ΠροτεινόμεναΘέματακαιΑνάθεσηΔιπλωματικώνΕργασιών
Διερεύνηση της αλληλεπίδρασης μηχανισμών επιδιόρθωσης του τελομερικού DNA με τη γονιδιωματική αστάθεια και τη διατήρηση της ικανότητας συνεχούς κυτταρικού πολλαπλασιασμού στη νεοπλασία
Η γονιδιωματική αστάθεια αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των καρκινικών κυττάρων. Παρατηρείται σε όλους τους ιστοπαθολογικούς τύπους νεοπλασίας και συνδέεται με την καρκινογένεση αλλά και την εξέλιξη της κακοήθειας. Από τους μύκητες έως τον άνθρωπο, τα άκρα των χρωμοσωμάτων καλύπτονται από εξειδικευμένες επαναλαμβανόμενες δομές DNA, πρωτεϊνών και RNA που ονομάζονται τελομερίδια. Η δομική ακεραιότητα και το επαρκές μήκος των τελομεριδίων των χρωμοσωμάτων συντηρούν την ικανότητα κυτταρικής ανανέωσης και προστατεύουν τα διαιρούμενα σωματικά κύτταρα από την γονιδιωματική αστάθεια η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση καρκίνου. Επιπλέον, η διατήρηση της ικανότητας συνεχούς κυτταρικού πολλαπλασιασμού στη νεοπλασία, σχετίζεται άμεσα με μηχανισμούς επιμήκυνσης των τελομεριδίων όπως η ενεργοποίηση της ανάστροφης μεταγραφάσης τελομεράσης ή του εναλλακτικού μηχανισμού νεοσύνθεσης των τελομεριδίων των καρκινικών κυττάρων που βασίζεται σε μηχανισμούς επιδιόρθωσης του τελομερικού DNA μέσω ομόλογου ανασυνδυασμού. Κατά την προτεινόμενη διπλωματική διατριβή θα εξετασθούν βασικά χαρακτηριστικά της τελομερικής δυσλειτουργίας σε γενετικά ή φαρμακευτικά ελεγχόμενες πειραματικές συνθήκες επαγωγής γονιδιωματικής αστάθειας σε κυτταρικές καλλιέργειες ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων. Θα ελεγχθούν γενετικά τροποποιημένα κύτταρα και φαρμακευτικοί αναστολείς της επιδιόρθωσης του DNA και ο νέος αντικαρκινικός παράγοντας 6-θειο-δεοξυγουανίνη που στοχεύει την τελομεράση.
Η φοιτήτρια θα εκπαιδευθεί σε τεχνικές κυτταρικών καλλιεργειών και χρωμοσωμικής ανάλυσης, θα εφαρμόσει τεχνολογίες RT-PCR, ανοσοκυτταροχημείας, in-situ υβριδισμού, φθορισμικής, συνεστιακής ή πολυφωτονικής μικροσκοπίας και ανάλυσης εικόνας. Επίσης, θα εκτεθεί σε στρατηγικές data mining, σε μεθοδολογίες βιοπληροφορικής ανάλυσης και σε στρατηγικές στατιστικής επεξεργασίας ερευνητικών αποτελεσμάτων, ενώ θα καταρτιστεί σε βασικές τεχνικές της μοριακής βιολογίας/βιοχημείας, κυτταρογονιδιωματικής και της τελομερικής βιολογίας (έλεγχοι μήκους και λειτουργικότητας των τελομερών και μελέτες ανασυνδυασμού των τελομερών).
Επιβλέπων μέλος ΔΕΠ:
Ευάγγελος Τόπακας
Τομέας: Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών
Σχετικό Μάθημα : Εμβιομηχανική
Περίοδος Ανάθεσης: Φεβρουαρίου Ακ. Έτους 2023-2024
Τομέας: Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών
Σχετικό Μάθημα : Εμβιομηχανική
Περίοδος Ανάθεσης: Φεβρουαρίου Ακ. Έτους 2023-2024
Ανατέθηκε: Θεοχάρη Τρις