ΓενικέςΑνακοινώσεις

14/1/2024

Η κατάθεση του νομοσχεδίου που προβλέπει την ίδρυση μη-κρατικών πανεπιστημίων δημιουργεί ανησυχίες και προβληματισμούς. Αυτοί είναι θεμιτοί και διαμορφώνουν ένα νέο περιβάλλον στρατηγικών ενεργειών από την πλευρά των δημόσιων πανεπιστημίων. Η διακοπή όμως της λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου στηρίζει τα επιχειρήματα όσων συστηματικά το δυσφημούν και το υποβαθμίζουν   και  ρίχνει νερό στο μύλο όσων προβάλλουν την ίδρυση μη-κρατικών πανεπιστημίων ως το μόνο αντίβαρο. Δε νοείται σήμερα, αυτή ειδικά την περίοδο, ένα κλειστό  δημόσιο πανεπιστήμιο χωρίς την κοινότητά του ενεργή και παρούσα. Επιπλέον, η κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων είναι μια ενέργεια απόλυτα αντιακαδημαϊκή (απαγορεύει την ελεύθερη διακίνηση των φυσικών προσώπων, πόσω μάλλον της γνώσης και των ιδεών) και βαθειά αντιδημοκρατική (μία μειοψηφία αποφασίζει και μετά επιβάλλει την άποψή της σε όλους μας με “ομάδες περιφρούρησης” στις εισόδους και ”περιπολίες” στους άδειους διαδρόμους της σχολής). Εικόνες και πρακτικές οι οποίες δεν ταιριάζουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο που θέλουμε να ζούμε και να εργαζόμαστε και είναι πλέον ασύμβατες με τη σημερινή εποχή. Δεν μπορεί να είναι αυτή η απάντηση στις σημερινές προκλήσεις

Σε ό,τι αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία, το χειμερινό εξάμηνο έχει ολοκληρωθεί κανονικά. Οι όποιες απώλειες μαθημάτων και εργαστηρίων  (εκλογές, καταλήψεις κλπ) έχουν, σύμφωνα με τους διδάσκοντες, αναπληρωθεί κατά την διάρκεια του εξαμήνου, ενώ όπου χρειάστηκε έγιναν, την Πέμπτη 11/1 και Παρασκευή 12/1,  διαδικτυακά μαθήματα. Υπάρχει όμως σοβαρό πρόβλημα σε ό,τι αφορά την εξεταστική περίοδο του χειμερινού εξαμήνου η οποία θα άρχιζε την Δευτέρα 15/1.    Οι εναλλακτικές λύσεις, όπως διαμορφώνονται αυτή την στιγμή είναι οι εξής:

  •  αν η κατάληψη λήξει την Τρίτη 16/1, οι εξετάσεις θα γίνουν σύμφωνα με το αναρτημένο πρόγραμμα. Οι εξετάσεις της Δευτέρας 15/1 και Τρίτης 16/1 θα δοθούν στο τέλος της εξεταστικής περιόδου με αντίστοιχη παράταση του εαρινού εξαμήνου.
     
  • αν όμως η κατάληψη συνεχιστεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί άμεσα νέο πρόγραμμα εξετάσεων, διάρκειας 3 αντί 4 εβδομάδων (από 22/1 έως 9/2) . Και αυτή η επιλογή δημιουργεί πίεση στους φοιτητές και δυσχεραίνει τις συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται να εξεταστούν

Σε κάθε περίπτωση η συνέχιση της κατάληψης δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική λειτουργία της σχολής, ανατρέπει τον σχεδιασμό των φοιτητών σε σχέση με την προετοιμασία και τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις και ενέχει ακόμη και τον κίνδυνο απώλειας της εξεταστικής περιόδου του  χειμερινού εξαμήνου, καθώς η πιθανή μετακίνηση του εαρινού εξαμήνου και των αντίστοιχων εξετάσεων μέσα στο καλοκαίρι δεν αποτελεί λύση. Δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους φοιτητές μας που θέλουν να αποφοιτήσουν έγκαιρα για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, στην πραγματοποίηση της Πρακτικής Άσκησης αλλά και σε όσους επιθυμούν να εργαστούν κατά  την θερινή περίοδο.

Τα μέλη της Κοσμητείας της Σχολής Χημικών Μηχανικών

  Κείμενο της Κοσμητείας της Σχολής σχετικά με τις εξετάσεις και τις καταλήψεις
Όνομα: kosmiteia_sxm_14-01-24.pdf, Ανέβηκε: 14/1/2024 20:16, Μέγεθος: 214kb