικό τους έργο. Aυτές οι σημαντικές γυναίκες επιστήμονες και ερευνήτριες βοηθούν στην αλλαγή του κόσμου μέσω των ανακαλύψεών τους και αποτελούν πρότυπα για νεότερες γενιές γυναικών που θέλουν να συνεχίσουν την επιστημονική τους σταδιοδρομία και να σπάσουν τη γυάλινη οροφή.

Η Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, δήλωσε: «Οι δύο εταίροι του θεσμού, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και η L'Oréal Hellas, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το Πρόγραμμα «Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» το οποίο αναγνωρίζει, επιβραβεύει και υποστηρίζει έμπρακτα νέες ερευνήτριες και διακεκριμένες επιστήμονες. Ταυτόχρονα, όμως, γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά περισσότερα, καθώς ακόμα και σήμερα η έρευνα διεθνώς στερείται του δημιουργικού ταλέντου και των πολυδιάστατων πνευματικών ικανοτήτων των γυναικών. Οι Ελληνίδες επιστήμονες, που έχουν μέχρι σήμερα βραβευθεί στο πλαίσιο των Ελληνικών Βραβείων L'Oréal–UNESCO αποτελούν παράδειγμα και έμπνευση για τις νεαρές Ελληνίδες προκειμένου να κατακτήσουν το όνειρό τους για μια καριέρα στον χώρο της επιστήμης, καθώς και ζωντανή απόδειξη ότι οι γυναίκες επιστήμονες μπορούν να θέσουν υψηλούς στόχους και να τους πετύχουν, συμβάλλοντας τα μέγιστα σε ένα καλύτερο αύριο».


Ο Alex Davison, Γενικός Διευθυντής της L'Oréal Hellas, δήλωσε: «Είναι κομμάτι του DNA της L'Oréal να υποστηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών, γιατί πιστεύουμε ότι ένας κόσμος χωρίς την συμβολή τους είναι αδιανόητος. Γι’ αυτό, από το 1998, το ίδρυμα L'Oréal σε συνεργασία με την UNESCO, μέσα από το πρόγραμμα L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, αναγνωρίζει, στηρίζει και ενδυναμώνει τις γυναίκες της επιστήμης και βοηθάει ταλαντούχες ερευνήτριες να αποκτήσουν τις διακρίσεις που τις αξίζουν. Το Ελληνικό Πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2006, έχει ήδη πραγματοποιήσει 11 συνολικά βραβεύσεις οι οποίες ανέδειξαν και στήριξαν το έργο 32 Ελληνίδων Επιστημόνων. Οι γυναίκες αυτές, αποτελούν παράδειγμα και έμπνευση για ακόμη περισσότερες γυναίκες που επιθυμούν να κυνηγήσουν τα όνειρα τους και να ξεκινήσουν την σταδιοδρομία στον χώρο της επιστήμης. Είμαι πολύ χαρούμενος, που από τα φετινά βραβεία και έπειτα, το πρόγραμμα θα διοργανώνεται κάθε χρόνο, καθώς το όραμα μας είναι να συμμετέχουν ισότιμα και να διεκδικούν την θέση που τους αξίζει στην επιστημονική κοινότητα, όλο και περισσότερες γυναίκες, σε μια κοινωνία δίχως αποκλεισμούς, γιατί ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες».

Οι νικήτριες των τελευταίων Ελληνικών βραβείων L'ORÉAL UNESCO
Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, το 2021, ήταν η Δρ. Μιχαέλα Φίλιου, Επίκουρη Καθηγήτρια Βιοχημείας στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Δρ. Αναστασία-Γεωργία Πίππα, φαρμακοποιός και Επίκουρη Καθηγήτρια στον τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Δρ. Μαρία Πετροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στον τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Τα Ελληνικά Βραβεία χορηγούνται σε Ελληνίδες Επιστήμονες, ηλικίας μέχρι 40 ετών, κατόχων διδακτορικού διπλώματος, οι οποίες ασχολούνται με την Επιστημονική Έρευνα στους τομείς των Βιοεπιστημών, των Φυσικών Επιστημών, των Μαθηματικών και της Επιστήμης των Υπολογιστών.
Οι αιτούσες πρέπει να δραστηριοποιούνται σε Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας.Για τους αναλυτικούς όρους συμμετοχής για τα Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη 2022 επισκεφθείτε το site www.womeninscience.gr

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά, στο site www.womeninscience.gr  μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2022

  Προκήρυξη
Όνομα: Προκήρυξη_Επιστημονικά Βραβεία 2023.pdf, Ανέβηκε: 22/9/2022 10:19, Μέγεθος: 510kb
  Announcement
Όνομα: Announcement_Bodossaki Distinguished Young Scientist Awards 2023.pdf, Ανέβηκε: 22/9/2022 10:20, Μέγεθος: 498kb

Ανακοινώνεται ότι, οι εξετάσεις των μαθημάτων που ήταν προγραμματισμένες για αύριο Τετάρτη 21/9/2022 αναβάλλονται, λόγω της αυριανής γενικής απεργίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Η νέα ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων, στα συγκεκριμένα μαθήματα, θα ανακοινωθεί μέσω της ιστοσελίδας της Σχολής και της πλατφόρμας Helios.

  Ανακοίνωση
Όνομα: ΕΙΣ Ανακοίνωση.pdf, Ανέβηκε: 19/9/2022 15:41, Μέγεθος: 128kb
  Υποτροφίες
Όνομα: letny semester bilateralne stipendia attachment (003).pdf, Ανέβηκε: 19/9/2022 15:42, Μέγεθος: 844kb
  Ανακοίνωση
Όνομα: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΕΜΠ ΕΓΓΡΑΦΕ.pdf, Ανέβηκε: 15/9/2022 13:42, Μέγεθος: 256kb

Δεδομένης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του COVID-19, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν την αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά ηλεκτρονικά στο email: protokollo@central.ntua.gr χρησιμοποιώντας τo έντυπo αίτησης για ΝΕΕΜΠ. Τα πρωτότυπα δικαιολογητικά θα προσκομίζονται με την εισδοχή στην εστία.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμματεία των ΝΕΕΜΠ, http://esties.ntua.gr/communication.html

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική στους χώρους της Σχολής εντός των οποίων διεξάγονται κάθε είδους εξετάσεις, για όλα ανεξαιρέτως τα πρόσωπα που εισέρχονται σε αυτούς (φοιτητές, υποψηφίους, μέλη ΔΕΠ, επιτηρητές, λοιπό προσωπικό), σύμφωνα με την ΚΥΑ της 23-07-2022 που βρίσκεται σε ισχύ και δημοσιέυτηκε στο ΦΕΚ 3891/23-07-2022 (Β. ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΑ ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ, παρ. 8).

Η Γραμματεία της Σχολής θα παραμείνει κλειστή, λόγω θερινών διακοπών, κατά το χρονικό διάστημα από Δευτέρα 1/8 έως και Παρασκευή 19/8/2022.

  Προκήρυξη
Όνομα: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ_ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ_ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ_%3.pdf, Ανέβηκε: 21/7/2022 15:28, Μέγεθος: 154kb
  Αίτηση
Όνομα: ΑΙΤΗΣΗ_ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ_ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ_2022_2%3.doc, Ανέβηκε: 21/7/2022 15:29, Μέγεθος: 36kb
  Υπεύθυνη Δήλωση
Όνομα: ΥΠΕΥΘΥΝΗ_ΔΗΛΩΣΗ_ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ_ΧΕΙΜ%C.doc, Ανέβηκε: 21/7/2022 15:29, Μέγεθος: 60kb
  Τομέας ΙΙΙ: Εργαστήριο Προηγμένων και Σύνθετων Υλικών, Νανοϋλικών, Νανοδιεργασιών και Νανοτεχνολογίας
Όνομα: anak_ypops_dnti_proigmenon_kai syntheton_ylikon_IΙΙ.pdf, Ανέβηκε: 15/7/2022 15:58, Μέγεθος: 141kb
  Τομέας ΙV: Εργαστήριο Τεχνολογίας Πολυμερών
Όνομα: anak_ypops_dnti_Texnologias_Polymeron_IV.pdf, Ανέβηκε: 15/7/2022 13:56, Μέγεθος: 123kb
  Τομέας ΙV: Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών
Όνομα: anak_ypops_dnti_Texnologias_Kafsimon_kai_Lipantikon_IV.pdf, Ανέβηκε: 15/7/2022 13:56, Μέγεθος: 125kb
  Τομέας ΙΙ: Εργαστήριο Σχεδιασμού και Ανάλυσης Διεργασιών
Όνομα: anak_ypops_dnti_sxed_analys_dierg_II.pdf, Ανέβηκε: 13/7/2022 13:47, Μέγεθος: 154kb
  Τομέας ΙΙ: Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας
Όνομα: anak_ypops_dnti_EBEO_II.pdf, Ανέβηκε: 13/7/2022 13:46, Μέγεθος: 156kb
  Τομέας Ι: Εργαστήριο Γενικής Χημείας
Όνομα: anak_ypops_dnti_genikis_chimeias_I.pdf, Ανέβηκε: 18/7/2022 10:54, Μέγεθος: 152kb
‹ Νεότερες1234...36Παλαιότερες ›