Διακρίσεις-Επιτεύγματα

Με χρυσό μετάλλιο επιστρέφουν στην Αθήνα τα μέλη της ομάδας “iGEM Athens 2023” από τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM που διεξήχθη στο Παρίσι στις 2-5 Νοεμβρίου. H ομάδα αποτελείται από 10 προπτυχιακούς φοιτητές και αποφοίτους από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, εκπροσωπώντας την Αθήνα στην παγκόσμια σκηνή. Τα μέλη της ομάδας βραβεύτηκαν με Χρυσό Μετάλλιο, ανάμεσα σε περισσότερες από 400 ομάδες από όλη τη Γη, συνεχίζοντας την παράδοση των διακρίσεων της ομάδας και των πανεπιστημίων της Αθήνας.

Η συνθετική βιολογία αποτελεί έναν ταχέως αναδυόμενο κλάδο που βρίσκεται στο μεταίχμιο της βιολογίας και της μηχανικής. Στον διαγωνισμό iGEM, o οποίος πρωτοξεκίνησε το 2003 με πρωτοβουλία του ΜΙΤ, ομάδες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν με σκοπό την ανάπτυξη project συνθετικής βιολογίας για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν την υγεία, το περιβάλλον, την βιομηχανία κ.ά.

Η iGEM Athens διαγωνίστηκε στο πεδίο “Diagnostics” και στην κατηγορία των “Overgraduate”, με project που αφορούσε την ανάπτυξη ενός test kit για την πρώιμη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον. Λόγω της νευροεκφυλιστικής φύσης της ασθένειας, η πρώιμη διάγνωση είναι κρίσιμη για την έγκαιρη λήψη μέτρων που δύναται να επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Το test βασίζεται στην ανίχνευση συγκεκριμένων οργανικών πτητικών ενώσεων (VOCs) που βρίσκονται στο σμήγμα του δέρματος και οι οποίες έχει βρεθεί πώς διαφοροποιούνται σε ποσότητα κατά τα πρώιμα στάδια ανάπτυξης της νόσου. Η εν λόγω ανίχνευση θα στηρίζεται σε τεχνολογία βακτηριοφάγων, ιών που μολυνουν μόνο βακτήρια και είναι ασφαλείς για τον άνθρωπο. Οι συγκεντρώσεις των ουσιών αυτών θα ημιποσοτικοποιούνται με βάση το χρωματικό αποτέλεσμα, το οποίο θα μπορεί να μετρηθεί μέσω χρήσης εφαρμογής για smartphones.

Επιπλέον, κατά την διάρκεια της χρονιάς τα μέλη της ομάδας διοργάνωσαν πολυάριθμες δράσεις προώθησης της επιστήμης και της συνθετικής βιολογίας στο κοινό.

Πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές εκδηλώσεις σε σχολεία, οίκους ευγηρίας, όπως το ‘’Sivilla Care’’, και κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, σαν τη ‘’Μετάδραση’’,  για την ευαισθητοποίηση ενός μεγάλου εύρους ηλικιακών ομάδων σχετικά με τον εξελισσόμενο κλάδο της συνθετικής βιολογίας. Πολύ σημαντικές υπήρξαν και οι παρουσιάσεις και τα εκπαιδευτικά workshops στις σπουδαίες παιδικές οργανώσεις ‘’Χαμόγελο του Παιδιού’’ και ‘’Παιδικά Χωριά SOS’’, με απώτερο στόχο να καταστεί η επιστήμη προσιτή και κατανοητή σε όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το υπόβαθρό τους. Κάθε εκδήλωση δεν ήταν απλώς μια ευκαιρία για τη διάδοση της γνώσης, αλλά μια πλατφόρμα για να κεντριστεί η περιέργεια και να προωθηθεί ο εποικοδομητικός διάλογος.

H υλοποιησιμότητα του project είχε πρώτα υποστηριχθεί και από τη νίκη της ομάδας με τη συγκεκριμένη ιδέα στον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας Mindspace, διοργανωμένο από το Mindspace University for Life Sciences, που αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ της Silicon Valley των ΗΠΑ και της Ελλάδας.  Μέλη της ομάδας παρουσίασαν την ιδέα μας σε διακεκριμένους Έλληνες και Αμερικανούς επενδυτές, οι οποίοι έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη πολλών επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων.

Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του project, τα μέλη συμβουλεύτηκαν και εισέπραξαν βοήθεια από το προσωπικό των πανεπιστημίων που φοιτούν, καθώς και φιλοξενήθηκαν σε εργαστήριο του τμήματος Βιολογίας όπου έλαβαν επιπρόσθετη εργαστηριακή εκπαίδευση.

Την προσπάθεια της ομάδας στήριξαν ως χορηγοί οι εταιρείες ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΠΕΝ, ΙΦΕΤ, Pfizer, VGROUP, Παπαδοπούλου, Λιακόπουλος ΑΕ και Μασούτης.

Περισσότερες πληροφορίες για το project και ανάλυση των κριτηρίων για την κατηγορία του χρυσού μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ομάδας: https://2023.igem.wiki/athens/

Τα social media της ομάδας, στα οποία μπορείτε να ενημερωθείτε για νέα και εξελίξεις αλλά και να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό: [Instagram], [Facebook], [Linkedin], [Youtube]

Τα μέλη της ομάδας iGEM Athens 2023 είναι τα εξής:

Δεσινιώτης Θεόδωρος – 4ο έτος Βιολογικό ΕΚΠΑ

Λασκαρίδου Φιλοξένη-Κυριακή – 4ο έτος Βιοϊατρικών Επιστημών ΠΑΔΑ

Λυγγίτσος Δημήτριος – 5ο έτος Ιατρική ΕΚΠΑ

Πηγαδάς Νικόλαος – 6ο έτος ΗΜΜΥ ΕΜΠ

Πλιακοστάμου Μυρτώ – 4ο έτος Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ

Πούρης Θεόδωρος – 5ο έτος ΗΜΜΥ ΕΜΠ

Πρίφτης Ανδρέας – απόφοιτος Ψηφιακών Συστημάτων ΠΑΠΕΙ - μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο

Σπανού Αικατερίνη - 4ο έτος Βιολογικό ΕΚΠΑ

Σταμέλος Ιωάννης – απόφοιτος Ιατρικής ΕΚΠΑ

Τζιέρας Ιάσων – 6ο έτος Ιατρική ΕΚΠΑ