Διακρίσεις-Επιτεύγματα

Το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ διοργάνωσε με επιτυχία τον 2ο Διαγωνισμό Καινοτομίας «NOYNOY Idea Challenge - Sustainability». Πρόκειται για μία δράση της εταιρείας FrieslandCampina Hellas, σε συνεργασία με την εταιρεία Break-Even Consulting, που έχει ως στόχο την ανάδειξη δυνητικά αξιοποιήσιμων ιδεών, με έμφαση στη βιωσιμότητα στον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων. Ο Διαγωνισμός «NOYNOY Idea Challenge - Sustainability» συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας του πανεπιστημιακού κόσμου με την βιομηχανία και την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και ιδεών. Στον 2ο αυτό διαγωνισμό αναδείχθηκε η καινοτομική δυναμική φοιτητικών και ερευνητικών ομάδων, σε θεματικές ενότητες που αφορούσαν τόσο στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος και τη συνολικά αποδοτικότερη διαχείριση του φυσικού πλούτου με βιώσιμο τρόπο.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν σχεδόν 100 συμμετέχοντες με 32 συνολικά ομάδες. Μετά από μία αναλυτική αξιολόγηση από το δίκτυο μεντόρων του ΕΒΕΟ, επιλέχθηκαν οι αρτιότερες ομάδες, 12 συνολικά που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού φέτος. Τα σχήματα των ομάδων αποτελούνταν από μέλη προερχόμενα από συνολικά 10 διαφορετικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα. Τα καινοτόμα προϊόντα των ομάδων της τελικής φάσης παρουσιάστηκαν διαδικτυακά, ενώπιον της επιτροπής αξιολόγησης, στις 30 Μαρτίου 2021, ώστε να προκύψουν οι τελικές 4 νικήτριες ομάδες.

Η τελετή βράβευσης του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021. Στην εκδήλωση, απηυθύναν χαιρετισμό ο Διευθύνων Σύμβουλος της FrieslandCampina Hellas-ΝΟΥΝΟΥ κ. Κωνσταντίνος Μαγγιώρος, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης ΕΜΠ καθ. Ι. Χατζηγεωργίου, ο Αναπλ. Καθηγητής ΕΜΠ και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Διαγωνισμού κ. Α. Τσακανίκας,  ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Χημικών Μηχανικών καθ. Ε. Βουτσάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Break Even Consulting κ. Μ.Μαργαρίτης, ο Συντονιστής του Διαγωνισμού Δρ. Ε. Σιώκας,  η Διευθύντρια Μάρκετινγκ της FrieslandCampina Hellas-ΝΟΥΝΟΥ κα Τζίνα Φίλιου και η Διευθύντρια Εφοδιαστικής Αλυσίδας της FrieslandCampina Hellas-ΝΟΥΝΟΥ κα Βέλια Κουβέλη.

Με βάση τα αποτελέσματα, τρεις ομάδες της Σχολής Χημικών Μηχανικών κέρδισαν αντίστοιχα βραβεία. Αναλυτικότερα:

Η ομάδα του Εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ αποτελούμενη από τους υποψήφιους διδάκτορες Ιωάννα Σεμένογλου και Αθανάσιο Λημναίο έλαβε χρηματικό βραβείο για την επιχειρηματική ωρίμανση της ιδέας τους με τίτλο «FISQUE: instant fish soup». Πρόκειται για μια αφυδατωμένη ψαρόσουπα στιγμής παρασκευασμένη από παραπροϊόντα της βιομηχανίας ιχθυηρών και της γαλακτοβιομηχανίας, ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας για ένα πεντανόστιμο και υγιεινό γεύμα στο λεπτό!

Η ομάδα του Εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, αποτελούμενη από τους υποψήφιους διδάκτορες Γεωργία Φρακολάκη, Τρύφων Κεκέ, Μαρία  Κατσούλη, Σπύρο – Ανδρέα  Παπαθεοδώρου και Άγγελο – Παναγιώτη  Μπιζύμη έλαβε ως έπαθλο τη χρήση των εγκαταστάσεων της εταιρείας FrieslandCampina Hellas, για την υλοποίηση της ιδέας της, με τίτλο «Παραγωγή προβιοτικού γιαουρτιού με τη διαδικασία του εγκλεισμού των προβιοτικών βακτηρίων». Πρόκειται για τη δημιουργία ενός προϊόντος το οποίο ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα προβιοτικά προϊόντα, καθώς προσφέρει τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των προβιοτικών βακτηρίων μέσω της τεχνικής του εγκλεισμού τους και την αναβάθμιση της ποιότητας του τελικού προϊόντος.

Η ομάδα από το Εργαστήριο Οργανικής Χημείας της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ αποτελούμενη από την μεταδιδακτορική ερευνήτρια Ανδρομάχη Τζάνη, τις υποψήφιες διδάκτορες Ιωάννα Κωστοπούλου, Μαρία Μπαϊρακτάρη, Νεφέλη Ποντίλλο και τις προπτυχιακές φοιτήτριες Δήμητρα - Αντωνία Μπαγάκη και Αθηνά Τζαβάρα έλαβε ως έπαθλο τη συμβουλευτική υποστήριξη από την εταιρεία FrieslandCampinaHellas για την ιδέα με τίτλο «Παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας από απόβλητα της γαλακτοβιομηχανίας: Αξιοποίηση του τυρογάλακτος με χρήση βιοσυμβατών πράσινων διαλυτών».  Η ιδέα αφορά στην αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση του τυρογάλακτος, για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, με τη χρήση βιοσυμβατών πράσινων διαλυτών, που είναι  στοχευμένα σχεδιασμένοι για την προτεινόμενη διεργασία και αποτελούν φυσικά, βιοσυμβατά, βαθέως ευτηκτικά μίγματα φυσικών προϊόντων.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥΣ!