ΟδηγόςγιατουςΠρωτοετείςΦοιτητές
Πώς θα έρθω;Πρόσβαση στο ΕΜΠ και στη Σχολή Χημικών Μηχανικών

Η Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ βρίσκεται στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Λεπτομέρειες για το κτήριο της Σχολής Χημικών Μηχανικών μπορείς να βρεις εδώ.

Η πρόσβαση στη Σχολή είναι εφικτή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με τους εξής εναλλακτικούς τρόπους:

  • Με τη λεωφορειακή γραμμή 242 "Στ. Κατεχάκη - Πολυτεχνειούπολη": Η πιο δημοφιλής διαδρομή είναι από το Σταθμό Μετρό "Κατεχάκη" προς την Πολυτεχνειούπολη και αποβίβαση είτε στην στάση "Κτήριο Ναυπηγών" είτε στη στάση "Ιατρείο". Εφόσον η αποβίβαση γίνει στη στάση "Κτήριο Ναυπηγών" οι πλησιέστερες είσοδοι είναι οι Βόρειες ενώ από την στάση "Ιατρείο" είναι οι Νότιες (χρόνος περπατήματος περίπου 3 λεπτά).
  • Με τη λεωφορειακή γραμμή 608 "Γαλάτσι - Ακαδημία - Νεκτροταφείο Ζωγράφου": Η αποβίβαση γίνεται στην στάση "8η Ζωγράφου" και η είσοδος στο Πολυτεχνείο γίνεται από την Πύλη Ζωγράφου. Στην συνέχεια κατευθυνόμαστε ανατολικά και η είσοδος στη Σχολή γίνεται από τις Δυτικές εισόδους(χρόνος περπατήματος περίπου 13 λεπτά).
  • Με τη λεωφορειακή γραμμή 230 "Ακρόπολη - Ζωγράφου": Η αποβίβαση γίνεται στην στάση "8η Ζωγράφου" και η είσοδος στο Πολυτεχνείο γίνεται από την Πύλη Ζωγράφου. Στην συνέχεια κατευθυνόμαστε βόρεια και η είσοδος στη Σχολή γίνεται από τις Νότιες εισόδους (χρόνος περπατήματος περίπου 13 λεπτά)
  • Με τη λεωφορειακή γραμμή 140 "Πολύγωνο - Γλυφάδα": Η αποβίβαση γίνεται στην στάση "Πολυτεχνειούπολη" και η είσοδος στο Πολυτεχνείο γίνεται από την Πύλη Κοκκινοπούλου. Στην συνέχεια κατευθυνόμαστε ανατολικά και η είσοδος στη Σχολή γίνεται από τις Δυτικές εισόδους (χρόνος περπατήματος περίπου 16 λεπτά).
    Πληροφορίες για τα δρομολόγια των λεωφορείων μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η πρόσβαση στην Πολυτεχνειούπολη μπορεί να γίνει με άλλα μέσα (αυτοκίνητο, ποδήλατο κ.λ.π.) μέσω της Πύλης Κατεχάκη (επί της οδού Κατεχάκη), της Πύλης Κοκκινοπούλου (επί της οδού Κοκκινοπούλου) και της Πύλης Ζωγράφου (επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου). Προσοχή: Η Πύλη Ζωγράφου είναι ανοικτή για τα οχήματα μόνο κατά τα διαστήματα 07:00 έως 09:00 και 14:00 έως 16:00.

Πώς θα ενημερώνομαι; Η ιστοσελίδα τις Σχολής και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πληροφορίες και ενημέρωση για τις δραστηριότητες της Σχολής μπορείς να βρίσκεις στην ιστοσελίδα της Σχολής. Στην ιστοσελίδα υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για τη λειτουργία της Σχολής, το περιεχόμενο και τη δομή των μαθημάτων, την έρευνα και τις εκδηλώσεις. Επίσης στην ίδια ιστοσελίδα αναρτώνται όλες οι ανακοινώσεις της Γραμματείας.

Αν θέλεις να λαμβάνεις αυτόματα τις ανακοινώσεις της Σχολής, μπορείς να ακολουθείς την σελίδα της Σχολής στο facebook.

Υπάρχει επίσης ένα forum που το διαχειρίζονται αποκλειστικά φοιτητές της Σχολής, στο οποίο μπορείς να συμμετέχεις και να ενημερώνεσαι.

Ανακοινώσεις, πληροφορίες και υλικό για όλα τα μαθήματα μπορείς να βρεις εδώ. Οι ανακοινώσεις των μαθημάτων εμφανίζονται και στην αντίστοιχη σελίδα κάθε μαθήματος στον ιστότοπο της Σχολής.

Πώς θα εγγραφώ; Η διαδικασία εγγραφής στη Σχολή

Η εγγραφή των πρωτοετών φοιτητών θα πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Εγγραφές Πρωτοετών Φοιτητών

Λεπτομέρειες για τον τρόπο εγγραφής καθώς και για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ανά κατηγορία εισαγωγής αναγράφονται στην παραπάνω πλατφόρμα.

Η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά αποκλειστικά την εγγραφή στο 1o εξάμηνο σπουδών. Για την εγγραφή στα επόμενα εξάμηνα πρέπει να παρακολουθείς τις ανακοινώσεις της Γραμματείας στην Ιστοσελίδα της Σχολής

Αν έχω μεταγραφεί, έχω εγγραφεί με κατατακτήριες εξετάσεις ή το 10%; Ειδικές περιπτώσεις εγγραφής και απαλλαγές από μαθήματα

Πώς θα ζητήσω απαλλαγή από κάποιο μάθημα του προγράμματος σπουδών της Σχολής; Εφόσον έχεις διδαχθεί και εξεταστεί επιτυχώς, στη Σχολή από την οποία προέρχεσαι ή στις κατατακτήριες εξετάσεις, σε κάποιο μάθημα τα οποίο θεωρείς ότι καλύπτει επαρκώς την ύλη μαθήματος του προγράμματος σπουδών της Σχολής Χημικών Μηχανικών, τότε στην αρχή του εξαμήνου που διδάσκεται το συγκεκριμένο μάθημα, καταθέτεις στη Γραμματεία της Σχολής Αίτηση Απαλλαγής στην οποία επισυνάπτεις την αναλυτική βαθμολογία καθώς και την ύλη του διδαχθέντος μαθήματος. Εφόσον εγκριθεί η απαλλαγή σου από τη Γενική Συνέλευση της Σχολής, τότε απαλλάσσεσαι από την υποχρέωση εξέτασης του συγκεκριμένου μαθήματος.

Πώς θα ζητήσω να ενταχθώ σε ανώτερο εξάμηνο από αυτό της εγγραφής μου; Εφόσον έχεις ολοκληρώσει τουλάχιστον ένα ακαδημαϊκό έτος σπουδών στη Σχολή από την οποία προέρχεσαι, έχεις ολοκληρώσει την εγγραφή σου στη Σχολή Χημικών Μηχανικών και έχουν εγκριθεί οι απαλλαγές των μαθημάτων που έχεις αιτηθεί, στη συνέχεια μπορείς να καταθέσεις Αίτηση Γενικής Χρήσης στη Γραμματεία της Σχολής για ένταξη σε ανώτερο εξάμηνο από αυτό της εγγραφής σου, η οποία θα συνοδεύεται από αναλυτική βαθμολογία.

Σημείωση: Δεν μπορείς να ενταχθείς σε εξάμηνο ανώτερο του 5ου.

Αν αντιμετωπίζω μαθησιακές δυσκολίες; Διαδικασίες για φοιτητές με μαθησιακές δυσκολίες

Σύμφωνα με την από 19/9/2018 απόφαση της Κοσμητείας της Σχολής, φοιτητές οι οποίοι αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, καταθέτουν αίτηση στη γραμματεία της Σχολής, η οποία θα συνοδεύεται από γνωμάτευση από τον αρμόδιο πιστοποιημένο φορέα. Η Γραμματεία ενημερώνει τον διδάσκοντα ότι μετά το πέρας των εξετάσεων, ο εν λόγω φοιτητής δύναται να εξεταστεί και προφορικά.

Σημείωση: Προκειμένου να διασφαλιστεί το προσωπικό απόρρητο, πριν από κάθε εξεταστική περίοδο, ο φοιτητής ενημερώνει τη Γραμματεία της Σχολής αναφορικά με το σε ποιά μαθήματα επιθυμεί να εξεταστεί και προφορικά.

Αν θέλω να διακόψω τις σπουδές μου για κάποιο διάστημα; Διαδικασίες για διακοπή σπουδών για συγκεκριμένο αριθμό εξαμήνων

Ο φοιτητής, στην αρχή κάθε εξαμήνου, έχει δικαίωμα να ζητήσει τη διακοπή των σπουδών του για μέχρι και 4 εξάμηνα, με Αίτηση Γενικής Χρήσης την οποία υποβάλλει στη Γραμματεία της Σχολής. Στην περίπτωση που επιθυμεί περαιτέρω διακοπή σπουδών επανέρχεται με νέα αίτηση. Η συνολική διάρκεια της διακοπής των σπουδών του δεν μπορεί να ξεπερνά τα 10 εξάμηνα.

Σημείωση: Μετά τη λήξη της διακοπής των σπουδών του ο φοιτητής ζητά την επανεκκίνηση αυτών, με Αίτηση Γενικής Χρήσης στη Γραμματεία της Σχολής.

Πώς θα πάρω ακαδημαϊκή ταυτότητα; Η διαδικασία για την απόκτηση ακαδημαϊκής ταυτότητας και η χρήση της

Αιτήσεις για ακαδημαϊκή ταυτότητα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας

Στην παραπάνω ιστοσελίδα υπάρχουν διαθέσιμες και όλες οι σχετικές πληροφορίες αναφορικά με την έκδοση, παραλαβή, το δικαίωμα κτήσης ακαδημαϊκής ταυτότητας καθώς και το χρονικό διάστημα που αυτή έχει ισχύ δελτίου ειδικού εισιτηρίου (πάσο).

Πώς αποκτώ πρόσβαση στις διάφορες ηλεκτρονικές υπηρεσίες; Η διαδικασία απόκτησης διεύθυνσης email με τα στοιχεία του ΕΜΠ και οι τρόποι που το χρησιμοποιώ

Μετά την καταχώριση των προσωπικών στοιχείων και της εγγραφής σου από τη Γραμματεία, αποστέλλεται αυτοματοποιημένο ενημερωτικό email από το Κέντρο Η/Υ του ΕΜΠ, το οποίο περιλαμβάνει τα στοιχεία σύνδεσης (username και password) που απαιτούνται για την πρόσβαση στις διάφορες υπηρεσίες εντός και εκτός ΕΜΠ, για παράδειγμα τις ιστοσελίδες μαθημάτων mycourses, τα ακαδημαϊκά συγγράματα στον Εύδοξο, την ακαδημαϊκή ταυτότητα κ.α.

Σε ορισμένες περιπτώσεις το σχετικό email μπορεί να καταλήξει στο φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας (spam), οπότε θα πρέπει να ελέγχεις τακτικά και αυτόν το φάκελο!

Πότε γίνονται τα μαθήματα και οι εξετάσεις; Ακαδημαϊκό ημερολόγιο

Πληροφορίες σχετικά με την έναρξη και λήξη του εξαμήνου και την περίοδο διεξαγωγής των εξετάσεων μπορείτε να βρείτε στο Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο του ΕΜΠ

Επίσης παρακολουθώντας την ιστοσελίδα της Σχολής και συγκεκριμένα τον υπερσύνδεσμο των Ανακοινώσεων Προπτυχιακών Σπουδών στον οποίο αναρτώνται το ωρολόγιο πρόγραμμα, το πρόγραμμα εξετάσεων, πιθανές τροποποιήσεις στο Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο και κάθε σχετική ανακοίνωση αναφορικά με τις προπτυχιακές σπουδές.

Πώς θα δηλώσω τα μαθήματα που θα παρακολουθώ; Διαδικασία δήλωσης μαθημάτων

Οι δηλώσεις των μαθημάτων γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Εγγραφές πρωτοετών φοιτητών.

Λεπτομέρειες για τον τρόπο δήλωσης των μαθημάτων αναγράφονται στην παραπάνω πλατφόρμα.

Σημείωση 1: Η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά αποκλειστικά τη δήλωση μαθημάτων για όσους φοιτητές εγγράφονται για πρώτη φορά στο 1o εξάμηνο σπουδών. Για τη δήλωση μαθημάτων των επόμενων εξαμήνων θα πρέπει να παρακολουθείς τις ανακοινώσεις της Γραμματείας στην Ιστοσελίδα της Σχολής.

Σημείωση 2: Κατά την κανονική και επαναληπτική εξεταστική περίοδο ο φοιτητής μπορεί να συμμετέχει στην εξέταση μόνο των μαθημάτων που έχει δηλώσει.

Πώς θα πάρω τα συγγράμματα των μαθημάτων; Διαδικασία του "Ευδόξου" και των σημειώσεων

Κατά τη διάρκεια των σπουδών σου, σου παρέχονται δωρεάν βιβλία, σημειώσεις και ηλεκτρονικό υλικό που αφορούν τα μαθήματα σου. Το υλικό αυτό το παραλαμβάνεις είτε από το Ελεύθερο Εμπόριο, είτε μέσω της Εκτυπωτικής Μονάδας του ΕΜΠ, είτε από τις ιστοσελίδες των μαθημάτων.

Πληροφορίες σχετικά με τα συγγράμματα που διατίθενται από το Ελεύθερο Εμπόριο, και το πώς θα τα προμηθευτείς, διατίθενται από την Ηλεκτρονική Υπηρεσία Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συγγραμμάτων ("Εύδοξος").

Για βιβλία και σημειώσεις μαθημάτων, καθώς και ηλεκτρονικό υλικό, θα ενημερώνεσαι, για τον τρόπο παραλαβής τους από τους αντίστοιχους διδάσκοντες των μαθημάτων και των εργαστηρίων.

Δωρεάν βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή ebook μπορείς να βρίσκεις στο αποθετήριο των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Ηλεκτρονικών Συγγραμμάτων και Βοηθημάτων Κάλλιπος.

Πώς θα έχω πρόσβαση στη σίτιση; Διαδικασία και χώροι σίτισης

Στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου λειτουργεί εστιατόριο, όπου μπορούν να σιτίζονται όλοι οι φοιτητές, είτε δωρεάν είτε με μικρή οικονομική επιβάρυνση. Το εστιατόριο λειτουργεί πρωί, μεσημέρι και βράδυ όλες τις ημέρες, εκτός από τις διακοπές (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι).

Δωρεάν σίτιση παρέχεται στους φοιτητές του Ιδρύματος που έχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, όπως προβλέπουν οι ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις. Πληροφορίες και δικαιολογητικά για την κάρτα σίτισης δίνονται από το Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας (Θωμαΐδειο Κτήριο Εκδόσεων).

Στον 1ο όροφο του Κτηρίου της Σχολής Χημικών Μηχανικών λειτουργεί κυλικείο.

Πώς θα έχω πρόσβαση στη στέγαση; Διαδικασία και χώροι στέγασης

Αιτήσεις επιδόματος γίνονται στην ιστοσελίδα Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου υπάρχουν και οι σχετικές διατάξεις που διέπουν τη χορήγηση του ως άνω επιδόματος.

Στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου λειτουργούν δύο φοιτητικές εστίες η Παλαιά και οι Νέες Φοιτητικές Εστίες Ζωγράφου.

Η Παλαιά Εστία Φοιτητική Εστία Ζωγράφου (ΦΕΖ) λειτουργεί από το 1975, και στεγάζεται σε ένα 10-οροφο κτίριο που βρίσκεται προς την πλευρά Ζωγράφου στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου. Στην Εστία στεγάζονται φοιτητές άλλων Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. και φοιτητές του Ε.Μ.Π. σε ποσοστό 1%.

Οι Νέες Φοιτητικές Εστίες Ζωγράφου (ΝΕΕΜΠ) λειτουργούν από το 2005, και στεγάζονται σε ένα συγκρότημα 15 κτιρίων. Βρίσκονται στην οδό Κοκκινοπούλου 6Α. Το σύνολο των δωματίων τους διατίθενται σε φοιτητές του Ε.Μ.Π.

Πληροφορίες για την στέγαση στις Φοιτητές Εστίες μπορείς να βρεις εδώ.

Πού μπορώ να διαβάζω και να έχω πρόσβαση σε βιβλία; Η Βιβλιοθήκη του ΕΜΠ και το Αναγνωστήριο της Σχολής

Πρόσβαση σε βιβλία και χώρους μελέτης έχεις μέσω της Βιβλιοθήκης του ΕΜΠ. Στη Βιβλιοθήκη θα βρεις πληθώρα βιβλίων και περιοδικών για να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου και να βοηθηθείς στη συγγραφή των εργασιών σου. Επίσης, στη Βιβλιοθήκη μπορείς να δανειστείς βιβλία, να έχεις πρόσβαση σε αίθουσες ομαδικής μελέτης κ.α. Τις διαδικασίες χρήσης των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης θα τις βρεις στην ιστοσελίδα της.

Αν θέλεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον χώρο του Αναγνωστηρίου που βρίσκεται μέσα στο κτήριο της Σχολής. Το Αναγνωστήριο το λειτουργεί εθελοντική ομάδα φοιτητών της Σχολής και εκεί θα βρεις μια καλή συλλογή βιβλίων και χώρο μελέτης.

Πού θα βρώ υποστήριξη; Σύμβουλος Καθηγητής, ψυχολογική υποστήριξη

Μετά την εγγραφή σου στη Σχολή, θα ορισθεί ένας Σύμβουλος Καθηγητής στον οποίο θα μπορείς να απευθύνεσαι για τα ζητήματα που σε απασχολούν κατά τη διάρκεια των σπουδών σου.

Αν χρειαστείς ψυχολογική υποστήριξη, μπορείς να επικοινωνήσεις με το Γραφείο Διασύνδεσης του ΕΜΠ. Θα έχεις την ευκαιρία να συζητήσεις με την εξειδικευμένη Σύμβουλο - Ψυχολόγο, για δυσκολίες που σχετίζονται με τις σπουδές σου, όπως έντονο άγχος εξετάσεων, αδυναμία διαχείρισης χρόνου κ.α, ή ακόμα και για προσωπικές δυσκολίες, όπως προβλήματα υγείας, σχέσεων κ.α.

Μπορείς να έρθεις σε επικοινωνία με το Γραφείο Διασύνδεσης του ΕΜΠ και για άλλα ζητήματα που αφορούν την αναζήτηση εργασίας, υποτροφίες και πολλά άλλα.

Πού θα υποβάλλω τα παράπονά μου; Φόρμα υποβολής παραπόνων

Κατά τη διάρκεια των σπουδών σου μπορείς να υποβάλεις τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις ή τα παράπονά σου σχετικά με τις προσφερόμενες εκπαιδευτικές και διοικητικές υπηρεσίες στην φόρμα υποβολής παραπόνων.

Κι αν δεν αισθάνομαι καλά; Ιατρική υποστήριξη εντός του ΕΜΠ

Ιατρική συνδρομή παρέχεται από το ιατρείο που υπάρχει στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και λειτουργεί ως διαγνωστικό και παραπεμπτικό, καθώς και για την παροχή πρώτων βοηθειών. Το ιατρείο βρίσκεται στο κέντρο της Πολυτεχνειούπολης, στο ισόγειο του κτηρίου γενικών μαθημάτων της ΣΕΜΦΕ, δίπλα στην κεντρική πλατεία.

Πληροφορίες: 210-772-1566, 210-772-1568. Ωράριο λειτουργίας: 09.00-14.00

Τις απογευματινές ώρες εξυπηρετεί ιατρός ο οποίος βρίσκεται στο αθλητικό κέντρο του Ε.Μ.Π.

Πού μπορώ να γυμναστώ; Το Γυμναστήριο του ΕΜΠ

Το Τμήμα Φυσικής Αγωγής διαθέτει δύο γυμναστήρια: ένα στην Πατησίων (κτήριο Μπουμπουλίνας, 5ος όροφος) και ένα στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου (κοντά στη Φοιτητική Εστία). Οι φοιτητές που είναι μέλη αθλητικών συλλόγων μπορούν να συμμετέχουν σε κάποια από τις αντιπροσωπευτικές ομάδες του Ιδρύματος και να λαμβάνουν μέρος σε διαπανεπιστημιακούς αγώνες. Οι υπόλοιποι φοιτητές μπορούν να ασχοληθούν ερασιτεχνικά, τόσο στις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ, όσο και σε εξωπολυτεχνειακούς χώρους. Για περισσότερες πληροφορίες για τους χώρους άθλησης, τη χρήση των γυμναστηρίων κ.α. θα βρεις εδώ.

Τι άλλες ασχολίες μπορώ να έχω εντός του ΕΜΠ; Χορευτικοί, μουσικοί και άλλοι Τομείς

Το ΕΜΠ διαθέτει πολλές δραστηριότητες που αφορούν στον πολιτισμό. Ειδικότερα, το Μουσικό Τμήμα περιλαμβάνει τους παρακάτω τομείς, στους οποίους μπορείς να συμμετέχεις:

  • Τομέας Μουσικής που περιλαμβάνει Μεικτή Χορωδία, Ορχήστρα Εγχόρδων και Διδασκαλία Μουσικών Οργάνων
  • Χορευτικός Τομέας που απαρτίζεται από φοιτητές του ΕΜΠ που ενδιαφέρονται για ελληνικούς παραδοσιακούς, λαϊκούς και ευρωπαϊκούς, λάτιν και μοντέρνους χορούς
  • Θεατρικός Τομέας που σκηνοθέτες, σκηνογράφοι και ηθοποιοί είναι φοιτητές, που επιλέγουν τα έργα και τον τρόπο με τον οποίο θα τα παρουσιάσουν.
  • Στούντιο Μουσικής όπου προετοιμάζονται σπουδαστές και μουσικά συγκροτήματα για μουσικές εκδηλώσεις και λοιπές καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τους υπεύθυνους των Τομέων ή να συμβουλευτείς τις ιστοσελίδες τους.

Στην ιστοσελίδα της Σχολής, μπορείς να βρεις κατά καιρούς πληροφορίες για διάφορες εθελοντικές δράσεις φοιτητών.