Εκδηλώσεις

Στο Chem-e-car competition (2022) που θα διοργανωθεί από το American Institute of Chemical Engineers (AIChE), στο Phoenix (Arizona) το Νοέμβριο 2022, πρόκειται να συμμετάσχει μια Ελληνική φοιτητική ομάδα, που θα είναι η νικήτρια του εθνικού τελικού διαγωνισμού μεταξύ των Σχολών/Τμημάτων  Χημικής Μηχανικής Ελλάδας και Κύπρου. Ο εθνικός διαγωνισμός θα  γίνει σε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο του 13oυ Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνέδριου Χημικής Μηχανικής, που θα διεξαχθεί στην Πάτρα, 2-4 Ιουνίου 2022.

Προσκαλούνται οι φοιτητές της Σχολής μας να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο διαγωνισμό. Από τη Σχολή μας, μέσω διαδικασίας αξιολόγησης και εσωτερικού διαγωνισμού, θα προκριθούν το πολύ δύο 5-μελείς ομάδες που θα μας εκπροσωπήσουν στον εθνικό διαγωνισμό. Η νικήτρια του εθνικού διαγωνισμού θα είναι αυτή που θα συμμετάσχει στο τελικό διαγωνισμό στις ΗΠΑ.

Το κόστος συμμετοχής (ταξίδι, διαμονή κ.λπ.) θα καλυφθεί από πόρους που θα συγκεντρωθούν από τα Ιδρύματα και από δωρεές. Η Ελληνική συμμετοχή στο διαγωνισμό CHEM-E-CAR ξεκίνησε το 2016, από μια καμπάνια από δύο Έλληνες Καθηγητές Χημικής Μηχανικής στις ΗΠΑ, διακεκριμένους αποφοίτους της Σχολής μας, τον Γρηγόρη Στεφανόπουλο, από το ΜΙΤ, και το Χρήστο Γεωργάκη, από το Tufts University. Στη πρώτη συμμετοχή της η Σχολή μας κατετάγη 16η. Το 2019 η συμμετοχή της ομάδας του ΕΜΠ χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σε αυτή τη συμμετοχή, η Σχολή μας διακρίθηκε καταλαμβάνοντας την 5η θέση ανάμεσα σε 40 ομάδες από το όλο τον κόσμο.

Η όλη διαδικασία σχηματισμού ομάδων, τελικής επιλογής και επιστημονικής και τεχνικής βοήθειας θα υποστηριχτεί από τους:  Θανάση Παπαθανασίου,  Αναπλ. Καθηγητή, και Δρ. Πέτρο Σχοινά, ΕΔΙΠ, και επικουρικά, από όσους άλλους προκύψει ότι μπορούν και επιθυμούν να συνεισφέρουν.

Οι παρακάτω σύνδεσμοι είναι ενδεικτικοί της συμμετοχής ομάδων στο διαγωνισμό και της σχετικής «ατμόσφαιρας»:

2018 Official Chem-E-Car Competition® Video

Σύντομες παρουσιάσεις (video) των συμμετοχών για το διαγωνισμό του 2019.

Η συμμετοχές της Σχολής μας (2016) και το (2019)

Οι προκριματικοί εσωτερικοί αγώνες στη Σχολής μας (2016):Τελικός, Ημιτελικός.

Ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός στην Αθήνα, Μάιος, 2019.

Όσοι φοιτητές είναι καταρχήν ενδιαφερόμενοι ας βολιδοσκοπήσουν συμφοιτητές τους για δυνατότητα σχηματισμού ομάδας και αρχική συν-διαμόρφωση ιδεών για Chem-e-car.

Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, στις 16.00, στο Αμφ. 1, θα γίνει συνάντηση των φοιτητών που ενδιαφέρονται,  με τους Συμβούλους, για διεξοδική ενημέρωση για τον διαγωνισμό, τη δρομολόγηση της οριστικοποίησης της/των ομάδας/ομάδων και τον καθορισμό των επόμενων βημάτων.

Ο Συντονιστής του διαγωνισμού

Θανάσης Παπαθανασίου

 

Ξεκινάνε για ακόμη μία χρονιά τον διαγωνισμό πράσινης καινοτομίας GreenTech Challenge, με στόχο την ανάδειξη νέων καινοτόμων ιδεών από φοιτητές, ερευνητές και νέους επιχειρηματίες στον τομέα του Περιβάλλοντος και τη διασύνδεσή τους με επιτυχημένες καθιερωμένες εταιρίες καθώς και την προσπάθεια  επίλυσης των περιβαλλοντικών προκλήσεων του σήμερα για ένα πράσινο αύριο. Φέτος θα διεξαχθεί στις 10 - 12 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα Τελετών του κεντρικού κτιρίου Διοίκησης της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου αλλά και online.  

Έως τώρα έχουν συμμετάσχει πάνω από 300 πράσινες startups και καινοτόμες ομάδες δημιουργώντας ένα οικοσύστημα από επιστήμονες, μέντορες, επιχειρηματίες και διαγωνιζόμενους (πάνω από 1000 συμμετέχοντες) οι προσπαθούν να βρουν τεχνολογικές λύσεις στα έντονα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την περιβαλλοντική ρύπανση και την κλιματική κρίση.

Τα προγράμματα πραγματοποιούνται υπό την επιστημονική ευθύνη της Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης των Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ και innovation enabler την Mantis Business Innovation.

To εθνικό πρόγραμμα πράσινης καινοτομίας GreenTech Challenge δραστηριοποιείται σε 8 θεματικές και χωρίζεται στην πρώτη φάση που αφορά στην ενημέρωση και εκπαίδευση για τον τρόπο ανάπτυξης μίας καινοτόμου ιδέας και στην δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας μέσω live pitching.

Σημαντικές ημερομηνίες:

 • 05 Οκτωβρίου - Έναρξη
 • 03 Νοεμβρίου – Bootcamp Training
 • 10 Νοεμβρίου – Bootcamp Training
 • 24 Νοεμβρίου – Bootcamp Training
 • 4 Δεκεμβρίου – Λήξη Υποβολής Συμμετοχής
 • 10 Δεκεμβρίου – Προετοιμασία ομάδων Ημιτελικού
 • 11 Δεκεμβρίου – Ημιτελικός
 • 12 Δεκεμβρίου – Τελικός

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως σε οποιαδήποτε φάση του διαγωνισμού η παρουσία σας μπορεί να τεκμηριωθεί και με διαδικτυακή σύνδεση χωρίς να είναι επιβεβλημένη η παρουσία σας στην Αθήνα.

  Δελτίο Τύπου
Όνομα: Δελτιο Τυ.pdf, Ανέβηκε: 3/11/2021 16:03, Μέγεθος: 437kb
  Αφίσα
Όνομα: GreenTech Social Media Posts.pdf, Ανέβηκε: 3/11/2021 16:04, Μέγεθος: 586kb

Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, στις 4:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί, μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και συνεννόηση με την Πρυτανεία του ΕΜΠ, μια διαδικτυακή (Ζοοm) ενημερωτική συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους του Columbia και φοιτητές του ΕΜΠ που ενδιαφέρονται για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική. Από πλευράς ΕΜΠ, τη συνάντηση θα συντονίσει ο Μιχάλης Λουλάκης, Αν. Καθηγητής ΣΕΜΦΕ. Στη συνάντηση θα παρουσιαστούν τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Columbia στις Επιστήμες του Μηχανικού, θα εξηγηθεί η διαδικασία των αιτήσεων και θα δοθούν συμβουλές για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία τους. Θα ακολουθήσει συζήτηση, στην οποία οι φοιτητές θα μπορούν να κάνουν ερωτήσεις.

Όσες και όσοι ενδιαφέρονται παρακαλούνται να εγγραφούν, είτε μέσω του κωδικού QR στο επισυναπτόμενο έγγραφο, είτε μέσω της διεύθυνσης Columbia Engineering + National Technical University of Athens.

Τοπικές πληροφορίες: Μιχάλης Λουλάκης (loulakis@math.ntua.gr)

  Αφίσα εκδήλωσης
Όνομα: ROAD SHOW - NTUA-1.pdf, Ανέβηκε: 27/10/2021 21:51, Μέγεθος: 1479kb

Στο πλαίσιο του Ερευνητικού Έργου SmartFAN: "Smart by Design and Intelligent by Architecture for turbine blade fan and structural components systems” διοργανώνεται το Επιστημονικό Συνέδριο "Smart and intelligent composite structures for innovative industrial applications", στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου από το Εργαστήριο Προηγμένων, Συνθέτων, Νανοϋλικών, Νανοδιεργασιών και Νανοτεχνολογίας (R-NanoLab). Το Συνέδριο θα λάβει χώρα στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2021, με φυσική παρουσία και διαδικτυακά. Η θεματολογία περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 • Νανοϋλικά για Έξυπνες Εφαρμογές
 • Νανοσύνθετα Υλικά
 • Σχεδιασμός Έξυπνων και Αποκρινούμενων Δομών
 • Προηγμένες Τεχνικές Κατασκευής Συνθέτων Υλικών
 • Τριδιάστατη Εκτύπωση Συνθέτων Υλικών
 • Ανακύκλωση Συνθέτων Υλικών

Επιλεγμένες εργασίες θα υποβληθούν στα Ειδικά Τεύχη των περιοδικών Polymers και Journal of Composites Science του MDPI.

Την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 θα διεξαχθεί Ανοιχτό Εργαστήριο, σχετικά με την πιλοτική γραμμή του έργου "Smartfan 3D Printing Pilot Line".

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα οργανωθεί και Ειδική Συνεδρία για τη Δράση COST EsSENce με θέμα: High-performance Carbon-based composites with Smart properties for Advanced Sensing Applications.

Για περισσότερες πληροφορίες και δωρεάν εγγραφή, επισκεφτείτε τη σελίδα του συνεδρίου:

https://www.smartfan-project.eu/smartfan-final-conference-on-smart-and-intelligent-composite-structures-for-innovative-industrial-applications/

Το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας διοργανώνει τη διαδικτυακή εκδήλωση "From research to market: promoting high technology women entrepreneurship", η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Weekly Women Entrepreneurship (https://www.montclair.edu/entrepreneur/womens-entrepreneurship-week/), στις 25 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 17:00 με 19:00.

Αυτή η παγκόσμιας εμβέλειας πρωτοβουλία ξεκίνησε από τα Πανεπιστήμια του New Jersey στις ΗΠΑ που ασχολούνται με την Επιχειρηματικότητα. Φέτος διεξάγεται για 8η χρονιά με τη συμμετοχή περισσότερων από 140 πανεπιστημίων ανά τον κόσμο (ανάμεσα σε αυτά είναι το Babson, University of Michigan, UNC, Princeton, Cornell, University of Iowa, SetonHall, Georgetown κ.α.)

Από την Ελλάδα, για τρίτη συνεχή χρονιά, συμμετέχει το ΕΜΠ και το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών σε συνεργασία με τη θερμοκοιτίδα ΕΠΙ.νοώ του ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ. Στόχος της εκδήλωσης είναι να προβάλλει σημαντικές πτυχές της γυναικείας επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Στην εκδήλωσή μας θα φιλοξενήσουμε τόσο γυναίκες από τον ακαδημαϊκό χώρο με ισχυρή ερευνητική παρουσία που ταυτόχρονα ενδιαφέρονται να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, αλλά και γυναίκες με ισχυρό ερευνητικό προφίλ που προσπαθούν να μετατρέψουν την έρευνά τους σε συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες έντασης γνώσης και τεχνολογίας. Επιπλέον, θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε την ανάγκη ενδυνάμωσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας μέσω του θεσμού του εξατομικευμένου coaching.

Στα συνημμένα αρχεία θα βρείτε την πρόσκληση και το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

  Πρόγραμμα Εκδήλωσης
Όνομα: Program_WEW_2021_v1.pdf, Ανέβηκε: 22/10/2021 18:39, Μέγεθος: 290kb
  Πρόσκληση εκδήλωσης
Όνομα: WWE2021_invitation.pdf, Ανέβηκε: 22/10/2021 18:39, Μέγεθος: 440kb

Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η παρουσίαση του Προγράμματος Erasmus+ στους φοιτητές της Σχολής Χημικών στο αμφιθέατρο 2, από την Καθ. Ε. Γρηγοροπούλου, Συντονίστρια του προγράμματος Erasmus+ στη Σχολή ΧΜ. Την εκδήλωση χαιρέτισε η Κοσμήτορας, Καθ. Γλ. Κακάλη, και συμμετείχαν ο Καθ. Κ. Κορδάτος, μέλος της Επιτροπής Erasmus+ της Σχολής ΧΜ, και η Α. Λαμπροπούλου, Γραφείο Erasmus Σχολής ΧΜ.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν απόφοιτοι του προγράμματος, αλλά και υπότροφοι μέσω video από τα ιδρύματα υποδοχής τους, οι οποίοι μοιράστηκαν με ενθουσιασμό την εμπειρία τους και τις δεξιότητες που απέκτησαν.

Φοιτητές από όλα τα έτη σπουδών προσήλθαν και συμμετείχαν με ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, αναζητώντας νέους ακαδημαϊκούς, επαγγελματικούς και πολιτισμικούς ορίζοντες, μέσω της κινητικότητας για σπουδές ή πρακτική άσκηση κάνοντας χρήση των προγραμμάτων διεθνούς ακαδημαϊκής συνεργασίας του ΕΜΠ.
 

 

  Παρουσίαση των Προγραμμάτων Διεθνούς Ακαδημαϊκής Συνεργασίας
Όνομα: Erasmus 2021.pdf, Ανέβηκε: 20/10/2021 09:46, Μέγεθος: 2361kb
  Παρουσίαση των Προγραμμάτων Διεθνούς Ακαδημαϊκής Συνεργασίας (για εκτύπωση)
Όνομα: Erasmus XM handouts.pdf, Ανέβηκε: 20/10/2021 09:47, Μέγεθος: 898kb

Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΜΠ σε συνεργασία με τον Τομέα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου (ΑΚΕΔ) της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (Σ.Ε.Μ.Φ.Ε) ΕΜΠ διοργανώνει εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η εκδήλωση με τίτλο:

«200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821: Οι Βιβλιοθήκες ως φορείς διάσωσης, μνήμης και εκπαίδευσης»

θα διεξαχθεί διαδικτυακά την

Τετάρτη στις 20 Οκτωβρίου 2021 στις 18.00 - 21.00.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εκδήλωσης

  Ανακοίνωση
Όνομα: Εκδήλωση 1821-2021.pdf, Ανέβηκε: 14/10/2021 16:35, Μέγεθος: 345kb

To 4ο Διεθνές Συνέδριο «Protection of Historical Constructions» PROHITECH 2020, ύστερα από την αναβολή του λόγω της πανδημίας, θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Δημόκριτου στην Αγία Παρασκευή μεταξύ 25-27 Οκτωβρίου 2021.

Η σειρά συνεδρίων PROHITECH προσφέρει μια σημαντική πλατφόρμα σε ερευνητές, μηχανικούς, αρχιτέκτονες και άλλους ειδικούς για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων που σχετίζονται με την προστασία ιστορικών κατασκευών.

Τα θέματα κυμαίνονται από δομική και σεισμική μηχανική, στρατηγικές παρέμβασης, υλικά και τεχνολογίες, αρχιτεκτονική και πολεοδομία, δομικά υλικά καθώς και η βιωσιμότητα, η ενεργειακή απόδοση, η επαναχρησιμοποίηση και η προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα:
• Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ)
• University of Naples “Federico II”      
• Εταιρείας Ερευνών Μεταλλικών Έργων (ΕΕΜΕ)
• Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας  (ΟΑΣΠ)

Για εγγραφή στο συνέδριο ακολουθήστε τον σύνδεσμο: prohitech2020.org/content/registration
Το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι διαθέσιμο εδώ:  prohitech2020.org/content/programme

Την Τετάρτη 13/10/2021 στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο 2 της Σχολής Χημικών Μηχανικών η παρουσίαση των Προγραμμάτων Διεθνούς Ακαδημαϊκής Συνεργασίας (Πρόγραμμα Erasmus+, δίκτυο TIME) της Σχολής στους πρωτοετείς φοιτητές μας και σε όσους άλλους φοιτητές επιθυμούν να ενημερωθούν σχετικά. 

‹ Νεότερες1234...50Παλαιότερες ›