Εκδηλώσεις
  Πρόσκληση ημερίδας
Όνομα: Πρόσκληση BEST Day - Winter 2018.pdf, Ανέβηκε: 9/10/2018 16:08, Μέγεθος: 215kb

Ο Dr Διονύσης Βλάχος, Καθηγητής Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Delaware των Η.Π.Α. και Διευθυντής του Catalysis Center for Energy Innovation θα δώσει ομιλία με τίτλο

Biomass conversion to fuels and chemicals. This is our biomass center

την 17η Οκτωβρίου 2018 και ώρα 14.30, στην Αίθουσα "Ν. Κουμούτσος" της Σχολής Χημικών Μηχανικών.

Οι ερευνητικές μονάδες Αυτόματης Ρύθμισης και Πληροφορικής και Προηγμένων, Σύνθετων, Νάνο Υλικών και Νανοτεχνολογίας (R-Nano) της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου συμμετέχουν στη διοργάνωση του συνεδρίου OpenTox Euro 2018 που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, το τριήμερο 9-11 Οκτωβρίου 2018.

Η σειρά συνεδρίων OpenTox στοχεύει στην παρουσίαση και συζήτηση των πρόσφατων εξελίξεων στην υπολογιστική και προβλεπτική τοξικολογία (computational and predictive toxicology), και συμπεριλαμβάνει την ανάπτυξη υπολογιστικών (in-silico) μεθοδολογιών, τη διαχείριση και ανάλυση δεδομένων, τα βιολογικά συστήματα, τη χημειοπληροφορική και τη βιοπληροφορική.

Μέσω της συμμετοχής σε εργαστήρια με χρήση Η/Υ, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να εκπαιδευτούν στη χρήση πακέτων λογισμικού που έχουν αναπτυχθεί για την επίλυση προβλημάτων σχετικών με την υπολογιστική τοξικολογία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου: http://www.opentox.net/events/opentox-euro-2018.

  Ανακοίνωση Σεμιναρίου
Όνομα: 2018-09-28_seminario_asfaleias.pdf, Ανέβηκε: 28/9/2018 15:03, Μέγεθος: 383kb

Ο Πασχάλης Αλεξανδρίδης, UB Distinguished Professor στο Department of Chemical and Biological Engineering  του University at Buffalo,

θα δώσει διάλεξη με τίτλο

'Dissolving the Insoluble: Selection of Solvent and Processing Conditions for Cellulose Pretreatment and Dissolution'

στη Σχολή Χημικών Μηχανικών, την Πέμπτη, 4/10/2018, ώρα 12:00, στην αίθουσα Κουμούτσου.

Επισυνάπτεται ανακοίνωση της διάλεξης.

  Διάλεξη Π. Αλεξανδρίδη
Όνομα: alexandridis_seminar_4_10_18.pdf, Ανέβηκε: 21/9/2018 13:03, Μέγεθος: 427kb

Ο Δημήτρης Αργυρόπουλος (https://cnr.ncsu.edu/directory/dimitris-s-argyropoulos/), Professor στο Department of Forest Biomaterials, College of Natural Resources, NC State University, USA, θα δώσει διάλεξη με τίτλο:

Milestones essential prior to technical lignin utilisation

στη Σχολή Χημικών Μηχανικών, την Παρασκευή, 5/10/2018, 15:00, στην αίθουσα Κουμούτσου. Επιπλέον, ο κ. Αργυρόπουλος θα παρουσιάσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Department of Forest Biomaterials απευθυνόμενος σε τελειόφοιτους φοιτητές Χημικούς Μηχανικούς.

Επισυνάπτεται η περίληψη της διάλεξης και η περιγραφή του Department of Forest Biomaterials.

  Department of Forest Biomaterials-Περιγραφή
Όνομα: IMG_7164.pdf, Ανέβηκε: 19/9/2018 13:38, Μέγεθος: 256kb
  Περίληψη Διάλεξης
Όνομα: Argyropoulos Abstract Milestones for Lignin Utilization.pdf, Ανέβηκε: 19/9/2018 13:32, Μέγεθος: 78kb
Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018

Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ
Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Κτίριο Αβέρωφ, Πολυτεχνείο Πατησίων
από τις 5 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα

Κάθε χρόνο, την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη, 1.500.000 επισκέπτες σε περισσότερες από 300 Ευρωπαϊκές πόλεις συμμετέχουν στη Βραδιά του Ερευνητή, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τον υπέροχο κόσμο της έρευνας. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο  είναι συνεπές στο ραντεβού του, για πέμπτη συνεχή χρονιά, διοργανώνοντας τη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018 στο εμβληματικό κτίριο Αβέρωφ του Ιστορικού Συγκροτήματος Πατησίων από τις πέντε το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

Βασικός στόχος της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ είναι η προβολή του έργου των ερευνητών και η ανάδειξη στο ευρύ κοινό της σπουδαιότητας και της καινοτομίας των επιτευγμάτων τους, του ρόλου του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου στην επιστήμη, αλλά και την προσφορά του στην κοινωνία και την ανάπτυξη της χώρας.

Στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ μετέχουν ερευνητικές ομάδες του ΕΜΠ και των Πανεπιστημίων της Αθήνας.

Προσβλέποντας στη βελτίωση της κοινωνικής αναγνώρισης των ερευνητών, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα ερευνητικά αποτελέσματα, καθώς και την αύξηση του ενδιαφέροντος και τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων προς ερευνητικά επαγγέλματα, προβάλλονται καινοτόμα ερευνητικά επιτεύγματα από περισσότερες από 130 ερευνητικές ομάδες.

Το κοινό, οι πολίτες της Αθήνας, με έμφαση στους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, θα έχει την ευκαιρία και φέτος να αλληλεπιδράσει με φοιτητές και ερευνητές, συμμετέχοντας σε μια σειρά από δραστηριότητες με πρωτότυπα πειράματα, επιτόπου μετρήσεις και εφαρμογές με υψηλής τεχνολογίας επιστημονικά όργανα, επιδείξεις τεχνικών διατάξεων και μοντέλων. Στην ιστορική είσοδο του κτιρίου, το κοινό θα υποδέχονται πρότυπα οχήματα κατασκευασμένα από ερευνητικές ομάδες του ΕΜΠ, ενώ μαζί μας θα είναι Πανεπιστημιακά Μουσεία.

Η Επιστήμη σας προ(σ)καλεί να γνωρίσετε από κοντά τους ερευνητές και να χαρείτε τη μαγεία της και να συμμετάσχετε ενεργά στα δρώμενα της Βραδιάς του Ερευνητή!

Φέτος, η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, περιλαμβάνει ειδικές δράσεις για να γνωρίσουμε καλύτερα, να εκτιμήσουμε και να χαρούμε την πολιτιστική κληρονομιά, ενθαρρύνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να ανακαλύψει και να εξερευνήσει την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και να τονώσει το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Στο κομβικό αίθριο του κτιρίου Αβέρωφ θα βρίσκονται τέσσερις Θεματικές Γωνιές με ειδικές συμμετοχές από φοιτητικές ομάδες, φορείς, οργανισμούς και ιδρύματα, αναδεικνύοντας την Έρευνα και την Εκπαίδευση, την Απασχόληση και την Καινοτομία, την Ανάπτυξη και την Αειφορία, καθώς και το πρόγραμμα Marie Skłodowska Curie της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθούν ζωντανές συνδέσεις, δρώμενα, διαγωνισμοί φωτογραφίας, ζωγραφικής και κειμένου με εκπλήξεις και πολλά δώρα και το καθιερωμένο πλέον Κυνήγι Θησαυρού, με φετινό θέμα  ‘Στα χνάρια της Πολιτιστικής Κληρονομιάς’, ενώ τη βραδιά θα πλαισιώνουν σε μια μοναδική ένωση μουσικών και κοινού η Ομάδα Κρουστών και το Μουσικό Τμήμα ΕΜΠ.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους ερευνητές, το έργο τους, να απομυθοποιήσει την εικόνα του απρόσιτου επιστήμονα και να χαρεί τη μαγεία της επιστήμης.

Οι ενδιαφερόμενοι ερευνητές του ΕΜΠ καλούνται να συμπληρώσουν τις ειδικές φόρμες στο www.ntua.gr/ntuaren/

Είσοδος ελεύθερη – Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής

Κεντρικό ρόλο στην επιτυχημένη διεξαγωγή της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ παίζουν οι εθελοντές. Οι αρμοδιότητές τους περιλαμβάνουν υποστήριξη της εκδήλωσης, συνοδεία και περιήγηση του κοινού στις παράλληλες δράσεις της εκδήλωσης.

Κάντε Like στην σελίδα μας στο facebook: www.facebook.com/NTUAREN

Επικοινωνία: ntuaren@central.ntua.gr - 2107721433/1431/2128

  Ανακοίνωση
Όνομα: NTUA REN 2018 announcement.pdf, Ανέβηκε: 13/9/2018 10:49, Μέγεθος: 836kb
  Αφίσα
Όνομα: NTUA REN 2018 logo.pdf, Ανέβηκε: 13/9/2018 10:50, Μέγεθος: 382kb
  Ανακοίνωση
Όνομα: acac2018_Chemistry Dept NKUA.pdf, Ανέβηκε: 10/9/2018 12:15, Μέγεθος: 377kb

Η L'Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO γιορτάζουν τα 20 χρόνια του Διεθνούς Προγράμματος L'ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη μέσα από μια μοναδική Επετειακή Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) στις 20-23 Σεπτεμβρίου 2018.

Στο πλαίσιο της 20ης Επετείου του θεσμού, η L'Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO θα διοργανώσουν για πρώτη φορά στη χώρα μας και μια Επιστημονική Ημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2018 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138).

Η Ημερίδα Women In Science Classes,  που διοργανώνεται για πρώτη φορά το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, θα δώσει την ευκαιρία σε νέους φοιτητές και ερευνητές να γνωρίσουν τις Ελληνίδες Βραβευμένες επιστήμονες, σε ένα πλαίσιο συνάντησης που θα ενθαρρύνει τη συζήτηση και το διάλογο για θέματα που τους απασχολούν σχετικά με τις σπουδές τους και τη μελλοντική τους καριέρα.

Στο link θα βρείτε το δελτίο τύπου που έχει δημοσιευτεί στα ΜΜΕ, την αφίσα, την πρόκληση και το πρόγραμμα της ημερίδας.

Ο Γιάννης Κεβρεκίδης, Bloomberg Distinguished Professor στο Department of Chemical and Biomolecular Engineering και στο Department of Applied Mathematics and Statistics, Johns Hopkins University, USA, θα δώσει διάλεξη με τίτλο

"No equations, no variables, no parameters, no space, no time: Data and the modeling of complex systems"

στη Σχολή Χημικών Μηχανικών, την Τρίτη, 31/7/2018, 12:00, στην αίθουσα Κουμούτσου.

Επισυνάπτεται ανακοίνωση της διάλεξης.

  Kevrekidis seminar
Όνομα: Kevrekidis_seminar_31-07-2018.pdf, Ανέβηκε: 28/7/2018 22:55, Μέγεθος: 363kb
‹ Νεότερες1234...38Παλαιότερες ›