ΓενικέςΑνακοινώσεις

Η Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ έχει εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά ισχύος 30 kW και μία ανεμογεννήτρια ισχύος 1,5 kW. Ως γνωστόν ένα πρόβλημα με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια είναι η διακύμανση στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης της περίσσειας ενέργειας που παράγεται και δεν μπορεί να αποθηκευτεί είναι η μετατροπή της σε Χημική ενέργεια.

Σύμφωνα με πρόγραμμα που μόλις εγκρίθηκε, πρόκειται να εγκατασταθεί μονάδα ηλεκτρόλυσης, η οποία θα παράγει υδρογόνο από την περίσσεια της ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης θα εγκατασταθεί κυψελίδα καυσίμου που θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το αποθηκευμένο υδρογόνο για να παράγει πάλι ηλεκτρική ενέργεια εξασφαλίζοντας έτσι μία συνεχή σταθερή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο μικροδίκτυό μας, το οποίο ηλεκτροδοτεί και το υπολογιστικό κέντρο της Σχολής. Το έργο, με Επιστημονικούς Υπευθύνους τον Καθηγητή Γεράσιμο Λυμπεράτο και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Θανάση Παπαθανασίου, θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το ΕΜΠ.

Παράλληλα, μέρος του παραγόμενου υδρογόνου από την ηλεκτρόλυση θα χρησιμοποιείται για την βιολογική αναβάθμιση του βιοαερίου που παράγεται από τα υπολείμματα τροφών. Το έργο αυτό έχει ήδη αναπτυχθεί στο πλαίσιο συνεργασίας του ΕΜΠ με τον Δήμο Χαλανδρίου και Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Γεράσιμο Λυμπεράτο. Συγκεκριμένα το υδρογόνο που θα παράγεται από το πρώτο έργο χρησιμοποιείται για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα που περιέχει το βιοαέριο σε βιομεθάνιο. Έτσι θα μηδενιστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την μονάδα και δεν θα απαιτείται και η χρήση μονοαιθανολαμίνης για την αναβάθμιση του βιοαερίου. Το βιομεθάνιο θα συμπιέζεται στις 208 ατμόσφαιρες και θα μετατρέπεται σε bioCNG για την κίνηση οχημάτων, όπως τα απορριμματοφόρα που συλλέγουν τα υπολείμματα τροφών.

Έτσι στη Σχολή μας θα έχουμε ένα πλήρες δίκτυο αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή, αιολική, βιομάζα) και ένα χειροπιαστό παράδειγμα εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας που ασφαλώς θα έχει και σημαντική εκπαιδευτική αξία.

Για τη συνέχιση απαραίτητων εργασιών επισκευαστικής συντήρησης στο δίκτυο διανομής μέσης τάσης της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021 και από ώρα 8:00 έως 16:00, θα πραγματοποιηθεί διακοπή στην ηλεκτροδότηση των ακόλουθων κτηρίων:

  1. παλαιό κτήριο (Α και Β φάση) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών,
  2. το τμήμα των παλαιού κτηρίου της Σχολής Χημικών Μηχανικών, που γειτνιάζει με το προηγούμενο κτήριο μέχρι και το κυλικείο,
  3. τα κτήρια της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών,
  4. το κτήριο Φυσικής με τη νέα πτέρυγα και τα παλαιά κτήρια (Γενικών εδρών) της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών,
  5. το Γυμναστήριο

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για το ακαδ. έτος 2021-2022 για τα Διατμηματικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών που συντονίζει η Σχολή Χημικών Μηχανικών παρατείνεται έως την Παρασκευή 16/7/2021.

  • Την προκήρυξη του ΔΠΜΣ «Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών» μπορείτε να τη βρείτε εδώ
  • Την προκήρυξη του ΔΠΜΣ «Υπολογιστική Μηχανική» μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Για τη συνέχιση των εργασιών τοποθέτησης επιτηρητών διέλευσης σφάλματος στο δίκτυο μέσης τάσης της Πολυτεχνειούπολης θα πρέπει να γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης στον βρόχο A.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021 και θα απαιτηθεί η διακοπή ηλ. ενέργειας στα παρακάτω κτήρια από 08:00 έως 16:00 (εάν δεν υπάρξουν προβλήματα οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 14:15):

1. Κτήρια Σχολής Χημικών Μηχανικών από την πλευρά του εστιατορίου έως το κυλικείο της Σχολής

2. Νέα πτέρυγα Σχολής Χημικών Μηχανικών

3. Εστιατόριο

4. Κτήριο ΑΝΥΜ Ναυπηγών

5. Κτήρια και εργαστήρια Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών

6. Νέα κτήρια Α και Β φάση Σχολής Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Η/Υ

7. Κτήριο Η/Υ

8. Κτήριο Διοίκησης

9. Κτήριο οικονομικών υπηρεσιών

10. Κτήριο ΚΕΔ και δικτύων

11. Νέα κτήρια ΣΕΜΦΕ (γραμματεία)

12. Ιερός Ναός

13. Γραφεία συλλόγων και βοηθητικοί χώροι περιμετρικά στο parking στις πλατείες κέντρου.

Αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες,

Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται μια ακαδημαϊκή χρονιά, κατά την οποία αξιοποιήσαμε τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία για να συντηρήσουμε το εκπαιδευτικό μας έργο, κάτω από πιεστικές και αντίξοες συνθήκες, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες από την πανδημία COVID-19. Κατανοούμε την αγωνία σας για την ομαλοποίηση των σπουδών σας στο Ίδρυμά μας, υπό την σκιά της συνεχιζόμενης πανδημίας. Κοινός σκοπός παραμένει η διασφάλιση της ποιοτικής εκπαίδευσης και η προστασία της υγείας όλων όσοι μετέχουν σε αυτήν. 

Εν όψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, και υπό το φώς των νέων δεδομένων, οφείλουμε να λάβουμε αποφάσεις που θα συνδυάζουν τα εύλογα συμφέροντα όλων και θα επιτρέπουν την επαναφορά στην κανονικότητα της «δια ζώσης» ακαδημαϊκής λειτουργίας. 

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, πρέπει να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό όπλο που μας προσφέρει η σύγχρονη επιστήμη, τα εμβόλια κατά της COVID-19, υπενθυμίζοντας ότι η μακράν σημαντικότερη ανακάλυψη του ανθρώπου στην ιστορία της ιατρικής ήσαν τα εμβόλια, με τη βοήθεια των οποίων σώθηκαν (και σώζονται) δισεκατομμύρια ανθρώπινες ζωές για περισσότερο από δύο αιώνες.

Η παραγωγή πολλών εμβολίων κατά της COVID-19, με υψηλότατα ποσοστά προστασίας σε όλο το φάσμα του πληθυσμού, και ιδίως στους συμπολίτες μας που έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, αποτελεί επίτευγμα των επιστημόνων, ενώ από όλες τις μέχρι τώρα μελέτες προκύπτει ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού είναι τεράστια συγκριτικά με τις οποιεσδήποτε (αμελητέας πιθανότητας) παρενέργειες. 

Είναι επομένως καθήκον όλων μας, δασκάλων και φοιτητών, να δώσουμε το καλό παράδειγμα και στην υπόλοιπη κοινωνία, και να σπεύσουμε να προγραμματίσουμε τον εμβολιασμό μας. Με όποιον τύπο εμβολίου μας συστήσουν οι ειδικοί και όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ώστε να ασφαλιστούμε, ατομικά και κοινωνικά, απέναντι στη νόσο που στέρησε πρόωρα τη ζωή από χιλιάδες συνανθρώπους μας και προσφιλή μας πρόσωπα.

Το ΕΜΠ σκοπεύει να λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για να αποκαταστήσει τη δια ζώσης λειτουργία του Ιδρύματος, ακολουθώντας τα πορίσματα της επιστήμης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, και αξιοποιώντας την (εγχώρια και διεθνή) τεχνογνωσία και όλους τους διαθέσιμους πόρους.

Προσβλέπουμε στο αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών της κοινότητάς μας που εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν έγκαιρα, ακολουθώντας τις οδηγίες της επιστήμης και συνεισφέροντας στην κοινή προσπάθεια για εξομάλυνση της ακαδημαϊκής λειτουργίας υπό ασφαλέστερες συνθήκες. Είναι υποχρέωση όλων μας να αποτρέψουμε, με κάθε πρόσφορο τρόπο, οτιδήποτε υπονομευτικό της προστασίας της υγείας της κοινότητάς μας και της επιδιωκόμενης δια ζώσης λειτουργίας του ΕΜΠ.

Είμαστε βέβαιοι ότι συμμερίζεστε την αγωνία μας και κατανοείτε την ανάγκη να βρεθεί η «χρυσή τομή» για την προστασία όλων των αγαθών σε ένα μεγάλο, ανοιχτό, δημόσιο πανεπιστημιακό Ίδρυμα με υποδειγματική κοινωνική προσφορά, όπως το ΕΜΠ.

Μαζί με την προτροπή μας για εμβολιασμό κατά της COVID-19, ευχόμαστε να περάσετε ένα καλό, ξεκούραστο και ασφαλές καλοκαίρι.

Η Πρυτανεία του ΕΜΠ

Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Στις 20/7/2021 θα βρίσκεται στο ΕΜΠ εκπρόσωπος του πανεπιστήμιου του Burgas (https://www.bfu.bg/en) για διερεύνηση της ανάπτυξης συνεργασίας.

Εκτός από τις συναντήσεις με την Κεντρική Διοίκηση, θα υπάρξει και δυνατότητα επίσκεψης σε επιλεγμένα εργαστήρια.

Αν υπάρχει το σχετικό ενδιαφέρον, μπορείτε να στείλετε μήνυμα στην Καθηγ. Ελένη Γρηγοροπούλου (lenag@chemeng.ntua.gr) το συντομότερο, ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλα η ατζέντα.

Οι Σχολές Χημικών Μηχανικών (συντονίζουσα), Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ λειτουργούν το Διεπιστημονικό – Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) "Υπολογιστική Μηχανική" και καλούν τους ενδιαφερόμενους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο ΔΠΜΣ για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Το Πρόγραμμα, ελάχιστης διάρκειας τριών (3) και μέγιστης τεσσάρων (4) εξαμήνων, οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ). Το πρόγραμμα των μεταπτυχιακών μαθημάτων περιλαμβάνει μαθήματα κορμού και μαθήματα και σεμινάρια εξειδίκευσης σε δύο ανεξάρτητες κατευθύνσεις - ροές, την Ροή Α - Υπολογιστική Μηχανική Ρευστών – «Ρευστά» και την Ροή Β - Υπολογιστική Μηχανική Στερεών – «Στερεά».

Στο ΔΠΜΣ “Υπολογιστική Μηχανική” γίνονται δεκτοί απόφοιτοι των Σχολών του ΕΜΠ, απόφοιτοι λοιπών Σχολών/Τμημάτων Διπλωματούχων Μηχανικών ΑΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής αναγνωρισμένων και ισότιμων με το ΕΜΠ, καθώς και απόφοιτοι Πανεπιστημιακών Τμημάτων θετικής ή τεχνολογικής κατεύθυνσης ή συναφούς γνωστικού αντικειμένου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Δεκτοί γίνονται επίσης και τελειόφοιτοι των ιδίων Σχολών/Τμημάτων με την προϋπόθεση ότι θα αποφοιτήσουν την περίοδο Σεπτεμβρίου 2021.

H υποβολή υποψηφιοτήτων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση compmech@chemeng.ntua.gr  μέχρι και 05/07/2021

Περισσότερες πληροφορίες για το ΔΠΜΣ στον ιστοχώρο http://compmech.chemeng.ntua.gr/

  Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Όνομα: prokirixi_ym_21-22.pdf, Ανέβηκε: 4/6/2021 10:26, Μέγεθος: 540kb
  Αίτηση Υποψηφιότητας
Όνομα: aitisi_ypopsifiotitas_ym_21-22.doc, Ανέβηκε: 4/6/2021 10:27, Μέγεθος: 149kb

Οι φοιτητές που προσέρχονται σε δια ζώσης εξέταση είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν έντυπο που να δηλώνει τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) για COVID-19, με αρνητικό αποτέλεσμα. Για διευκόλυνση μπορεί να χρησιμοποιηθεί η επισυναπτόμενη φόρμα ή χειρόγραφο κείμενο όπου αναγράφονται τα στοιχεία της φόρμας. Η φόρμα ή το χειρόγραφο κείμενο ενέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης.

Σε περίπτωση μη τήρησης αυτής της υποχρέωσης, δεν θα επιτρέπεται η συμμετοχή στην εξέταση.

Τα self-tests πρέπει να διενεργούνται 1 φορά την εβδομάδα (συστήνεται η διενέργεια του τεστ κάθε Κυριακή) και η δήλωση θα ισχύει για όλες τις διαζώσης εξετάσεις της συγκεκριμένης εβδομάδας.

Οι φοιτητές, που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-30 ετών, μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν τα  self tests από τα φαρμακεία, δηλώνοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό τους.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι φοιτητές πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΕΟΔΔΥ (https://self-testing.gov.gr/)  και να  επικοινωνήσουν έγκαιρα με τον διδάσκοντα για να για να αναζητηθεί τρόπος εναλλακτικής εξέτασης

  Φόρμα Δήλωσης Self-test
Όνομα: dilosi_SELF TEST.doc, Ανέβηκε: 1/6/2021 17:39, Μέγεθος: 49kb

Tο CSR HELLAS διοργανώνει τον έκτο κύκλο του Φοιτητικού Διαγωνισμού για την ΕΚΕ «Νίκος Αναλυτής», που έχει ως στόχο τη διασύνδεση της επιχειρηματικής κοινότητας με την ακαδημαϊκή και τους φοιτητές.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα επισυναπτόμενα αρχεία.

 

  Χρονοδιάγραμμα διαγωνισμού
Όνομα: chronodiagramma.pdf, Ανέβηκε: 27/5/2021 09:07, Μέγεθος: 152kb
  Ανακοίνωση διαγωνισμού
Όνομα: anakoinosi.pdf, Ανέβηκε: 27/5/2021 09:08, Μέγεθος: 251kb
‹ Νεότερες1234...57Παλαιότερες ›