ΓενικέςΑνακοινώσεις

Η Εθνική Ακαδημία Μηχανικής (National Academy of Engineering, NAE) των ΗΠΑ απένειμε πριν από μερικές ημέρες το μεγάλο βραβείο 2012 ΝΑΕ Founders Award στον Καθηγητή Νικόλαο Πέππα (Nicholas Peppas). Πρόκειται για την υψηλότατη διάκριση που επιφυλάσσει η Ακαδημία στα μέλη της.

Ο βραβευμένος, απόφοιτος της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, και ο πρώτος Έλληνας ή Ελληνοαμερικανός που λαμβάνει το συγκεκριμένο βραβείο, κατέχει την Έδρα Χημικής Μηχανικής, Βιοϊατρικής Μηχανικής και Φαρμακευτικής  «Fletcher S. Pratt» στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν (UTA). Είναι επίσης Διευθυντής του Center on Biomaterials, Drug Delivery, Bionanotechnology and Molecular Recognition, και Πρόεδρος του Biomedical Engineering Department στο UTΑ.

Το βραβείο δίδεται στον Καθηγητή Πέππα για τη σημαντική του συνεισφορά στις εφαρμογές δικτύων πολυμερών και υδροπηγμάτων στην βιοϊατρική και την αποδέσμευση φαρμάκων (drug delivery), και για τον ηγετικό του ρόλο στην βιοϊατρική επιστημονική κοινότητα. Περισσότερες πληροφορίες περιέχονται στη σχετική ανακοίνωση (http://www.nae.edu/Activities/MediaRoom/News/55955/63576.aspx).

Η λίστα των μέχρι σήμερα αποδεκτών του NAE Founders Award περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα της επιστήμης και τεχνολογίας, όπως οι Vannevar Bush (ιδρυτής του National Science Foundation), Vladimir Zworykin (εφευρέτης της τηλεόρασης), και Warren K. Lewis («πατέρας» της Χημικής Μηχανικής στις ΗΠΑ). Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Ν. Πέππας είναι ο πρώτος ειδικός από το πεδίο των πολυμερών που τιμάται με το βραβείο αυτό, το οποίο έχει ήδη απονεμηθεί σε 8 Χημικούς Μηχανικούς (μεταξύ τους ο Neal Amundson) και 4 Βιοϊατρικούς Μηχανικούς

ΠΗΓΗ: http://www.nae.edu/Activities/Projects/Awards/FoundersAwards/FoundersWinners.aspx

Θερμά Συγχαρητήρια Νίκο!