Ανακοινώσεις
Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 - Ανακοινώσεις Γραμματείας
  Ανακοίνωση
Όνομα: anak_neoeisachthenton_athliton_2021-2022.pdf, Ανέβηκε: 1/12/2021 11:53, Μέγεθος: 546kb
  Αίτηση εγγραφής-δήλωσης μαθημάτων
Όνομα: AitMath_Xeim_1o_2021-22.docx, Ανέβηκε: 1/12/2021 11:54, Μέγεθος: 49kb
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 - Ανακοινώσεις Γραμματείας

Ενημερώνονται οι φοιτητές της Σχολής, οι οποίοι φοιτούν στο 3ο ή μεγαλύτερο εξάμηνο σπουδών και ενδιαφέρονται να απαλλαχθούν από το μάθημα της Ξένης Γλώσσας του 1ου, 2ου, και 3ου εξαμήνου, όπως αποστείλουν στο email andris@chemeng.ntua.gr, σχετική αίτηση απαλλαγής και τον αντίστοιχο τίτλο ή πιστοποίηση που διαθέτουν.

Υποβολή αιτήσεων 30/11/2021 έως 14/12/2021

Απαραίτητα δικαιολογητικά:

  • Αίτηση Απαλλαγής (επισυνάπτεται)
  • Πρωτότυπος τίτλος ή πιστοποίηση, σε ψηφιακή μορφή
  • Υπεύθυνη Δήλωση μέσω του gov.gr που να αναφέρει ότι το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας που υποβάλλεται αποτελεί ακριβές αντίγραφο του πρωτότυπου


Σημ.: Η απαλλαγή καταχωρείται στο τρίτο (3ο) εξάμηνο και αφορά το 1ο, 2ο και 3ο εξάμηνο σπουδών.

  Ανακοίνωση
Όνομα: Anakoinosi_apallagis_foreign_lang_2022.pdf, Ανέβηκε: 30/11/2021 13:01, Μέγεθος: 725kb

Η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών του ΕΜΠ συνδιοργανώνει με το University of Trento, το Hub Innovation Trentino και την εταιρεία Mytilineos το 3ο Πιλοτικό σχολείο EnAct-SDGs για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στον κλάδο των Ορυκτών Πρώτων Υλών στις 8-10 Δεκεμβρίου 2021.

Το 3ο Πιλοτικό σχολείο EnAct-SDGs είναι ένα τριήμερο διαδικτυακό πρόγραμμα για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στον κλάδο των Ορυκτών Πρώτων Υλών, το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου EnAct-SDGs, ένα διετές EIT Regional Innovation Scheme-RIS Matchmaking and Networking πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από το EIT RawMaterials, και απευθύνεται σε πανεπιστημιακούς σπουδαστές και νέους αποφοίτους.  Η συμμετοχή σε αυτό το πρότυπο Πιλοτικό Σχολείο συνεισφέρει στην γνώση των συμμετεχόντων σε θέματα κυκλικής οικονομίας και καινοτομίας, στην ενίσχυση της  συνεργασίας σε διεπιστημονικές και διεθνείς ομάδες και στην αποτελεσματική παρουσίαση νέων προτάσεων και ιδεών.  

Τα μαθήματα και διαλέξεις από εκπαιδευτές του UniTrento, TUBAF, ΗΙΤ και εκπροσώπους της ΜΥTILINEOS S.A σε θέματα κυκλικής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης γενικότερα, διαρκούν από 9.30π.μ-14.00μμ. Στην συνέχεια και μέχρι τις 18.00μμ  οι ομάδες των συμμετεχόντων συνεργάζονται με τη βοήθεια εκπαιδευτών από την ομάδα του EnAct-SDGs για την επίλυση του ειδικού θέματος  που σε αυτή την  έκδοση του Pilot School αφορά τη Βιομηχανία Αλουμινίου, challenge based education. Το Πιλοτικό Σχολείο ολοκληρώνεται με την  τελική παρουσίαση των εργασιών των Ομάδων, και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του εκδίδεται σχετικό πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το 3ο πιλοτικό σχολείο EnAct-SDGs, ανατρέξτε στην επίσημη πρόσκληση στον ιστότοπο του EnAct-SDGs.

Αίτηση online έως 1/12/2021 >> ON-LINE ΑΙΤΗΣΗ <<

  Πρόσκληση
Όνομα: EnAct-SDGs 3rd PS_announcement_GR1.pdf, Ανέβηκε: 29/11/2021 18:41, Μέγεθος: 389kb
Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 - Ανακοινώσεις Γραμματείας

Ο EBEC Athens επιστρέφει για 12η συνεχόμενη χρονιά!

Για πρώτη φορά το event θα αποτελείται από μία εβδομάδα αφιερωμένη στο SDG11 των Ηνωμένων Εθνών: Sustainable Cities and Communities και θα κλείνει με ένα διαγωνισμό μηχανικής και θα λάβει μέρος 13-20 Δεκέμβρη 2021.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, φοιτητές από όλες τις σχολές του ΕΜΠ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες και workshops από εταιρείες του κλάδου και να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό μηχανικής, όπου τετραμελείς ομάδες φοιτητών καλούνται να λύσουν ένα πρόβλημα μηχανικής. Οι ομάδες μπορούν να διαγωνιστούν είτε στην κατηγορία του Team Design, είτε στην κατηγορία του Case Study.

Η φόρμα συμμετοχής είναι η εξής: Φόρμα συμμετοχής για τον Διαγωνισμό Μηχανικής EBEC Athens 2022

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα social media του BEST Athens:

Facebook: BEST Athens (https://www.facebook.com/BEST.Athens)
Instagram: @best_athens
LinkedIn: BEST Athens (https://www.linkedin.com/company/12646042)
Website BEST Athens: http://best.ntua.gr
Website EBEC Athens: http://ebec.ntua.gr

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 - Ανακοινώσεις Γραμματείας

Στο επισυναπτόμενο αρχείο μπορείτε να δείτε τους τελικούς βαθμούς των φοιτητών, οι οποίοι εξετάστηκαν στη διπλωματική τους εργασία την περίοδο Οκτωβρίου 2021.

  Τελικοί βαθμοί εξέτασης ΔΕ περιόδου Οκτωβρίου 2021
Όνομα: grades_DE_October_2021.pdf, Ανέβηκε: 24/11/2021 17:32, Μέγεθος: 412kb
Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 - Ανακοινώσεις Γραμματείας

Χαίρετε! Είμαστε η ομάδα iGEM Athens 2021 και αναζητούμε νέα μέλη για την ομάδα του 2022! Μετά από 4 χρόνια συνεχόμενων επιτυχιών ελληνικών ομάδων στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM,  θέλουμε να βρούμε την νέα ομάδα iGEM Athens με σκοπό να συμμετάσχει στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας τη χρονιά του 2022!

Για ακόμα μία φορά, φοιτητές από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αθήνας συνεργάζονται για τη δημιουργία μιας διεπιστημονικής ομάδας, με σκοπό τη συμμετοχή στον Διαγωνισμό iGEM 2022, τον μεγαλύτερο και διεθνώς αναγνωρισμένο διαγωνισμό στον τομέα της Συνθετικής Βιολογίας. Στα πλαίσια αυτού του διαγωνισμού τα νέα μέλη της ομάδας θα πρέπει να σκεφτούν ένα ερευνητικό πρότζεκτ και να το υλοποιήσουν μέσω πειραμάτων και πληροφορικών εργαλείων αλλα και να βρουν τρόπο να το χρηματοδοτήσουν.  Επιπροσθέτως, η ομάδα αποσκοπεί στη διάδοση της συνθετικής βιολογίας στο ευρύτερο κοινό και στην παραγωγική αλληλεπίδραση μαζί του μέσω πολυποίκιλων εκδηλώσεων που τα ίδια τα μέλη θα πρέπει να οργανώσουν. Τελικός σκοπός της ομάδας είναι να παρουσιάσουν το τι κατάφεραν όλη την χρονιά στο παγκόσμιο Jamboree που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2022 στο Παρίσι.

Παρακάτω μπορείς να μάθεις περισσότερα σχετικά με το διαγωνισμό iGEM και αν ενδιαφέρεσαι να συμπληρώσεις την Αίτηση Συμμετοχής μεχρι τις 06/12/2021!

Αίτηση συμμετοχής στην ομάδα Συνθετικής Βιολογίας iGEM Athens 2022

Ψάχνουμε για νέα μέλη με ενθουσιασμό, συνεργατικότητα και πάθος για την επιστήμη!

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας παρακάτω:

Info email: igemathens2021@gmail.com
Facebook: @iGEM.Athens
Instagram: @igemathens

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 - Ανακοινώσεις Γραμματείας
  Πρόσκληση Γ.Σ. της 24/11/2021
Όνομα: prosklisi_GS_2021_11_24.pdf, Ανέβηκε: 19/11/2021 15:26, Μέγεθος: 448kb
Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 - Διακρίσεις - Επιτεύγματα

Η ομάδα iGEM Athens 2021 με φοιτητές από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέκτησε Χρυσό μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM 2021 που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 4 - 11 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε 12 - 14 Νοεμβρίου στο Παρίσι όπου η ομάδα παρουσίασε το έργο της. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος περισσότερες από 320 ομάδες και 4000 συμμετέχοντες από ερευνητικές ομάδες από όλο τον κόσμο.

Η ομάδα, η οποία απαρτίζεται από επτά φοιτητές, ταξίδεψε στο Παρίσι και παρουσίασε το project της AdAPTED το οποίο έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της παραγωγής των αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται στην PCR. Μέχρι σήμερα, τα αντιδραστήρια της PCR παράγονται χημικά και πρέπει να μεταφέρονται και να αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες κατάψυξης, δυσκολεύοντας μεταξύ άλλων την μαζική διάγνωση ασθενειών, όπως και ο COVID-19. Το τελικό προϊόν του project AdAPTED, παρέχει μια φθηνή και οικολογική εναλλακτική για την παραγωγή των αντιδραστηρίων αυτών (τα τέσσερα dNTPs και μια πολυμεράση), και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ιατρικούς, ερευνητικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Στο project AdAPTED αξιοποιούνται γενετικά τροποποιημένα βακτήρια Escherichia coli BL21 (D3) τα οποία υπερεκφράζουν τα ένζυμα RNR, TSase και Pfu polymerase. Τα δύο πρώτα είναι τα κύρια ένζυμα του μεταβολικού μονοπατιού για την de novo παραγωγή των δεοξυριβονουκλεοτιδίων (dNTPs) ενώ το τελευταίο είναι μία θερμοανθεκτική πολυμεράση που παράγεται φυσικά από το είδος Pyroccocus furiosus. Τα βακτήρια αυτά μπορούν να αναπαραχθούν με ευκολία στο εργαστήριο και άρα χρησιμοποιούνται ως μικρά εργοστάσια για την παραγωγή των παραπάνω μορίων. Μετα την αύξηση της καλλιέργειας μπορούν να λυθούν με μία απλή φυγοκέντρηση και να χρησιμοποιηθούν απευθείας για την αντίδραση της PCR όσον αφορά τα dNTPs και μετα από απλά βήματα καθαρισμού για το ένζυμο. Έτσι, δεν υπάρχει ανάγκη για τις μη οικολογικές απαρχαιωμένες τεχνικές παραγωγής των αντιδραστηρίων αυτών. Αντίθετα γίνεται δυνατόν να υπάρχει αυτό το σύστημα σε κάθε εργαστήριο, διευκολύνοντας την διανομή και διαθεσιμότητα των ζωτικών αντιδραστηρίων για την πολύτιμη τεχνική PCR. Το project υποστηρίχθηκε από πειράματα και από υπολογιστικά μοντέλα που πραγματοποιήθηκαν από τα μέλη της ομάδας.

Στο πλαίσιο της ενασχόλησης της ομάδας με το project, πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές συζητήσεις με ειδικούς από διαφορετικούς τομείς παγκοσμίως, ώστε να αποκτηθεί μια σφαιρική εικόνα του προβλήματος, και να συζητηθούν καλές πρακτικές για την αντιμετώπισή του. Επιπλέον, ένας από τους στόχους της ομάδας ήταν η επικοινωνία της επιστήμης και της συνθετικής βιολογίας με το ευρύ κοινό, το οποίο επιτεύχθηκε μέσα από πολλαπλές δράσεις τις οποίες διοργάνωσε η ομάδα.

Το πλήρες έργο της ομάδας iGEM Athens 2021 παρουσιάζεται στην επίσημη ιστοσελίδα https://2021.igem.org/Team:Athens, όπου και αναλύονται όλα τα κριτήρια του διαγωνισμού που πληρούνταν για την χρυσή κατηγορία.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Κλεονίκη Πυλαρινού (Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ), Ορσαλία Ζωή Βελουδίου (Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ), Βασιλεία Σπυριδάκη (Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ), Ηλίας Τούμπε (Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ), Μαριάννα Ιωαννίδου (Τμήμα Βιοτεχνολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Σπύρος Κανελλόπουλος (Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ), Ελευθερία Κελεφιώτη Στρατηδάκη (Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ)


Στο σημείο αυτό η ομάδα νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει τα πανεπιστήμια, τα εργαστήρια, τους καθηγητές και το προσωπικό που στήριξε έμπρακτα το εγχείρημα αυτό. Πιο συγκεκριμένα, τους επιστημονικούς υπεύθυνους της ομάδας, τον Δρ. Ευάγγελο Τόπακα, Αναπληρωτή Καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ, την Δρ. Βασιλική Κουμάντου, Επίκουρη Καθηγήτρια του τμήματος Βιοτεχνολογίας, ΓΠΑ και την Δρ. Παναγούλα Κόλλια, Καθηγήτρια του τμήματος Βιολογίας, ΕΚΠΑ. Τέλος, αυτή η προσπάθεια δεν θα είχε ολοκληρωθεί χωρίς την οικονομική υποστήριξή από την Σχολή Χημικών Μηχανικών, την Pfizer Hellas, την CSL Behring και τα Ιδρύματα iGEM και Frederick Gardner Cottrell, που μας τίμησαν την ομάδα μας με το iGEM 2021 Team Impact Grant.

Info email: igemathens2021@gmail.com

Facebook: @iGEM.Athens

Instagram: @igemathens

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 - Γενικές Ανακοινώσεις

Λόγω απεργίας των μέσων μεταφοράς, την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου τα μαθήματα της Σχολής θα διδαχθούν διαδικτυακά, σύμφωνα με το ισχύον Ωρολόγιο Πρόγραμμα.

Οι διδάσκοντες θα ενημερώσουν τους φοιτητές σχετικά με τον τρόπο παρακολούθησης του κάθε μαθήματος.

Τα εργαστηριακά μαθήματα αναβάλλονται και θα αναπληρωθούν σε ημερομηνία που θα καθορίσουν οι διδάσκοντες.

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 - Διακρίσεις - Επιτεύγματα

Ο Δώρος Θεοδώρου, Καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, τιμάται με το 2022 FOMMS Medal  “ .. for his profound and lasting contributions to the development of computational methods and their application to the field of molecular-based modelling and simulation”.  http://fomms.org/fomms-medal

Η σημαντική αυτή διάκριση αναδεικνύει τη σημαντική απήχηση του ερευνητικού έργου του Δώρου Θεοδώρου και προβάλλει διεθνώς το Ιδρυμα και τη Σχολή μας.

Εκ μέρους όλων των συναδέλφων της Σχολής, εκφράζω θερμά συγχαρητήρια και ευχές για συνεχή επιστημονική αριστεία.

H Κοσμήτορας της Σχολής

Γλυκερία Κακάλη

‹ Νεότερες1234...304Παλαιότερες ›