ΕΝΑΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΕΠ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΑΣ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΛΕΚΤΟΡΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΟΛΗΣ
Σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία, η συμμετοχή ενός Μέλους ΔΕΠ σε Εκλεκτορικά Σώματα άλλων Τμημάτων κοινοποιείται στον Πρόεδρο της Σχολής προέλευσης του κάθε Εκλέκτορα - Μέλους ΔΕΠ.
Έτσι, την περίοδο Σεπτεμβρίου 2010 - Αυγούστου 2012, ο υπογράφων, ως Πρόεδρος της Σχολής μας, λάμβανε συστηματικά πληροφόρηση αυτού του είδους, η οποία - μετά από κατάλληλη επεξεργασία - μπορεί να μας εφοδιάσει με έναν δείκτη της εξωστρέφειας στον συγκεκριμένο τομέα ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων.
Η επεξεργασία αυτή έγινε πρόσφατα, με τη βοήθεια του συντονιστή της Ομάδας Εργασίας των στελεχών ΙΔΑΧ για την τεχνική υποστήριξη της Γραμματείας της Σχολής σε θέματα κρίσεων ΔΕΠ, κ. Γ. Αραμπατζή, τον οποίον και ευχαριστούμε θερμά.
Ακολουθούν τα κυριότερα ευρήματα από την πρώτη αυτή διερεύνηση:
- Κατά τη διετία που προηγήθηκε, 54 Μέλη ΔΕΠ της Σχολής μας συμμετείχαν σε Εκλεκτορικά Σώματα εκτός της Σχολής, είτε ως Τακτικά είτε ως Αναπληρωματικά Μέλη. Δεδομένου ότι στο ίδιο διάστημα ο «πληθυσμός» των ΔΕΠ αριθμούσε περίπου 80 συναδέλφους, ο βαθμός συμμετοχής του ΔΕΠ είναι στα επίπεδα του 70%.
-
Το εύρος των συμμετοχών υπολογίζεται σε 220, δηλαδή κατά μέσο όρο 4 συμμετοχές/ΔΕΠ (δηλαδή 1/εξάμηνο), με πολύ μεγάλη διακύμανση: ελάχιστο 1 - μέγιστο 12 συμμετοχές/ΔΕΠ.
-
Θεματικά, μπορούμε να ομαδοποιήσουμε τις 220 συμμετοχές ως εξής:
-
Μηχανική Διεργασιών: 23%
- Μηχανική Υλικών: 22%
-
Ενέργεια - Περιβάλλον: 22%
- Τρόφιμα - Βιοτεχνολογία: 18%
-
Οικονομικά - Επιχειρησιακά: 10%
- Χημεία - Φυσικοχημεία: 5%
-
-
Τέλος, η λίστα των Ιδρυμάτων που συγκρότησαν τα Εκλεκτορικά αυτά Σώματα αριθμεί 21 Ιδρύματα, 18 ΑΕΙ και 3 ΤΕΙ. Στην πρώτη θέση, με 54 συμμετοχές, βρίσκεται το ΕΜΠ (οι άλλες Σχολές), ακολουθούμενο από το ΑΠΘ (34), και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (29). Εντύπωση προκαλεί ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών βρίσκεται μόλις στην 13η θέση της λίστας.
Συμπερασματικά, τεκμηριώνεται η σημαντική εξωστρέφεια της Σχολής στον τομέα αυτόν, σε συνδυασμό με την «διχοτόμηση» της συμβολής της, δηλαδή κατά 50% στον συμβατικό άξονα («στέλεχος») του Χημικού Μηχανικού (Χημεία, Διεργασίες, Υλικά),και κατά 50% στα «πέταλα της μαργαρίτας» των εφαρμογών (Περιβάλλον, Ενέργεια, Τρόφιμα, Βιοτεχνολογία, Οικονομικά, Διοίκηση Επιχειρήσεων, κ.α. ).
Ζωγράφου, 6 Νοεμβρίου 2012
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ