ΓενικέςΑνακοινώσεις

Ο ΑΔΜΗΕ θέτοντας σε λειτουργία τον Κόμβο Καινοτομίας διοργανώνει το πρώτο Πρόγραμμα Καινοτομίας με τίτλο IPTO Innovation Challenge «Διαμορφώνοντας ένα ανθεκτικό δίκτυο με ασφάλεια» αναζητώντας προτάσεις που θα οδηγηθούν σε πιλοτική εφαρμογή των λύσεων (Proof-of-Concept) με τη συμμετοχή των διακριθέντων μέσω σύμβασης συνεργασίας μέχρι το ποσό των 20.000€.

Ο ΑΔΜΗΕ προσκαλεί Ερευνητικά Εργαστήρια, Τεχνοβλαστούς και ευρύτερα το σύνολο των ενδιαφερόμενων φοιτητών, ερευνητών και μελών ΔΕΠ να προτείνουν καινοτόμες λύσεις σε δύο κύριες θεματικές:
Α) «Καινοτομία στη συντήρηση πυλώνων» Ανάπτυξη λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση φωτογραφιών με σκοπό την αξιολόγηση της κατάστασης των μεταλλικών μερών των πυλώνων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Β) «Καινοτομία στην εκπαίδευση προσωπικού»: Εκπαίδευση προσωπικού για εργασία στο πεδίο υποσταθμών ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας (VR).

Η υποβολή συμμετοχών θα είναι δυνατή έως και τις 07/07/2024. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε online Info Day στις 12/06 για να γνωρίσουν περισσότερα.


Για πληροφορίες ή και υποβολή πρότασης για το Πρόγραμμα Καινοτομίας, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://innovation.admie.gr/open-call/.

  Τομέας Ι
Όνομα: anakir_ypops_ekpr_DEP_I_GS_2024_25.pdf, Ανέβηκε: 3/6/2024 18:15, Μέγεθος: 47kb
  Τομέας ΙΙ
Όνομα: anakir_ypops_ekpr_DEP_II_GS_2024_25.pdf, Ανέβηκε: 3/6/2024 18:16, Μέγεθος: 134kb
  Τομέας ΙΙΙ
Όνομα: anakir_ypops_ekpr_DEP_III_GS_2024_25.pdf, Ανέβηκε: 3/6/2024 18:16, Μέγεθος: 202kb
  Τομέας ΙV
Όνομα: anakir_ypops_ekpr_DEP_IV_GS_2024_25.pdf, Ανέβηκε: 3/6/2024 18:16, Μέγεθος: 295kb
To Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) “Υπολογιστική Μηχανική” του ΕΜΠ, διοργανώνει το
 
HPC Workshop 2024: Large Scale Scientific Computations
 
Στόχος του είναι η εισαγωγή στους υπολογισμούς μεγάλης κλίμακας με χρήση παράλληλης επεξεργασίας και απευθύνεται, κατά προτεραιότητα, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του ΕΜΠ που ασχολούνται με επιστημονικούς υπολογισμούς υψηλών απαιτήσεων σε ταχύτητα επεξεργασίας και μνήμη.
 
Οι μέθοδοι παράλληλης επεξεργασίας αποτελούν σήμερα τη μοναδική επιλογή για υπολογισμούς μεγάλης κλίμακας που προκύπτουν από ρεαλιστικά μοντέλα, προερχόμενα από προβλήματα αιχμής της έρευνας και της τεχνολογίας. Οι μέθοδοι αυτές εκμεταλλεύονται την αρχιτεκτονική υπολογιστικών συστημάτων με πολλούς επεξεργαστές για γρήγορη και αποδοτική επίλυση.
 
Η εκπαίδευση θα είναι σε μεγάλο μέρος hands-on και ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη παράλληλων κωδίκων ικανών να αξιοποιήσουν την αρχιτεκτονική των συστοιχιών υπολογιστών (clusters).
 
Η κύρια θεματολογία αφορά στα εξής: (α) το μοντέλο του παράλληλου προγραμματισμού SPMD (Single Program Multiple Data) και πως αυτό υλοποιείται με τη χρήση του πρωτοκόλλου επικοινωνίας MPI (Message Passing Interface), (β) τη λειτουργία και την αρχιτεκτονική των σύγχρονων καρτών γραφικών GPUs (Graphics Processing Unit) καθώς και τη χρήση τους για υπολογισμούς μεγάλης κλίμακας μέσω της παράλληλης υπολογιστικής πλατφόρμας CUDA (Compute Unified Device Architecture) και (γ) την παραλληλοποίηση σειριακού κώδικα μέσω οδηγιών στον μεταφραστή (compiler directives) όπως αυτή υλοποιείται με το OpenMP.
 
Το workshop θα υποστηριχτεί από μέλη των Σχολών Χημικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών, που συμμετέχουν στο ΔΠΜΣ, και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.
 
Δηλώσεις Συμμετοχής: έως 23/6/24
Ημερομηνία διεξαγωγής: 8/7 - 11/7/24, Ώρα: 10:00 - 16:00
Τόπος διεξαγωγής: PC-Lab Σχολής Χημικών Μηχανικών
Προαπαιτούμενες γνώσεις: (α) Βασικά στοιχεία του λειτουργικού συστήματος Linux, (β) μια γλώσσα προγραμματισμού (επιθυμητή η γνώση FORTRAN ή C).
 
  Ανακοίνωση HPC Workshop
Όνομα: call-hpc-workshop-2024_gr.pdf, Ανέβηκε: 30/5/2024 19:19, Μέγεθος: 136kb
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Ένα 3-ήμερο course για Τεχνητή Νοημοσύνη “2024 HIAS Summer School in AI” προσφέρεται από το Hellenic Institute of Advanced Studies - HIAS, 1-3 Ιουλίου 2024, στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με συνδιοργανωτή το ΕΜΠ.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή δείτε τη συνημμένη ανακοίνωση η επισκεφθείτε τη σελίδα του course: https://hellenic-ias.org/aicourse2024/

  Ανακοίνωση
Όνομα: HIAS-AI SUMMER SCHOOL 2024_brochure.pdf, Ανέβηκε: 26/4/2024 13:29, Μέγεθος: 127kb
  Πρόσκληση
Όνομα: Πρόσκληση Blue Growth Piraeus 2024.pdf, Ανέβηκε: 18/4/2024 12:46, Μέγεθος: 2852kb
  Δήλωση συμμετοχής
Όνομα: Οι υποβολές άνοιξαν!.pdf, Ανέβηκε: 18/4/2024 12:47, Μέγεθος: 357kb

Η Σχολή Χημικών Μηχανικών πρόκειται να διαθέσει τριάντα (30) χορηγίες σε προπτυχιακούς φοιτητές αξίας 50 ευρώ για την κάλυψη της εγγραφής τους στο 14ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Χημικής Μηχανικής που διοργανώνεται από 29-31 Μαΐου 2024, στη Θεσσαλονίκη.

Παρακαλούνται οι προπτυχιακοί φοιτητές που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου να επικοινωνήσουν με την κ. Βίκη Λούλη, ΕΔΙΠ, στο email: svlouli@chemeng.ntua.gr, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα εγγραφής τους. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σημείωση: Η χορηγία αφορά μόνο την δαπάνη εγγραφής στο συνέδριο. Δεν καλύπτονται τα έξοδα μετάβασης ή/και διαμονής στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, όσοι φοιτητές δηλώσουν ενδιαφέρον για τη χορηγία παρακαλούνται να μην προχωρήσουν σε εγγραφή/πληρωμή στο συνέδριο πριν την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. 

Η Σχολή Χημικών Μηχανικών συμμετέχει στο Διαπανεμιστημιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ, ΝΕΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ από την αρχή της λειτουργίας του (από το 1998 μέχρι σήμερα) και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται συνέδριο για τα 25 χρόνια λειτουργίας του με τίτλο

Μια διαδρομή με το βλέμμα στο μέλλον της Χημικής Εκπαίδευσης στις 29 και 30 Μαρτίου στο Κεντρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πανεπιστημίου 30), Αμφιθέατρο Αργυριάδη. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του μεταπτυχιακού προγράμματος.

Επισυνάπτεται και η σχετική πρόσκληση. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

  Πρόσκληση
Όνομα: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΧΗΝΕΤ-ΕΑΑ.pdf, Ανέβηκε: 27/3/2024 13:20, Μέγεθος: 451kb

Η Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο δράσεων του Ελληνικού Τεχνολογικού Βάθρου για την Αειφόρο Χημεία SusChem GR, αναλαμβάνει και φέτος την εθνική διοργάνωση του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού BISC-E (Bio–based Innovation Student Challenge Europe). Πρόκειται για μια δράση που προάγει την καινοτομία, θέτοντας βιο-βασισμένες λύσεις σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, την οικονομία ή την κοινωνία.
Ο διαγωνισμός ενθαρρύνει νέους φοιτητές και ερευνητές με επιχειρηματική νοοτροπία, να σχηματίσουν διεπιστημονικές ομάδες από πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να αναδείξουν τις πρωτοποριακές ιδέες τους και να ενισχύσουν τις γνώσεις τους, σε ένα περιβάλλον που επικεντρώνεται στη βιώσιμη καινοτομία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση του διαγωνισμού και την εγγραφή των ομάδων, μεταβείτε στον σύνδεσμο.

H Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ αναγνωρίζει το σημαντικό έργο και τιμά τη μνήμη του Κώστα Αποστολίδη, φοιτητή της Σχολής την περίοδο 1967-1972.  Ακολουθεί ο αποχαιρετισμός από τους συμφοιτητές του Μανόλη Κούκιο και Σταμάτη Τσίμα, Ομοτίμων Καθηγητών της Σχολής μας.

Αποχαιρετισμός στον Κώστα Αποστολίδη

Στις 27 Φεβρουαρίου 2024 έφυγε από την ζωή ο Κώστας Αποστολίδης, διπλωματούχος ΕΜΠ με έτος εισαγωγής 1967 στην τότε ενιαία Σχολή Χημικών Μηχανικών & Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών. Η απρόσμενη αγγελία του θανάτου του ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία σε όλους εμάς τους συμφοιτητές του και προπάντων φίλους του που τον ξέραμε καλά και παρακολουθούσαμε την εντυπωσιακή πορεία του για πάνω από 50 χρόνια μετά την κοινή μας αποφοίτηση από το ΕΜΠ το μακρινό 1972. Ποιος ήταν όμως ο Κώστας Αποστολίδης για τον οποίο  τις τελευταίες μέρες έχουν γραφτεί από πολλούς πάρα πολλά εγκωμιαστικά λόγια;  Το, οφειλόμενο στην μνήμη του, κείμενο αυτό στόχο έχει να θυμίσει στους παλαιότερους αλλά κυρίως να γνωρίσει στους νεότερους, ακόμα και στους φοιτητές του ΕΜΠ, στοιχεία της πολυσχιδούς προσωπικότητας και δράσης του Κώστα με την ευχή και ελπίδα η πορεία του να αποτελέσει παράδειγμα και έμπνευση για πολλούς.

Κώστας Αποστολίδης

Τα κοινά μας χρόνια στη Σχολή Χημικών Μηχανικών, δεν προμήνυαν τα μετέπειτα άλματα του, γεννημένου στη Δράμα, Κώστα μετά την αποφοίτηση μας. Με τις μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα τότε ακόμα στα σπάργανα, ο καθένας  από εμάς διάλεξε τον δρόμο του, χαράσσοντας τα επόμενα βήματα του.  Ο Κώστας διάλεξε να κάνει μεταπτυχιακά στη Σχολή Μεταλλουργών Μηχανικών στο McGill στον Καναδά και στη συνέχεια, με δικά του έξοδα, μεταπτυχιακό Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Harvard των ΗΠΑ. Μυαλό τετραπέρατο, αξιοποίησε τα προπτυχιακά εφόδια από το ΕΜΠ και συνέλαβε εξαρχής την ιδέα ότι οι ευρεσιτεχνίες σε δύσκολα τεχνικά θέματα θα του άνοιγαν μια επιχειρηματική οδό. Έτσι το 1987 ίδρυσε στην  αγαπημένη του Δράμα την Raycap με αρχικά τρεις υπαλλήλους. Κύριο αντικείμενο της εταιρίας είναι η προστασία κρίσιμων μηχανημάτων και υποδομών από ηλεκτρικές υπερτάσεις που δημιουργούνται από το δίκτυο και από κεραυνούς. Σταδιακά καταξιώθηκε στον χώρο και ανέπτυξε συστηματικά αυτήν την τεχνολογία με σειρά προϊόντων και εφαρμογών, που του έφεραν διεθνείς συνεργασίες, π.χ. για τη θωράκιση των ραντάρ όλων των αμερικανικών αεροδρομίων καθώς και με την ΝΑSΑ.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά για τη διεθνή του καταξίωση απαριθμώντας τα πολλαπλά επιτεύγματα του και τις ευρεσιτεχνίες του, όλα απότοκα της φιλοσοφίας εργασίας που είχε αναπτύξει και μεταλαμπαδεύσει στις εκατοντάδες πλέον εργαζόμενους και συνεργάτες του. Ο Αποστολίδης επένδυσε στην έρευνα, την καινοτομία και την σταθερά υψηλή ποιότητα, αρχές που ακολουθεί κάθε πετυχημένος επιχειρηματίας.  Δεν πρέπει επομένως να αποτελεί έκπληξη η  παρουσία του ως μέλους, μεταξύ άλλων,  του ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα  Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής), του ΔΣ του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΙΟΒΕ (Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών). Η συνεργασία του τέλος στον πολιτιστικό τομέα με το Μουσείο Μπενάκη ήρθε ως επισφράγιση της άοκνης δραστηριότητας του.

Ήδη έχει αναφερθεί η Δράμα, η ιδιαίτερη πατρίδα του που υπεραγαπούσε και στην οποία, εκτός από την εγκατάσταση του εργοστασίου του, έκανε σημαντικές ευεργεσίες που έχουν τονισθεί στις δημοσιεύσεις που ακολούθησαν την ανακοίνωση της απώλειας του και η λεπτομερής απαρίθμηση των οποίων ξεφεύγει από την τωρινή αναφορά στη μνήμη του στην ιστοσελίδα του ΕΜΠ. Αυτό όμως που θα ήταν παράλειψη να μην τονιστεί είναι η, παράλληλη με όλες τις δραστηριότητες του, συνεχής προσπάθειά του, ώστε όλοι εμείς, η ΤΑΞΗ 72, να μείνουμε δεμένοι και να συναντιόμαστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπου βέβαια οι αναμνήσεις μας από τα κοινά φοιτητικά μας χρόνια μονοπωλούσαν τις συζητήσεις μας. Μάλιστα από το 2007 οι συναντήσεις αυτές (επανένωση, reunion) οργανώνονταν με μορφή τριήμερης εκδρομής, με την χορηγία της Raycap, στην οποία όλοι εμείς και οι σύντροφοι μας μέσα από ένα χαλαρό πρόγραμμα επισκέψεων σε αρχαιολογικούς τόπους, συζητήσεων με προσκεκλημένους ομιλητές, μουσικών εκδηλώσεων και βέβαια άρτια οργανωμένων συνεστιάσεων, στην κυριολεξία περνούσαμε υπέροχα ξεφεύγοντας από την καθημερινότητα μας. Η τελευταία επανένωση το 2022 έγινε στην Δράμα όπου, εκτός όλων των άλλων, επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο όπου με ιδιαίτερο ενθουσιασμό μας ξενάγησε ο Κώστας παρουσιάζοντας μας το δημιούργημα του.  Σε αυτή τη συνάντηση ο Κώστας θέλησε να μας καταστήσει κοινωνούς της τρέχουσας κατάστασης, των επιτευγμάτων αλλά και των προβλημάτων του ΕΜΠ προσκαλώντας, προς τούτο, στο πάνελ των ομιλητών τον τότε πρύτανη του ΕΜΠ Ανδρέα Μπουντουβή.

   

Οι φωτογραφίες, η πρώτη είναι εποχής, έξω από το κτίριο Αβέρωφ, αποφοίτηση 1972. Η δεύτερη στη Δράμα, Ιούνιος 2022, όπως και η τρίτη, στο εργοστάσιο της Raycap. Στην πρώτη και στη δεύτερη η διάταξη των ανθρώπων είναι κατά τη καλύτερη δυνατή προσέγγιση η ίδια – για παράδειγμα ο Κώστας Αποστολίδης είναι και στις δύο ο δεύτερος από δεξιά καθήμενος στην πρώτη σειρά.

Είμαστε σίγουροι ότι η τραγική απώλεια δεν θα αναστείλει τις δραστηριότητες και ευεργεσίες της Raycap και ότι ο Κώστας από ψηλά θα επιβλέπει και θα καθοδηγεί, διακριτικά όπως πάντα, όλους. Εμείς η ΤΑΞΗ 72, θα τον έχουμε πάντα παρόντα στη θύμηση και στην καρδιά μας και θα κάνουμε ότι μπορούμε να κρατήσουμε άσβεστη την μνήμη του.

Ε. Κούκιος, Σ. Τσίμας

Ομότιμοι Καθηγητές ΕΜΠ, απόφοιτοι της τάξης ‘72

 

  Απόφαση ΓΣ 27/02/2024
Όνομα: ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΣ_ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑ.pdf, Ανέβηκε: 29/2/2024 08:27, Μέγεθος: 417kb
‹ Νεότερες1234...67Παλαιότερες ›