ΓενικέςΑνακοινώσεις

Το Chem-e-car competition διοργανώνεται από το American Institute of Chemical Engineers (AIChE), απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές Τμημάτων Χημικής Μηχανικής (ΤΧΜ) και συγκεντρώνει συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τον σχεδιασμό και την κατασκευή μικρού/φορητού οχήματος που τροφοδοτείται από πηγή χημικής ενέργειας και έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ένα συγκεκριμένο φορτίο σε δεδομένη απόσταση όπου και σταματά.

Οι φοιτητές που επιθυμούν να συμμετάσχουν οργανώνονται σε μικρές ομάδες (τυπικά 4-5 ατόμων) σε κάθε ΤΧΜ, και από κάθε ΤΧΜ επιλέγεται, μετά από εσωτερική διαδικασία, η ομάδα με την καλύτερη ιδέα/πρόταση για Chem-e-car.   Ο τελικός διαγωνισμός γίνεται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του AIChE.  Εκεί συμμετέχουν όλες οι ομάδες που έχουν επιλεγεί σε τοπικό επίπεδο, διαγωνίζονται επί τόπου, με όρους διαγωνισμού (όπως βάρος φορτίου, διανυόμενη απόσταση) που διατυπώνονται επί τόπου, και τα βραβεία για τις τρεις καλύτερες ομάδες έχουν και χρηματικό περιεχόμενο. Οι κανόνες του διαγωνισμού για το 2016 αναφέρονται στο Chem-e-car Competition Rules.

Φέτος στη Σχολή μας και στα άλλα δύο Τμήματα Χημικής Μηχανικής της χώρας (ΑΠΘ και Παν. Πάτρας) απευθύνθηκε μια ιδιαίτερη και αιφνιδιαστική πρόσκληση για συμμετοχή, για πρώτη φορά, στο Chem-e-car competition. Η πρόσκληση ήρθε από δύο Ελληνες Καθηγητές Χημικής Μηχανικής στις ΗΠΑ, διακεκριμένους αποφοίτους της Σχολής μας, τον Γρηγόρη Στεφανόπουλο, από το ΜΙΤ και Πρόεδρο του AIChE, και τον Χρήστο Γεωργάκη, από το Tufts University. Αυτοί οι δύο ξεκίνησαν προ μηνών μια καμπάνια, μεταξύ των μελών της Ελληνο-Αμερικανικής κοινότητας των Xημικών Mηχανικών, για την οικονομική υποστήριξη της συμμετοχής Ελλήνων φοιτητών Χημικών Μηχανικών στο φετεινό ετήσιο συνέδριο του AIChE που θα γίνει στο San Francisco (California), 13-18 Νοεμβρίου 2016, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή τους στο Chem-e-car competition. Μετά από συνεννόηση μεταξύ ΕΜΠ, ΑΠΘ και Παν. Πάτρας, στον φετεινό διαγωνισμό και στο συνέδριο του AIChE η Ελληνική φοιτητική χημικο-μηχανική κοινότητα θα εκπροσωπηθεί από ομάδα της Σχολής μας με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα προκύψει μια ομάδα η οποία θα αναπτύξει ένα Chem-e-car με προοπτικές καλής συμμετοχής στο διαγωνισμό.

Προσκαλούνται οι φοιτητές της Σχολής να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο διαγωνισμό, η οποία θα οδηγήσει την ομάδα που θα επιλεγεί στο San Francisco, με κάλυψη του κόστους συμμετοχής (ταξίδι, διαμονή κ.λπ.) από το ποσό που έχει συγκεντρωθεί από την Ελληνο-Αμερικανική καμπάνια. Η όλη διαδικασία σχηματισμού ομάδων, τελικής επιλογής και επιστημονικής και τεχνικής βοήθειας θα υποστηριχτεί από "Συμβούλους", τους συναδέλφους Επίκουρους Καθηγητές Θανάση Παπαθανασίου και Αντώνη Καραντώνη και, επικουρικά, από όσους άλλους προκύψει ότι μπορούν και επιθυμούν να συνεισφέρουν.

Οι παρακάτω σύνδεσμοι είναι ενδεικτικοί της συμμετοχής ομάδων στο διαγωνισμό και της σχετικής «ατμόσφαιρας»

2013 Official AIChE Chem-E-Car Video & 1st-place Winner, University of Tulsa
https://www.youtube.com/watch?v=P7mE8cVkgpc

University of Puerto Rico Chem-E-Car Competition at AIChE Southern Regional Student Conference
https://www.youtube.com/watch?v=c7M_9M1Ap88


Οσοι φοιτητές είναι καταρχήν ενδιαφερόμενοι ας βολιδοσκοπήσουν συμφοιτητές τους για δυνατότητα σχηματισμού ομάδας και αρχική συν-διαμόρφωση ιδεών για Chem-e-car. Την Τετάρτη, 23/3, στις 4.30 μμ, στην αίθουσα Κουμούτσου, θα γίνει η πρώτη συνάντηση των φοιτητών που ενδιαφέρονται με τους Συμβούλους, για διεξοδική ενημέρωση για τον διαγωνισμό, τη δρομολόγηση της οριστικοποίησης της/των ομάδας/ομάδων και τον καθορισμό των επόμενων βημάτων.

Ο χρόνος μέχρι τον Νοέμβριο είναι λίγος, ο δρόμος μέχρι το San Francisco μακρύς και δύσκολος και η πρόκληση της πρώτης φοράς και καλής εμφάνισης στο διαγωνισμό μεγάλη.

Let’s go for it, guys!

O Κοσμήτορας της Σχολής
Ανδρέας Γ. Μπουντουβής