ΓενικέςΑνακοινώσεις

Η Σχολή μας εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο διεθνή διαγωνισμό Chem-E-Car που θα γίνει στο Orlando των ΗΠΑ, στις 5 Νοεμβρίου 2023. Ο διεθνής διαγωνισμός Chem-e-car competition διοργανώνεται κάθε χρόνο από το American Institute of Chemical Engineers (AIChE) και απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές Σχολών Χημικής Μηχανικής απ’ όλον τον κόσμο.

Ο διαγωνισμός αφορά στον σχεδιασμό και την κατασκευή μικρού/φορητού οχήματος που τροφοδοτείται από πηγή χημικής ενέργειας και πρέπει να διανύσει δεδομένη απόσταση. Το όχημα σταματά με μηχανισμό πέδησης που ελέγχεται από το ρυθμό χημικής αντίδρασης και μόνο.

Πρόκειται για μια τεχνική πρόκληση με σημαντικό εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Οι διαγωνιζόμενοι σπουδαστές πρέπει να σχεδιάσουν αλλά και να κατασκευάσουν ένα αυτοκινούμενο όχημα, το οποίο στην πράξη αποτελεί μια πλατφόρμα εφαρμογής σχεδόν ολόκληρης της επιστήμης του Χημικού Μηχανικού: από την παραγωγή ενέργειας και τον έλεγχο μέσω καταλυτικών χημικών αντιδράσεων, μέχρι την ηλεκτρο-χημικο-μηχανική μετατροπή και τη βελτιστοποίηση, ώστε να προκύπτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των συναγωνιζόμενων ομάδων.

Η εκπροσώπηση της Ελλάδας στον διεθνή διαγωνισμό γίνεται μέσω του εθνικού τελικού που συνήθως διεξάγεται στη διάρκεια των εργασιών του Πανελληνίου Επιστημονικού Συνεδρίου Χημικής Μηχανικής. Στο φετινό εθνικό τελικό μόνο η Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ ετοίμασε όχημα που ήταν σε θέση να αγωνιστεί αφού άλλες ομάδες όπως αυτή του Πανεπιστημίου Πατρών ή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αντιμετώπισαν τεχνικά θέματα.

Ο διαγωνισμός, που πρακτικά ήταν μια γενική πρόβα για την ομάδα του ΕΜΠ, έγινε την Παρασκευή, 7 Ιουλίου στο κλειστό γυμναστήριο του ΕΜΠ. Η απόσταση που ζητήθηκε να διανύσει το όχημα ήταν 23,42m. Με δύο προσπάθειες (όσες προβλέπει ο διαγωνισμός) ή ομάδα, ‘Strider 1’ του ΕΜΠ, πέτυχε απόκλιση + 0.59m και - 0.39m αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι ‘μετράει΄ η καλύτερη επίδοση από τις δύο προσπάθειες. Η παραπάνω επίδοση είναι από τις καλύτερες που έχει πετύχει η ομάδα μας σε αντίστοιχους διαγωνισμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η ομάδα του ΕΜΠ συμμετέχει σε διαγωνισμούς Chem-E-Car από το 2016, με διακρίσεις όπως την κατάκτηση της 1ης θέσης στον Εθνικό διαγωνισμό που έγινε το 2019 στην Αθήνα αλλά και την κατάκτηση της 5ης θέσης στο διεθνή διαγωνισμό που έγινε στο Orlando των ΗΠΑ το 2019.

Τα μέλη της ομάδας,  Ορέστης Πουλιάσης, Χριστοφορίδη Εριφύλη,  Θανάσης Κατσακιώρης, Χρήστος Μαδαμόπουλος, εργάστηκαν με συνέπεια, υπομονή, επιμονή και προπάντων αποτελεσματικότητα. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Η ομάδα υποστηρίχθηκε από χορηγία της Εθνικής Τράπεζας αλλά και από πολλά μέλη και εργαστήρια της Σχολής μας όπως την κ. Ματίνα Βουγιούκα, Αναπλ. Καθ. ΕΜΠ, και τον κ. Κ. Ζαφείρη μέλος της Μονάδας Προσθετικής Τεχνολογίας και τους υποψήφιους διδάκτορες Γιάννη Μαρκοδημητράκη και Νίκο Θεοδώρου.

Υπεύθυνος προετοιμασίας ομάδας, και εθνικός εκπρόσωπος του Chem - E- Car competition : Θανάσης Παπαθανασίου, Καθηγητής ΕΜΠ

Τεχνικός σύμβουλος: Δρ. Πέτρος Σχοινάς, Μέλος ΕΔΙΠ ΕΜΠ.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφικό υλικό από το διαγωνισμό: