Διακρίσεις-Επιτεύγματα

Η νικήτρια ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από τις κυρίες Αναστασία Δέτση, Καθηγήτρια ΕΜΠ, Δρ. Ανδρομάχη Τζάνη, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΕΜΠ, Δρ. Ιωάννα Κωστοπούλου, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΕΜΠ, Δρ. Ιωάννα Πιττερού, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΕΜΠ, Μαρία – Άννα Καραδένδρου, Υπ. Διδάκτορα ΕΜΠ, Βασιλική Κακοκέφαλου, Υπ. Διδάκτορα ΕΜΠ, και Φλώρα Καλογεροπούλου, Υπ. Διδάκτορα ΕΜΠ, ανέπτυξε, στο Εργαστήριο Οργανικής Χημείας ΕΜΠ, μια πράσινη τεχνολογία για την παρασκευή μιας καινοτόμου υδρογέλης ενισχυμένης βιοδραστικότητας, που βασίζεται στην έξυπνη αξιοποίηση υπολειμμάτων καφέ, με χρήση πράσινων, βιοσυμβατών διαλυτών.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως όλες οι μεθοδολογίες που αναπτύχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του τελικού προϊόντος, χαρακτηρίζονται από πράσινο χαρακτήρα και κυκλικότητα.

Η ομάδα προχώρησε στην παρασκευή ενός πρωτοτύπου υδρογέλης ως «Proof of Concept» και ήρθε σε επαφή με εταιρεία παρασκευής καλλυντικών για τη διερεύνηση της μελλοντικής εμπορικής αξιοποίησης του καινοτόμου προϊόντος. Η εταιρεία διαπίστωσε ότι το προϊόν διαθέτει σημαντικά στοιχεία καινοτομίας και δήλωσε πως ενδιαφέρεται να συνεργαστεί περαιτέρω με την ομάδα του ΕΜΠ, για τη διερεύνηση της μελλοντικής ενσωμάτωσης της υδρογέλης σε καλλυντικά σκευάσματα.

https://tto.ntua.gr/oloklirosi-tis-3is-kai-teleftaias-fasis-tou-programmatos-proof-of-concept/