Το περιεχόμενο του μαθήματος περιλαμβάνει: Σχεδιασμός βιομηχανίας τροφίμων/Μελέτη σκοπιμότητας: θέση, χωροδιάταξη, κατασκευαστικές απαιτήσεις, βοηθητικές παροχές, εξοπλισμός, πρώτες ύλες, αποθήκευση, παραγωγική διαδικασία, σχεδιασμός διεργασιών τροφίμων, διαγράμματα ροής, τελικά προϊόντα, προδιαγραφές - Ποιότητα τροφίμων/χαρακτηριστικά/συντελεστές ποιότητας: θρεπτική αξία - φυσικοχημικές ιδιότητες, οργανοληπτική ποιότητα τροφίμων/οργανοληπτικός έλεγχος τροφίμων - Ασφάλεια και Υγιεινή τροφίμων: κίνδυνοι τροφίμων, Ανάλυση επικινδυνότητας στα κρίσιμα σημεία ελέγχου, Προαπαιτούμενα προγράμματα υγιεινής (HACCP - PRPs) - Έλεγχος ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων, Στατιστικός έλεγχος διεργασιών τροφίμων (SPC) - Βιομηχανία τροφίμων: δομή, τμήματα, βασικές λειτουργίες, διασφάλιση ποιότητας-ασφάλειας τροφίμων - ISO 9001, ISO 22000, σχεδιασμός νέων προϊόντων τροφίμων.
Εξάμηνο : 10o
Κωδικός Μαθήματος : 5310
Ιστοσελίδα : https://courses.chemeng.ntua.gr/food_industries_design
Διδάσκοντες : Κ. Τζιά
Εργαστήριο : Π. Ταούκης, Κ. Τζιά, Β. Ωραιοπούλου, Β. Γιάννου, Ε. Δερμεσονλούογλου, Δ. Τσιμογιάννης