O κ. Richard Spontak, Διακεκριμένος Καθηγητής στα τμήματα Χημικής και Βιοχημικής Μηχανικής και Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, θα επισκεφθεί τη Σχολή μας την Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2024.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Καθηγητής Spontak θα δώσει διάλεξη στη Σχολή με τίτλο
“Water-Activated Polymer Designs to Mitigate Growing Global Environmental, Healthcare and Energy Challenges”
Η διάλεξη έχει προγραμματισθεί για τις 14:00 στην Αίθουσα Κουμούτσου.
Επισυνάπτoνται περίληψη της διάλεξης και βιογραφικό σημείωμα του Καθηγητή Spontak.
Ο Καθηγητής Spontak θα βρίσκεται στη Σχολή όλη την ημέρα Τρίτη, 22 Οκτωβρίου και θα επιθυμούσε να ενημερωθεί για το έργο που γίνεται στη Σχολή μας. Συνάδελφοι που ενδιαφέρονται να συναντηθούν μαζί του παρακαλούνται να δηλώσουν στο Δώρο Θεοδώρου (doros@central.ntua.gr, 210 772 3157) τις ώρες κατά τις οποίες είναι διαθέσιμοι/ες, χρησιμοποιώντας το συνημμένο πίνακα.
Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Κουμούτσου στις 13:00.
Τίτλος Σεμιναρίου: Molecular Recycling of Plastics Facilitated by Solvents
Το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Greek NewSpace Society φέρνει κοντά σας ένα από τα μεγαλύτερα hackathons σε ολόκληρο τον κόσμο· το NASA Space Apps Challenge! Το NASA Space Apps Challenge αποτελεί μέρος του Διεθνούς Διαστημικού Διαγωνισμού της NASA και είναι ένας από τους δημοφιλέστερους θεσμούς ανάπτυξης της νεανικής επιχειρηματικότητας παγκοσμίως.
Πρόκειται για έναν διεθνή μαραθώνιο καινοτομίας, όπου επιστήμονες, μηχανικοί, προγραμματιστές, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, γιατροί και καλλιτέχνες συνεργάζονται για την επίλυση προβλημάτων διαστημικής τεχνολογίας και εξερευνούν μέσα σε 48 ώρες τον πιο πολύπλοκο πλανήτη στα χρονικά της επιστήμης· τη Γη!
Κατά τη διάρκεια του hackathon, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν ομάδες προκειμένου να συζητήσουν ιδέες και να αναπτύξουν τις λύσεις τους πάνω στις θεματικές του φετινού διαγωνισμού, ενώ παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες και να δικτυωθούν με επιστήμονες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται ενεργά στο χώρο.
Για τη συμμετοχή στο φετινό δια ζώσης hackathon, που θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και 05-06 Οκτωβρίου στον Πειραιά, μην ξεχάσετε να πραγματοποιήσετε εγκαίρως την εγγραφή σας στους συνδέσμους που ακολουθούν:
• για την Θεσσαλονίκη επιλέξτε: εδώ
• και για τον Πειραιά: εδώ.
Για περαιτέρω πληροφορίες επί του διαγωνισμού μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/playlist?list=PL96BRyTyjoIrSqJk8wrIC8ENpP-PQ3hnn
Σας ενθαρρύνουμε επίσης να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της διοργάνωσης: https://www.spaceappschallenge.org
Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024
Κτήριο Αβέρωφ, Πολυτεχνείο Πατησίων
Είσοδος ελεύθερη
Την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ανοίγει τις πύλες του και φέτος, για ενδέκατη συνεχή χρονιά, διοργανώνοντας τη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ στο κτήριο Αβέρωφ του Ιστορικού Συγκροτήματος Πολυτεχνείου Πατησίων από τις πέντε το απόγευμα έως το βράδυ.
Βασικός στόχος της Βραδιάς είναι η προβολή και ανάδειξη του έργου των ερευνητών και της σπουδαιότητας του ρόλου τους στην επιστήμη και την κοινωνία στο ευρύ κοινό. Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ φιλοδοξεί να συμβάλει στην προβολή του ερευνητικού έργου του Πολυτεχνείου στην ελληνική κοινωνία και στον κόσμο, παρέχοντας τη μοναδική ευκαιρία σε χιλιάδες κόσμου να δει ταυτόχρονα και σε ένα μόνο κτήριο, το εμβληματικό κτήριο Αβέρωφ, για μία μόνο μέρα το χρόνο, σημαντικά καινοτόμα ερευνητικά επιτεύγματα από όλες τις Σχολές του Πολυτεχνείου, τα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Αττικής, καθώς και σχολικές μονάδες. Το κοινό, οι πολίτες της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία και φέτος να αλληλεπιδράσει με τους ερευνητές, συμμετέχοντας σε πειραματικές επιδείξεις, υπολογιστικές προσομοιώσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διαγωνισμούς, εκπλήξεις και δρώμενα.
Μεταξύ των ερευνητικών θεμάτων που παρουσιάζονται, η έμφαση τη φετινή χρονιά δίνεται στις ερευνητικές δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με κοινωνική συμμετοχή και καινοτομία, την πράσινη, γαλάζια και ψηφιακή μετάβαση, την αειφορία, την υγεία και την ποιότητα ζωής.
Κεντρικό ρόλο στην επιτυχημένη διεξαγωγή της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ παίζουν οι εθελοντές.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα https://www.ntua.gr/ntuaren/ και στο email ntuaren@central.ntua.gr
H επιστημονικά υπεύθυνη του έργου “Science Odyssey: Research Missions under Starry Skies” για το ΕΜΠ
Ομότ. Καθ. Αντωνία Μοροπούλου
Δηλώσεις Συμμετοχής:
Ερευνητικής Ομάδας
https://forms.gle/9eaWD9doPrfZEyL99
Εθελοντή
https://forms.gle/mM4fkyX85c66XGdF8
Καταληκτική ημερομηνία: 15 Σεπτεμβρίου 2024
Την Πέμπτη 5/9/2024 και ώρα 13:00 θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Κουμούτσου διάλεξη του Καθηγητή J.E. Castillo, Director/Professor, Computational Science Research Center, San Diego State University.
Επισυνάπτεται περίληψη και σύντομο βιογραφικό του.
Το 1ο Φοιτητικό Συνέδριο EULiST πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Πολυτεχνείο της Βιέννης μεταξύ 30 Ιουνίου και 4 Ιουλίου 2024. Πρόκειται για την πρώτη και μεγαλύτερη δράση που διοργανώθηκε από φοιτητές για φοιτητές στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου EULiST – European Universities Linking Society and Technology. Συνολικά, 184 φοιτητές όλων των κύκλων σπουδών (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες) από τα 10 πανεπιστήμια και χώρες της Συμμαχίας EULiST, με διαφορετικά αντικείμενα σπουδών, συμμετείχαν στο συνέδριο, ανταλλάσσοντας ιδέες και απόψεις για το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ευρώπη.
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ως ένας εκ των βασικών εταίρων της συμμαχίας του EULiST, διασφάλισε και υποστήριξε οικονομικά τη συμμετοχή 26 συνολικά Ελλήνων φοιτητών του ΕΜΠ. Εξ αυτών, 20 φοιτητές επιλέχθηκαν έπειτα από μία απαιτητική διαδικασία αξιολόγησης 175 αιτήσεων, 5 φοιτητές συμμετείχαν ως ομιλητές, και μία φοιτήτρια ήταν μέλος της οργανωτικής επιτροπής.
Μέσω της συμμετοχής τους στο 1ο Φοιτητικό Συνέδριο EULiST, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία:
- να γνωρίσουν καλύτερα το EULiST, τις καινοτόμες δράσεις του και τις νέες εκπαιδευτικές και ερευνητικές ευκαιρίες που προσφέρει μέσω ομιλιών και συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, στις οποίες συμμετείχαν πρυτανικές αρχές και τοπικοί συντονιστές του EULiST ορισμένων πανεπιστημίων-μελών, καθώς και μέλη του Φοιτητικού Συμβουλίου του EULiST
- να παρακολουθήσουν ομιλίες διακεκριμένων προσωπικοτήτων στο χώρο της Πολιτικής, όπως ο κ. Frank Piplat, επικεφαλής του Γραφείου Διασύνδεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αυστρία και του Ακαδημαϊκού χώρου, όπως ο πολυβραβευμένος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής, Peter Lorenz.
- να παρακολουθήσουν ή ακόμα και να συνδιοργανώσουν εργαστήρια ικανοτήτων για διάφορες θεματικές ενότητες (από τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική και νανοτεχνολογία μέχρι βιωσιμότητα, επαγγελματικό προσανατολισμό και ήπιες δεξιότητες)
- να παρουσιάσουν τις δικές τους εργασίες μέσω pitches και posters
- να γνωριστούν καλύτερα μέσω κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων που αναδεικνύουν την πολυπολιτισμικότητα, αλλά και να εξερευνήσουν τη μαγευτική πόλη της Βιέννης
Η ελληνική φοιτητική αποστολή ξεχώρισε, συμβάλλοντας καθοριστικά στην τελική διαμόρφωση του προγράμματος.
Συγκεκριμένα, 4 workshops από τα 23 συνολικά διοργανώθηκαν από φοιτητές του ΕΜΠ, με βάση και την εμπειρία τους ως μέλη εθελοντικών φοιτητικών επιστημονικών οργανώσεων:
- Presentation Skills: “Dare to impress” level unlocked, Ομιλητές: Βασίλης Λουκαδάκης, Ντόρις Σκεντέρας, Μαγδαληνή Μυλωνά, Νικόλαος Αντωνιάδης, Κωνσταντίνος Στελλακάτος – Λοβέρδος (Mi.M.E.C.)
- Green Skills in Practice: Empowering a Sustainable Future, Ομιλητές: Χρήστος Καλαντζής, Παναγιώτης Τατούλης (envinow.gr)
- Kallipos Open Academic Textbooks and an open-source Typesetting Suite, Ομιλητής: Φώτης Μπρανίκας (Kallipos)
- “Students’ perspective to Teaching and Learning in the EULiST Alliance” για την ένταξη εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την Έρευνα, Ομιλήτρια: Κωνσταντίνα–Μαρία Γιαννακοπούλου
Επιπροσθέτως, 10 pitches από τα 47 συνολικά πραγματοποιήθηκαν από Έλληνες φοιτητές του ΕΜΠ, οι οποίοι παρουσίασαν τις ερευνητικές τους εργασίες ως ακολούθως:
- Solvolysis of Thermoset Polymer Matrix Composites, Ομιλήτρια: Μαρία Πανταζίδου – Προπτυχιακή φοιτήτρια ΕΜΠ,Σχολή Χημικών Μηχανικών
- The SustainGraph: A knowledge graph for tracking the progress of the Sustainable Development Goals, Ομιλήτρια: Χριστίνα – Μαρία Ανδρωνά – Υποψήφια Διδάκτωρ ΕΜΠ,Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
- An Innovative Flap-Based Car Side Mirror Design for Noise Reduction & the Assessment of an Active Aerodynamic Approach for Drag Mitigation, Ομιλητής: Ιωάννης Χονδροματίδης – Προπτυχιακός φοιτητής ΕΜΠ, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών
- Depleted Uranium (DU): Applications and environmental effects, Ομιλήτρια: Δήμητρα Ζωντήρου – Προπτυχιακή φοιτήτρια ΕΜΠ, Σχολή Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών
-
Solar Photovoltaic Energy Production Conditions in the Urban Environment of
Vienna, Ομιλητής: Σταύρος Βίγκος – Προπτυχιακός φοιτητής ΕΜΠ, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών - Digital & Green Transition: a challenge for EU, Ομιλητής: Βασίλης Λουκαδάκης – Υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΜΠ, Σχολή Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών
- Green Open Spaces and Coastal Gentrification: The case of the Athenian and French Riviera, Ομιλήτρια: Γεωργία Τριτσίνη – Προπτυχιακή φοιτήτρια ΕΜΠ, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
- MiMEC a volunteering journey: From students to trainers, Ομιλήτρια: Μαγδαληνή Μυλωνά – Προπτυχιακή φοιτήτρια ΕΜΠ, Σχολή Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών
-
HBIM development of Palazzo Ducale di Gubbio (Italy) & Qala’t Bu Mahir Fort
(Bahrain), Ομιλητής: Αλέξανδρος Κορωνάκης – Μεταπτυχιακός φοιτητής ΕΜΠ, Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής -
A Case Study in Greece: Remote Sensing our way towards the protection of
Hymettus Mountain, Ομιλητής: Χρήστος Καλαντζής – Υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΜΠ, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών
Τέλος, 7 posters από τα 25 συνολικά παρουσιάστηκαν από τους ακόλουθους φοιτητές του ΕΜΠ κατά τη διάρκεια του EULiST fair:
- Χριστίνα – Μαρία Ανδρωνά, Υποψήφια Διδάκτωρ ΕΜΠ, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
- Μαρία Πανταζίδου, Προπτυχιακή φοιτήτρια ΕΜΠ, Σχολή Χημικών Μηχανικών
- Ιωάννης Χονδροματίδης, Προπτυχιακός φοιτητής ΕΜΠ, Σχολή Μηχανολόγων – Μηχανικών
- Βύρων – Θεόδωρος Ζιαμπάρας, Προπτυχιακός φοιτητής ΕΜΠ, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
- Δήμητρα Πατσιώτη, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΜΠ, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
- Σταύρος Βίγκος, Προπτυχιακός φοιτητής ΕΜΠ, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών
- Γεωργία Τριτσίνη, Προπτυχιακή φοιτήτρια ΕΜΠ, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες για τo Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο EULiST μπορείτε να βρείτε στον Ευρωπαϊκό ιστότοπο https://eulist.university/ και στον ιδρυματικό ιστότοπο http://eulist.ntua.gr/
Email επικοινωνίας: eulist@mail.ntua.gr
Φόρμα επικοινωνίας φοιτητών με το EULiST Student Board – NTUA
GREENERING International Conference is an event initiated within the Green Chemical Engineering Network towards upscaling sustainable processes – the GREENERING COST Action, funded by the European Cooperation in Science and Technology (COST). The objective of the Action was to promote and boost the industrial application of green chemistry and sustainable technologies. The GREENERING International Conference was established in line with those objectives, aiming to gather academics, researchers, and companies in an international forum to promote the application of green chemistry and sustainable technologies in industries, focus-ing on environmental, innovation, economic, and policy aspects.
We warmly welcome all of you to join us in this international forum devoted to green technologies and processes!
More information: https://greenering.org/greenering-conference.html