Ανακοινώσεις
Πέμπτη, 30 Μαίου 2024 - Γενικές Ανακοινώσεις
To Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) “Υπολογιστική Μηχανική” του ΕΜΠ, διοργανώνει το
 
HPC Workshop 2024: Large Scale Scientific Computations
 
Στόχος του είναι η εισαγωγή στους υπολογισμούς μεγάλης κλίμακας με χρήση παράλληλης επεξεργασίας και απευθύνεται, κατά προτεραιότητα, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του ΕΜΠ που ασχολούνται με επιστημονικούς υπολογισμούς υψηλών απαιτήσεων σε ταχύτητα επεξεργασίας και μνήμη.
 
Οι μέθοδοι παράλληλης επεξεργασίας αποτελούν σήμερα τη μοναδική επιλογή για υπολογισμούς μεγάλης κλίμακας που προκύπτουν από ρεαλιστικά μοντέλα, προερχόμενα από προβλήματα αιχμής της έρευνας και της τεχνολογίας. Οι μέθοδοι αυτές εκμεταλλεύονται την αρχιτεκτονική υπολογιστικών συστημάτων με πολλούς επεξεργαστές για γρήγορη και αποδοτική επίλυση.
 
Η εκπαίδευση θα είναι σε μεγάλο μέρος hands-on και ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη παράλληλων κωδίκων ικανών να αξιοποιήσουν την αρχιτεκτονική των συστοιχιών υπολογιστών (clusters).
 
Η κύρια θεματολογία αφορά στα εξής: (α) το μοντέλο του παράλληλου προγραμματισμού SPMD (Single Program Multiple Data) και πως αυτό υλοποιείται με τη χρήση του πρωτοκόλλου επικοινωνίας MPI (Message Passing Interface), (β) τη λειτουργία και την αρχιτεκτονική των σύγχρονων καρτών γραφικών GPUs (Graphics Processing Unit) καθώς και τη χρήση τους για υπολογισμούς μεγάλης κλίμακας μέσω της παράλληλης υπολογιστικής πλατφόρμας CUDA (Compute Unified Device Architecture) και (γ) την παραλληλοποίηση σειριακού κώδικα μέσω οδηγιών στον μεταφραστή (compiler directives) όπως αυτή υλοποιείται με το OpenMP.
 
Το workshop θα υποστηριχτεί από μέλη των Σχολών Χημικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών, που συμμετέχουν στο ΔΠΜΣ, και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.
 
Δηλώσεις Συμμετοχής: έως 23/6/24
Ημερομηνία διεξαγωγής: 8/7 - 11/7/24, Ώρα: 10:00 - 16:00
Τόπος διεξαγωγής: PC-Lab Σχολής Χημικών Μηχανικών
Προαπαιτούμενες γνώσεις: (α) Βασικά στοιχεία του λειτουργικού συστήματος Linux, (β) μια γλώσσα προγραμματισμού (επιθυμητή η γνώση FORTRAN ή C).
 
  Ανακοίνωση HPC Workshop
Όνομα: call-hpc-workshop-2024_gr.pdf, Ανέβηκε: 30/5/2024 19:19, Μέγεθος: 136kb
Πέμπτη, 30 Μαίου 2024 - Πρακτική Άσκηση

O Όμιλος Ravago προσφέρει μία (1) θέση Πρακτικής Άσκησης για τους καλοκαιρινούς μήνες, στην παραγωγική μονάδα της ΜΟΝΟΤΕΖ στα Οινόφυτα Βοιωτίας, στον τομέα Health, Safety and Environment (κωδικός θέσης 278081 στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΑΤΛΑΣ»). Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές παρακαλούνται να στείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα στο hr.gr@ravago.com.

Από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης ΕΜΠ

  Αγγελία πρακτικής άσκησης στον Όμιλο Ravago
Όνομα: Job_Ad_HSE_Internship_gr.pdf, Ανέβηκε: 30/5/2024 19:15, Μέγεθος: 330kb

Εδώ και κάποιο καιρό, το BEST Athens διοργανώνει τον διαγωνισμό μηχανικής EBEC (European BEST Engineering Competition), ο οποίος την τελευταία χρονιά μετονομάστηκε σε ABEC (Athens BEST Engineering Competition).

Σπουδάζεις στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και σου αρέσει να δοκιμάζεις το μυαλό σου και τη φαντασία σου? Θα σε ενδιέφερε να ασχοληθείς με την επίλυση ενός προβλήματος μηχανικής φύσης? Θέλεις να έρθεις σε επαφή με την αγορά εργασίας και εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών?

Εάν απάντησες καταφατικά σε αυτές τις ερωτήσεις, τότε αυτός ο διαγωνισμός είναι για εσένα.

Μέχρι και πρότινος, ο διαγωνισμός χωριζόταν σε δύο κατηγορίες, αυτές του Case Study και του Team Design.
• Η κατηγορία Case Study στοχεύει στην επίλυση ενός θεωρητικού προβλήματος βελτιστοποίησης συστημάτων στο πλαίσιο μιας εταιρείας, ενός οργανισμού ή ολόκληρης της κοινωνίας εντός περιορισμένου χρονικού διαστήματος.
• Η κατηγορία Team Design στοχεύει στην επίλυση ενός τεχνικού προβλήματος, εντός περιορισμένου χρονικού διαστήματος, για όλες τις ομάδες. Οι διαγωνιζόμενες ομάδες καλούνται να κατασκευάσουν τη λύση με υλικά και εργαλεία που τους διατίθενται από τους διοργανωτές. Το αποτέλεσμα τους,  η κατασκευή μπορεί να περιέχει μηχανισμούς κίνησης (π.χ. μεταφορά, ανύψωση κ.λ.π.), ή να δίνει έμφαση σε μια ισχυρή και ανθεκτική δομή ή και κάποια άλλη λειτουργία.

Ωστόσο, ο EBEC/ABEC έχει διατηρήσει παρόμοια δομή για αρκετό καιρό και πιστεύουμε ότι υπάρχει χώρος για εκσυγχρονισμό και προσαρμογή του στα νεότερα πρότυπα και ανάγκες των συμμετεχόντων. Προκειμένου να καταλάβουμε τι αναζητά πλέον ένας φοιτητής από ένα διαγωνισμό μηχανικής και πώς εμείς μπορούμε να τον βελτιώσουμε, έχουμε ετοιμάσει ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο αν ενδιαφέρεσαι μπορείς να συμπληρώσεις! Το ερωτηματολόγιο αυτό μπορείς να το βρεις εδώ. Η συμβολή σου μας είναι ιδιαίτερα σημαντική!

Πέμπτη, 30 Μαίου 2024 - Εκδηλώσεις

O 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός CHEM-E-CAR θα διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη την Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024 στο πλαίσιο του 14ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου Χημικής Μηχανικής.

Το λινκ για τη ζωντανή μετάδοση του διαγωνισμού είναι εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=_Qb_1BdH488

Ο διεθνής διαγωνισμός Chem-E-Car (Chem-e-car competition), είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός για σπουδαστές πανεπιστημίων ο οποίος διοργανώνεται από το American Institute of Chemical Engineers (AIChE), απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές Σχολών Χημικής Μηχανικής και συγκεντρώνει συμμετοχές απ’ όλον τον κόσμο.

Η ομάδα που θα προκριθεί στον Πανελλήνιο διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στο 14ο ΠΕΣΧΜ, θα συμμετάσχει στον παγκόσμιο διαγωνισμό στις ΗΠΑ, με τα έξοδά της πληρωμένα από το οικείο Τμήμα.

Συντονιστής του Διαγωνισμού Chem-E-Car είναι ο Καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, κος Αθανάσιος Παπαθανασίου.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024, και ώρα 13.00 στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του ΑΠΘ.

Πέμπτη, 30 Μαίου 2024 - Ανακοινώσεις Γραμματείας

Υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής του κ. Παναγιώτη Μαυραντώνη, με τίτλο:

«Μελέτη και χαρακτηρισμός των παραμέτρων μικροδομής και των ιδιοτήτων του χαρτιού ως κριτήρια αποτίμησης συμβατής και επιτελεστικής συντήρησης του».

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 και ώρα 10:00 π.μ. στην Αίθουσα Κουμούτσου.

MicroNano 2024, 11th International Conference on Micro-Nanoelectronics, Nanotechnology and MEMs

October 11-13, 2024, Myrina, Lemnos

  Conference Poster
Όνομα: micro-nano2024_poster.pdf, Ανέβηκε: 30/5/2024 09:32, Μέγεθος: 297kb
Τρίτη, 28 Μαίου 2024 - Ανακοινώσεις Γραμματείας

- Κατάθεση Δ.Ε.: έως 4/7/2024
- Εξέταση Δ.Ε.: 8/712/7/2024
- Κατάθεση βαθμολογίας Δ.Ε.: έως 12/7/2024

  Ανακοίνωση
Όνομα: Exetasi_Diplomatikon_June_2024.pdf, Ανέβηκε: 28/5/2024 10:32, Μέγεθος: 127kb
Δευτέρα, 27 Μαίου 2024 - Ανακοινώσεις Γραμματείας
  Invitation
Όνομα: Verifuel Junior Program.pdf, Ανέβηκε: 27/5/2024 13:56, Μέγεθος: 12572kb
Πέμπτη, 23 Μαίου 2024 - Ανακοινώσεις Γραμματείας
  Ανακοίνωση
Όνομα: ΕΞ Υποτροφίες - Βραβεία.pdf, Ανέβηκε: 23/5/2024 10:30, Μέγεθος: 133kb
Πέμπτη, 23 Μαίου 2024 - Ανακοινώσεις Γραμματείας
  Ανακοίνωση αιμοδοσίας
Όνομα: Αιμοδοσία.pdf, Ανέβηκε: 23/5/2024 10:25, Μέγεθος: 140kb
‹ Νεότερες1234...389Παλαιότερες ›