Ο 3ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός CHEM-E-CAR (video link) έγινε τη Πέμπτη 30/05/2024, στο γυμναστήριο του Α.Π.Θ. στο πλαίσιο του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χημικής Μηχανικής (14ο ΠΕΣΧΜ) που έλαβε χώρα στο Porto Palace Hotel μεταξύ 29 και 31 Μαΐου.
Συμμετείχαν έξι ομάδες, δύο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ομάδες SK-GLOW και VIMPTU), δύο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ομάδες AOUDI και ΒΜWI ) και μία από το Πανεπιστήμιο Πατρών (ομάδα ARCHEMEDES).
H ζητούμενη απόσταση που έπρεπε να διανύσουν τα οχήματα (CHEM-E-CARs) ήταν 27.08 m και προέκυψε με κλήρωση επί τόπου, 1 ώρα πριν τον αγώνα.
Την 1η και 2η θέση, αντίστοιχα, κατέκτησαν οι δύο ομάδες από τη Σχολή Χημικών Μηχανιών του ΕΜΠ. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα στον παρακάτω πίνακα:
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες για την άψογη προετοιμασία των πρωτότυπων οχημάτων τους αλλά και το έξοχο πνεύμα συνεργασίας και συναγωνισμού. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια αξίζουν οι ομάδες της Σχολής μας για τη νίκη τους. Οι δύο ομάδες αποτελούνται από τους παρακάτω σπουδαστές:
Ομάδα ΒΜWI (Ε.Μ.Π): Κυριάκος Βίγκος, Νικόλαος Κωνσταντίνου, Γεώργιος Κακκανάς, Νικόλαος Χατζόπουλος
Ομάδα AOUDI (Ε.Μ.Π): Ελένη Καραχάλιου, Κωνσταντίνα Κατσάρου, Οδυσσέας Χατζηθεοδώρου, Σπύρος Παπαδόπουλος
Υπεύθυνος προετοιμασίας ομάδων του ΕΜΠ: Θ. Παπαθανασίου, Καθηγητής ΕΜΠ. Τεχνικός Σύμβουλος: Πέτρος Σχοινάς, ΕΔΙΠ ΕΜΠ
Η νικήτρια ομάδα θα αποτελέσει την Ελληνική συμμετοχή στο διαγωνισμό Chem-E-Car Competition® που θα γίνει στις 27 Οκτωβρίου 2024 στο San Diego των ΗΠΑ. Η Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ εύχεται καλή προετοιμασία και επιτυχία στον τελικό διαγωνισμό στο San Diego.
Η Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ εκφράζει τις ευχαριστίες της στους χρηματοδότες της φετινής συμμετοχής της ομάδας στο διαγωνισμό,
Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφικό υλικό από το διαγωνισμό:
Σας ενημερώνουμε ότι οι τρεις πρώτοι, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις προπτυχιακές σπουδές τους στη Σχολή κατά το έτος 2023, κατά σειρά επιτυχίας είναι:
ΕΠΩΝΥΜΟ | ΟΝΟΜΑ | ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ | ΣΕΙΡΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ | ΒΑΘΜΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ |
ΗΛΙΑΚΗΣ | ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ | ΗΛΙΑΣ | 1ος | 9,85 |
ΑΝΤΙΟΧΟΥ | ΓΕΩΡΓΙΑ | ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ | 2η | 9,40 |
ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ | ΘΕΟΔΩΡΟΣ | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ | 3ος | 9,22 |
Οι ανωτέρω θα βραβευθούν κατά την τελετή απονομής των διπλωμάτων στους αποφοίτους του έτους 2023, που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 12 Ιουνίου.
Μετά από αξιολόγηση των διπλωματικών εργασιών που εκπονήθηκαν το 2023 και υπεβλήθησαν για βραβείο καλύτερης διπλωματικής εργασίας, επελέγησαν, ανά Τομέα, οι ακόλουθες:
ΤΟΜΕΑΣ Ι
Η Διπλωματική Εργασία του κου Ευάγγελου Φιορεντή επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Χημικών Επιστημών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2023. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Μελέτη φωτοκαταλυτικής αποδόμησης φαινολών με χρήση νανοσωματιδίων SiO2 και TiO2/SiO2» και Επιβλέπουσα η Καθηγήτρια κα Ευαγγελία Παυλάτου.
ΤΟΜΕΑΣ ΙΙ
Η Διπλωματική Εργασία του κου Ευστάθιου Ηλιάκη επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Ανάλυσης, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Διεργασιών & Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2023. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Διερεύνηση μη γραμμικών φαινομένων με χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης», και Επιβλέπων ο Επίκουρος Καθηγητής κος Μιχαήλ Καβουσανάκης.
ΤΟΜΕΑΣ ΙΙΙ
Η Διπλωματική Εργασία της κας Αλεξάνδρας Παυλίδη επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Επιστήμης & Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2023. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Ηλεκτρολυτική παραγωγή υδρογόνου με ταυτόχρονη ανοδική οξείδωση σακχάρων σε ηλεκτρόδια οξειδίων μετάλλων» και Επιβλέπων ο Καθηγητής κος Αντώνιος Καραντώνης.
ΤΟΜΕΑΣ IV
Η Διπλωματική Εργασία του κου Γεώργιου Θεοχάρη επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Σύνθεσης & Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2023. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Χαρτογράφηση των βιοδραστικών συστατικών της βιομηχανικής κάνναβης και παραγωγή εκχυλισμάτων για βιομηχανικές εφαρμογές» και Επιβλέπουσα η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κα Μαρία Γιαννακούρου.
Οι φοιτητές που εκπόνησαν τις ανωτέρω διπλωματικές εργασίες θα βραβευθούν κατά την τελετή απονομής των διπλωμάτων στους αποφοίτους του έτους 2023.
Το Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας διακρίθηκε στον πρωτοποριακό διαγωνισμό καινοτομίας Hackathon PLASTIC FANTASTIC. Ο διαγωνισμός, που οργανώθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα REMEDIES, εστίαζε στην ανακάλυψη διαδικασιών για την ανίχνευση, τον προσδιορισμό, τη συλλογή, την αξιοποίηση και την πρόληψη των πλαστικών απορριμμάτων. Στον διαγωνισμό αυτό, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2024, συμμετείχαν 25 ομάδες από Ευρώπη, Αφρική και Αμερική.
Μέλη της ομάδας IndBioCat που διευθύνεται από τον Καθηγητή Ε. Τόπακα παρουσίασαν την καινοτόμα ιδέα “BioRise: Biotechnological Innovation for Plastic Valorization”. Η προτεινόμενη λύση εστίαζε στην ενζυμική αποικοδόμηση των πλαστικών και την επακόλουθη αξιοποίησή τους μέσω ζύμωσης, χρησιμοποιώντας μικροοργανισμούς που έχουν εξελιχθεί με τη βοήθεια της μεταβολικής μηχανικής. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως βιοχρωστικές/βιοδραστικές ουσίες και βιοπλαστικά.
Η ιδέα BioRise ξεχώρισε ανάμεσα στις προτάσεις και αναδείχθηκε ως μία από τις δύο νικητήριες, κερδίζοντας χρηματικό έπαθλο, καθώς και την ευκαιρία για τρίμηνη καθοδήγηση από κορυφαίους ειδικούς στον τομέα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Αυτή η καθοδήγηση θα συμβάλει στην επιτάχυνση και την εξέλιξη της ιδέας σε μια επιτυχημένη επιχείρηση.
Η ομάδα BioRise αποτελείται από τον Ε. Νικολάιβιτς, μέλος ΕΔΙΠ, και τους υποψήφιους διδάκτορες Γ. Ταξείδη και Κ. Μακρυνιώτη, οι οποίοι συνέβαλαν στην επίτευξη αυτής της σημαντικής διάκρισης.
Ο Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, απόφοιτος της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ του έτους 2003, είναι μεταξύ εκείνων που επέτυχαν ερευνητική χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας - European Research Council (ERC). Η χρηματοδότηση ύψους €2.5 εκατ. μέσω του προγράμματος ERC Advanced Grant συνιστά εξαιρετική επιτυχία επειδή είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και δίδεται σε εξέχοντες/ουσες ερευνητές/ριες που διακρίνονται για την ακαδημαϊκή τους αριστεία. Η πρόταση που χρηματοδοτείται εντάσσεται στην έρευνα αντιμετώπισης του καρκίνου – τίτλος: “Overcoming Mechanically-Induced Resistance to Chemo-Immunotherapy in Pancreatic Cancer (MechanoResistance)” – βλ. σχετική ανακοίνωση του ERC.
Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η επιτυχία του Τ. Στυλιανόπουλου στο ERC είναι η τρίτη στη σειρά μέσα στην τελευταία δεκαετία. Έχουν προηγηθεί μία με ERC Starting Grant και μία με ERC Consolidator Grant.
Η νικήτρια ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από τις κυρίες Αναστασία Δέτση, Καθηγήτρια ΕΜΠ, Δρ. Ανδρομάχη Τζάνη, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΕΜΠ, Δρ. Ιωάννα Κωστοπούλου, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΕΜΠ, Δρ. Ιωάννα Πιττερού, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΕΜΠ, Μαρία – Άννα Καραδένδρου, Υπ. Διδάκτορα ΕΜΠ, Βασιλική Κακοκέφαλου, Υπ. Διδάκτορα ΕΜΠ, και Φλώρα Καλογεροπούλου, Υπ. Διδάκτορα ΕΜΠ, ανέπτυξε, στο Εργαστήριο Οργανικής Χημείας ΕΜΠ, μια πράσινη τεχνολογία για την παρασκευή μιας καινοτόμου υδρογέλης ενισχυμένης βιοδραστικότητας, που βασίζεται στην έξυπνη αξιοποίηση υπολειμμάτων καφέ, με χρήση πράσινων, βιοσυμβατών διαλυτών.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως όλες οι μεθοδολογίες που αναπτύχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του τελικού προϊόντος, χαρακτηρίζονται από πράσινο χαρακτήρα και κυκλικότητα.
Η ομάδα προχώρησε στην παρασκευή ενός πρωτοτύπου υδρογέλης ως «Proof of Concept» και ήρθε σε επαφή με εταιρεία παρασκευής καλλυντικών για τη διερεύνηση της μελλοντικής εμπορικής αξιοποίησης του καινοτόμου προϊόντος. Η εταιρεία διαπίστωσε ότι το προϊόν διαθέτει σημαντικά στοιχεία καινοτομίας και δήλωσε πως ενδιαφέρεται να συνεργαστεί περαιτέρω με την ομάδα του ΕΜΠ, για τη διερεύνηση της μελλοντικής ενσωμάτωσης της υδρογέλης σε καλλυντικά σκευάσματα.
https://tto.ntua.gr/oloklirosi-tis-3is-kai-teleftaias-fasis-tou-programmatos-proof-of-concept/
Με απόφαση της 173ης Συνεδρίασης του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024, αποφασίστηκε ομόφωνα η εκλογή του κ. Χαριτίδη Κωνσταντίνου, Καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ως Αντιπροέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για το υπόλοιπο της θητείας των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου.
Ο Καθηγητής κ. Χαριτίδης είναι ιδρυτής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Προηγμένων & Συνθέτων, Νανοϋλικών, Νανοδιεργασιών και Νανοτεχνολογίας και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος». Στην πολυετή ερευνητική του εμπειρία στους τομείς της επιστήμης και τεχνολογίας των υλικών και της Νανοτεχνολογίας, στην Ηθική και Ακεραιότητα στην Έρευνα, έχει προσελκύσει περισσότερα από 70 προγράμματα, κυρίως χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέλος έχει δημοσιεύσει πάνω από 210 επιστημονικές εργασίες, ενώ είναι συγγραφέας και επιμελητής 34 βιβλίων.
Με χρυσό μετάλλιο επιστρέφουν στην Αθήνα τα μέλη της ομάδας “iGEM Athens 2023” από τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM που διεξήχθη στο Παρίσι στις 2-5 Νοεμβρίου. H ομάδα αποτελείται από 10 προπτυχιακούς φοιτητές και αποφοίτους από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, εκπροσωπώντας την Αθήνα στην παγκόσμια σκηνή. Τα μέλη της ομάδας βραβεύτηκαν με Χρυσό Μετάλλιο, ανάμεσα σε περισσότερες από 400 ομάδες από όλη τη Γη, συνεχίζοντας την παράδοση των διακρίσεων της ομάδας και των πανεπιστημίων της Αθήνας.
Η συνθετική βιολογία αποτελεί έναν ταχέως αναδυόμενο κλάδο που βρίσκεται στο μεταίχμιο της βιολογίας και της μηχανικής. Στον διαγωνισμό iGEM, o οποίος πρωτοξεκίνησε το 2003 με πρωτοβουλία του ΜΙΤ, ομάδες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν με σκοπό την ανάπτυξη project συνθετικής βιολογίας για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν την υγεία, το περιβάλλον, την βιομηχανία κ.ά.
Η iGEM Athens διαγωνίστηκε στο πεδίο “Diagnostics” και στην κατηγορία των “Overgraduate”, με project που αφορούσε την ανάπτυξη ενός test kit για την πρώιμη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον. Λόγω της νευροεκφυλιστικής φύσης της ασθένειας, η πρώιμη διάγνωση είναι κρίσιμη για την έγκαιρη λήψη μέτρων που δύναται να επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Το test βασίζεται στην ανίχνευση συγκεκριμένων οργανικών πτητικών ενώσεων (VOCs) που βρίσκονται στο σμήγμα του δέρματος και οι οποίες έχει βρεθεί πώς διαφοροποιούνται σε ποσότητα κατά τα πρώιμα στάδια ανάπτυξης της νόσου. Η εν λόγω ανίχνευση θα στηρίζεται σε τεχνολογία βακτηριοφάγων, ιών που μολυνουν μόνο βακτήρια και είναι ασφαλείς για τον άνθρωπο. Οι συγκεντρώσεις των ουσιών αυτών θα ημιποσοτικοποιούνται με βάση το χρωματικό αποτέλεσμα, το οποίο θα μπορεί να μετρηθεί μέσω χρήσης εφαρμογής για smartphones.
Επιπλέον, κατά την διάρκεια της χρονιάς τα μέλη της ομάδας διοργάνωσαν πολυάριθμες δράσεις προώθησης της επιστήμης και της συνθετικής βιολογίας στο κοινό.
Πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές εκδηλώσεις σε σχολεία, οίκους ευγηρίας, όπως το ‘’Sivilla Care’’, και κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, σαν τη ‘’Μετάδραση’’, για την ευαισθητοποίηση ενός μεγάλου εύρους ηλικιακών ομάδων σχετικά με τον εξελισσόμενο κλάδο της συνθετικής βιολογίας. Πολύ σημαντικές υπήρξαν και οι παρουσιάσεις και τα εκπαιδευτικά workshops στις σπουδαίες παιδικές οργανώσεις ‘’Χαμόγελο του Παιδιού’’ και ‘’Παιδικά Χωριά SOS’’, με απώτερο στόχο να καταστεί η επιστήμη προσιτή και κατανοητή σε όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το υπόβαθρό τους. Κάθε εκδήλωση δεν ήταν απλώς μια ευκαιρία για τη διάδοση της γνώσης, αλλά μια πλατφόρμα για να κεντριστεί η περιέργεια και να προωθηθεί ο εποικοδομητικός διάλογος.
H υλοποιησιμότητα του project είχε πρώτα υποστηριχθεί και από τη νίκη της ομάδας με τη συγκεκριμένη ιδέα στον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας Mindspace, διοργανωμένο από το Mindspace University for Life Sciences, που αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ της Silicon Valley των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Μέλη της ομάδας παρουσίασαν την ιδέα μας σε διακεκριμένους Έλληνες και Αμερικανούς επενδυτές, οι οποίοι έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη πολλών επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων.
Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του project, τα μέλη συμβουλεύτηκαν και εισέπραξαν βοήθεια από το προσωπικό των πανεπιστημίων που φοιτούν, καθώς και φιλοξενήθηκαν σε εργαστήριο του τμήματος Βιολογίας όπου έλαβαν επιπρόσθετη εργαστηριακή εκπαίδευση.
Την προσπάθεια της ομάδας στήριξαν ως χορηγοί οι εταιρείες ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΠΕΝ, ΙΦΕΤ, Pfizer, VGROUP, Παπαδοπούλου, Λιακόπουλος ΑΕ και Μασούτης.
Περισσότερες πληροφορίες για το project και ανάλυση των κριτηρίων για την κατηγορία του χρυσού μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ομάδας: https://2023.igem.wiki/athens/
Τα social media της ομάδας, στα οποία μπορείτε να ενημερωθείτε για νέα και εξελίξεις αλλά και να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό: [Instagram], [Facebook], [Linkedin], [Youtube]
Τα μέλη της ομάδας iGEM Athens 2023 είναι τα εξής:
Δεσινιώτης Θεόδωρος – 4ο έτος Βιολογικό ΕΚΠΑ
Λασκαρίδου Φιλοξένη-Κυριακή – 4ο έτος Βιοϊατρικών Επιστημών ΠΑΔΑ
Λυγγίτσος Δημήτριος – 5ο έτος Ιατρική ΕΚΠΑ
Πηγαδάς Νικόλαος – 6ο έτος ΗΜΜΥ ΕΜΠ
Πλιακοστάμου Μυρτώ – 4ο έτος Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ
Πούρης Θεόδωρος – 5ο έτος ΗΜΜΥ ΕΜΠ
Πρίφτης Ανδρέας – απόφοιτος Ψηφιακών Συστημάτων ΠΑΠΕΙ - μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο
Σπανού Αικατερίνη - 4ο έτος Βιολογικό ΕΚΠΑ
Σταμέλος Ιωάννης – απόφοιτος Ιατρικής ΕΚΠΑ
Τζιέρας Ιάσων – 6ο έτος Ιατρική ΕΚΠΑ
Η Φανή Μπουκουβάλα, Associate Professor in Chemical & Biomolecular Engineering at Georgia Tech, απόφοιτη της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ του έτους 2008, έλαβε το βραβείο 2023 Outstanding Young Researcher award που απονέμεται από το Computing & Systems Technology (CAST) division του Αmerican Institute of Chemical Engineers (AIChE).
Η Φανή βραβεύτηκε για την ερευνητικό έργο της: “for developing algorithms and software for data-driven optimization, surrogate modeling, energy systems, and pharmaceutical manufacturing”.
Ο τεχνοβλαστός Euclia του ΕΜΠ, που ιδρύθηκε από ερευνητές της Μονάδας Αυτόματης Ρύθμισης και Πληροφορικής της Σχολής Χημικών Μηχανικών, διακρίθηκε στο διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας Start4Health που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Η ομάδα έλαβε το 2ο Βραβείο, για την πρότασή της που αφορά στην έξυπνη ανακάλυψη φαρμάκων και χημικών ουσιών.
Τα μέλη της ομάδας είναι:
- Παντελής Καρατζάς
- Φίλιππος Δογάνης
- Περικλής Τσίρος
- Ιάσων Σωτηρόπουλος
- Φαίδων Μπροτζάκης
- Χαράλαμπος Σαρίμβεης
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
Ο Καθηγητής της Σχολής Κωστής Μαγουλάς αναλαμβάνει Γενικός Γραμματέας Υποδομών, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Γιώργος Μαυρωτάς παραμένει Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Μετά από αξιολόγηση των διπλωματικών εργασιών που εκπονήθηκαν το 2022 και υπεβλήθησαν για βραβείο καλύτερης διπλωματικής εργασίας, επελέγησαν, ανά Τομέα, οι ακόλουθες:
ΤΟΜΕΑΣ Ι
Η Διπλωματική Εργασία της κας Βασιλικής Κακοκέφαλου επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Χημικών Επιστημών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2022. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Ανάπτυξη πράσινης μεθοδολογίας σύνθεσης ωρονών με χρήση φυσικών βαθέως ευτηκτικών διαλυτών (ΝaDESs) σε συνδυασμό με τεχνικές υψηλής ενέργειας» και Επιβλέπουσα η Καθηγήτρια κα Αναστασία Δέτση.
ΤΟΜΕΑΣ ΙΙ
Η Διπλωματική Εργασία της κας Βασιλείας Σπυριδάκη επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Ανάλυσης, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Διεργασιών & Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2022. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Υπολογισμοί διατάραξης ελεύθερης ενέργειας για τη μελέτη πρόσδεσης νευροτοξινών στο γλουταμινικό υποδοχέα ΑΜΡΑ», και Επιβλέπων ο Επίκουρος Καθηγητής κος Μιχαήλ Καβουσανάκης.
ΤΟΜΕΑΣ ΙΙΙ
Η Διπλωματική Εργασία του κου Ιάσωνα Κοντόπουλου επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Επιστήμης & Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2022. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Κατασκευή και Επιμετάλλωση τριδιάστατα εκτυπωμένων συνθέτων πολυμερικών δoμών (Electroplating of 3D-printed polymeric complex structures)» και Επιβλέπων ο Καθηγητής κος Κωνσταντίνος Χαριτίδης.
ΤΟΜΕΑΣ IV
Η Διπλωματική Εργασία της κας Μαριλένας Μαθιουδάκη επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Σύνθεσης & Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2022. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Αξιοποίηση ενζυμικά παραγόμενων πολυμερών σε συστήματα εγκλεισμού δραστικών ουσιών» και Επιβλέπουσα η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κα Σταματίνα Βουγιούκα .
Οι φοιτητές που εκπόνησαν τις ανωτέρω διπλωματικές εργασίες θα βραβευθούν κατά την τελετή απονομής των διπλωμάτων στους αποφοίτους του έτους 2022.
Ο Καθηγητής του ΜΙΤ Γρηγόρης Στεφανόπουλος εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ - National Academy of Sciences.
Ο Γρηγόρης είναι απόφοιτος (1973) και Doctor honoris causa (2016) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Σχολή Χημικών Μηχανικών.
Τα θερμά μας συγχαρητήρια στον Γρηγόρη γι’ αυτή τη σπουδαία διάκριση, η οποία αντανακλά στους μαθητές και τους συνεργάτες του, ανάμεσά τους απόφοιτοι και ερευνητές του ΕΜΠ. Εκτός από περήφανοι για τον Γρηγόρη, του είμαστε ευγνώμονες που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την alma mater του.
Ανακοίνωση NAS: http://www.nasonline.org/news-and-multimedia/news/2023-nas-election.html
Η Κοσμήτορας της Σχολής
Γλυκερία Κακάλη
Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023, ο καθηγητής της Σχολής μας και Πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής αναγορεύτηκε Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Η διάκριση αυτή αναδεικνύει την απήχηση του συνολικού του έργου και συμβάλλει στην προβολή του Ιδρύματος και της Σχολής μας.
Εκ μέρους όλων των μελών της Σχολής, εκφράζω θερμά συγχαρητήρια και ευχές για παρόμοιες επιτυχίες στο μέλλον.
H Κοσμήτορας της Σχολής
Γλυκερία Κακάλη
Φωτογραφίες από την τελετή:
Βίντεο - απόσπασμα από την τελετή:
Η start-up ομάδα INTP, η οποία αποτελείται από φοιτητές της Σχολής Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π., διακρίθηκε στο διαγωνισμό καινοτομίας GreenTech Challenge λαμβάνοντας το 1ο Βραβείο "Innovation Idea Holder" ανάμεσα σε 459 ομάδες από όλη την Ελλάδα.
Τα μέλη της ομάδας:
- Ανάργυρος Δρόλαπας
- Μαρία Παπασπηλίου
- Νεφέλη Φατούρου
- Αγγελική Πετρίδη
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://greentechchallenge.gr/results22/#
Ο iGEM (international Genetically Engineered Machine) είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην πρόοδο της έρευνας στον κλάδο της Συνθετικής Βιολογίας. Ο οργανισμός διοργανώνει κάθε χρόνο τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας, iGEM Competition. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού αυτού, περισσότερες από 300 διεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες ετησίως και συνολικά πάνω από 6.000 ερευνητές, από όλον τον κόσμο εργάζονται για την υλοποίηση μιας δικής τους ερευνητικής ιδέας Συνθετικής Βιολογίας. Για το 2022, ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε 26-28 Οκτωβρίου με φυσική παρουσία στο Παρίσι και έλαβαν μέρος 360 ομάδες από όλο τον κόσμο.
Η διεπιστημονική ομάδα «iGEM Athens 2022», η οποία αποτελείται από εννέα προπτυχιακούς φοιτητές και αποφοίτους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό iGEM, θέλοντας να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία των προηγούμενων ομάδων της Αθήνας, και έλαβε περισσότερες διακρίσεις από κάθε άλλη χρονιά.
Η επίδοση της ομάδας στον φετινό διαγωνισμό ήταν άριστη, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την κατάκτηση χρυσού μεταλλίου για τη δημιουργία ενός καινοτόμου βιοαισθητήρα. Επιπλέον, η ομάδα έλαβε δύο υποψηφιότητες για τα βραβεία «Best Education and Communication Award» και «Best Safety and Security Award», που υποδηλώνουν την εξαιρετική απόδοση της όσον αφορά την επικοινωνία της συνθετικής βιολογίας στο ευρύ κοινό και την ενασχόληση με αρχές της βιοηθικής και της βιοασφάλειας.
Η ομάδα διαγωνίστηκε στην κατηγορία «Foundational Advance» του διαγωνισμού, στην οποία κλήθηκε να βρει νέες λύσεις σε βασικά προβλήματα που σχετίζονται με ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες της συνθετικής βιολογίας. Όσον αφορά τον τομέα των βιοαισθητήρων για παράδειγμα, η ομάδα «iGEM Athens» πρότεινε μια καινοτόμο προσέγγιση που περιλαμβάνει περισσότερους από έναν πληθυσμούς και υποπληθυσμούς βακτηρίων. Στόχος της ομάδας ήταν να ενσωματώσει τον “Perceptron”, έναν υπολογιστικό αλγόριθμο που αποτελεί τη βάση των τεχνητών νευρωνικών δικτύων, σε ένα βιολογικό σύστημα. Οι διαγωνιζόμενοι φοιτητές κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν πολυκύτταρο βιοαισθητήρα που μπορεί να ανιχνεύει πολύπλοκα μοτίβα και να αναλύει πολυδιάστατα ερεθίσματα. Στο project τους, χρησιμοποίησαν δύο πληθυσμούς βακτηρίων που επικοινωνούν χημικά μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα δίκτυο που γεννά νέες προοπτικές στους τομείς του biosensing και του biocomputing και μπορεί να έχει ποικίλες εφαρμογές στην ιατρική και το περιβάλλον.
Η ομάδα είναι πλέον έτοιμη να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό iGEM 2023, όπου στοχεύει σε περαιτέρω διακρίσεις και βραβεία. Το ερευνητικό έργο της ομάδας έχει καταγραφεί στον ακόλουθο ιστότοπο και είναι προσβάσιμο σε όλους:
https://2022.igem.wiki/athens/
Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος
Δρ. Ευάγγελος Τόπακας
Αναπληρωτής Καθηγητής, Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Σχολής Χημικών Μηχανικών
Τα Μέλη της Ομάδας
- Μαριάννα-Φανουρία Μητσιώνη, φοιτήτρια της σχολή Χημικών Μηχανικων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
- Εμμανουήλ- Αναστάσιος Σερλής, φοιτητής της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
- Άννυ Μαΐς, απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
- Ανθή Καψάλη, φοιτήτρια του τμήματος Βιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
- Νικολέττα Δραζινάκη, φοιτήτρια του τμήματος Βιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
- Αριστοτέλης Αναστοπουλος, φοιτητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
- Παντελεήμων-Μάριος Στραγάλης, φοιτητής του τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
- Ασπασία Βόζη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
- Σοφία Οικονόμου, απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών
Φωτογραφίες:
Μετά από αξιολόγηση των διπλωματικών εργασιών που εκπονήθηκαν το 2021 και υπεβλήθησαν για βραβείο καλύτερης διπλωματικής εργασίας, επελέγησαν, ανά Τομέα, οι ακόλουθες:
ΤΟΜΕΑΣ Ι
Η Διπλωματική Εργασία του κου Βασίλειου Κοτζαουστόπουλου επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Χημικών Επιστημών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2021. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Σύνθεση νέων βάσεων Schiff 2,3-διυδροκιναζολιν-4(1Η)-ονών και μελέτη της ικανότητάς τους να αλληλεπιδρούν με το DNA» και Επιβλέπουσα η Καθηγήτρια κα Αναστασία Δέτση.
ΤΟΜΕΑΣ ΙΙ
Η Διπλωματική Εργασία του κου Βασίλειου Μηναδάκη επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Ανάλυσης, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Διεργασιών & Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2021. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Ανάπτυξη φαρμακοκινητικών μοντέλων για την περιγραφή της βιοκατανομής νανοσωματιδίων διοξειδίου του τιτανίου», και Επιβλέπων ο Καθηγητής κος Χαράλαμπος Σαρίμβεης.
ΤΟΜΕΑΣ ΙΙΙ
Η Διπλωματική Εργασία της κας Θέμιδος Κρασουδάκη επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Επιστήμης & Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2021. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Αυτοκαθαριζόμενα πολυλειτουργικά υμένια για την προστασία αρχιτεκτονικών επιφανειών» και Επιβλέπων ο Αναπληρωτής Καθηγητής κος Αστέριος Μπακόλας.
ΤΟΜΕΑΣ IV
Η Διπλωματική Εργασία του κου Κωνσταντίνου Μακρυνιώτη επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Σύνθεσης & Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2021. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Ανακάλυψη και βελτιστοποίηση ετερόλογης έκφρασης πολυεστερασών με δυνατότητα αποικοδόμησης πλαστικών» και Επιβλέπων ο Αναπληρωτής Καθηγητής κος Ευάγγελος Τόπακας.
Οι φοιτητές που εκπόνησαν τις ανωτέρω διπλωματικές εργασίες θα βραβευθούν κατά την τελετή απονομής των διπλωμάτων στους αποφοίτους του έτους 2021.
Tο Σαββάτο, 4 Ιουνίου 2022 κατά την τελετή της λήξης του 13ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου Χημικής Μηχανικής, πραγματοποιήθηκε η βράβευση των καλύτερων αναρτημένων εργασιών και των καλύτερων προφορικών εργασιών ανά Θεματική Ενότητα.
Από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου βραβεύθηκαν οι παρακάτω Εργασίες:
ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
«ASSESSMENT OF CFD AND ML MODELLING STRATEGIES FOR INDUSTRIAL-SCALE CVD REACTORS» των PARIS PAPAVASILEIOU, ELENI D. KORONAKI, GABRIELE POZZETTI, MARTIN KATHREIN, CHRISTOPH CZETTL, STÉPHANE P.A. BORDAS, ANDREAS G. BOUDOUVIS στην Θεματική Ενότητα "Μηχανική και Ρύθμιση Διεργασιών & Συστημάτων"
«COMPUTER-AIDED STUDY OF THE DNA-BASED ARTIFICIAL METALLOENZYMES, AIMING AT ELUCIDATING STRUCTURE-FUNCTION RELATIONSHIPS IN DNA-BASED ASYMMETRIC CATALYSIS» των EVANGELIA PANTATOSAKI, JUN GUO, DANYU WANG, HUIHUI KUANG, MICHAEL TSAPATSIS, EFROSINI KOKKOLI, GEORGE K. PAPADOPOULOS στην Θεματική Ενότητα "Χημικές Διεργασίες & Κατάλυση -Τεχνολογίες Υδρογόνου"
«TOWARDS IN A NEW EQUATION FOR THE INTERFACIAL FAILURE OF NANOCOMPOSITES» των SPYRIDON KALLIVOKAS, SGOUROS ARISTOTELIS, DOROS THEODOROU στην Θεματική Ενότητα "Πολυμερή & Νανοσύνθετα"
ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
«ELUCIDATION OF THE CATALYTIC MECHANISM OF A NOVEL LYTIC POLYSACCHARIDE MONOOXYGENASE FOR UNLOCKING RECALCITRANT XYLAN.» των KOAR CHOROZIAN, NEFELI GEORGAKI KONDYLI, ANTHI KARNAOURI, EVANGELOS TOPAKAS στην Θεματική Ενότητα "Βιοχημική Μηχανική – Βιοτεχνολογία"
Η Elise Loppinet, απόφοιτη της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ (2018), και τώρα υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Stanford, τιμήθηκε με την υποτροφία Mason του Τμήματος Χημικής Μηχανικής για το έτος 2021-2022. Ο λόγος της βράβευσής της: επέδειξε ηγετική ικανότητα στην φοιτητική κοινότητα και προσέφερε υπηρεσίες στο τμήμα πάνω και πέρα από τα συνήθη όρια των κανονικών σπουδών και έρευνας.
Θερμά συγχαρητήρια στην πρώην φοιτήτριά μας για την τόσο ξεχωριστή διάκρισή της ως εξαιρετικού μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας - μια αρετή που τη συνοδεύει από τα προπτυχιακά της χρόνια στο ΕΜΠ.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής κος Αστέριος Μπακόλας επελέγη ως μέλος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) με διετή θητεία.
Ο Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής μας Εμμανουήλ Κούκιος, εξελέγη Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Circular Bio-based Europe Joint Undertaking (CBE JU).
Ο Καθηγητής της Σχολής μας Γιώργος Στεφανίδης εξελέγη Chairman of the EFCE Working Party on Process Intensification
Η υποψήφια διδάκτωρ της Σχολής μας, Ιωάννα Νυδριώτη, επιλέχθηκε στις 20 καλύτερες προτάσεις του ευρωπαϊκού διαγωνισμού LEADERS - Women Innovators in Manufacturing που διοργανώθηκε από το EIT Manufacturing της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες για την έρευνα που πραγματοποιεί στα πλαίσια της διατριβής της με τίτλο: “Water Footprint Assessment of Industrial Processes and Supply Chain”.
Η κ. Νυδριώτη βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για αυτή της τη διάκριση, στα πλαίσια χορήγησης βραβείων σε ομάδες που διακρίθηκαν σε σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς.
Ο Γιάννης Γιώρτσος, Κοσμήτορας της USC Viterbi School of Engineering και απόφοιτος (1973) της Σχολής μας, τιμάται, μαζί με τρεις συνεργάτες του, με το 2022 Bernard M. Gordon Prize, που απονέμεται από την Εθνική Ακαδημία Μηχανικών των ΗΠΑ, “ .. for their tremendous impact on engineering education through the Grand Challenges Scholars Program which has changed the way students approach learning about engineering and its value to society”.
Η ομάδα iGEM Athens 2021 με φοιτητές από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέκτησε Χρυσό μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM 2021 που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 4 - 11 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε 12 - 14 Νοεμβρίου στο Παρίσι όπου η ομάδα παρουσίασε το έργο της. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος περισσότερες από 320 ομάδες και 4000 συμμετέχοντες από ερευνητικές ομάδες από όλο τον κόσμο.
Η ομάδα, η οποία απαρτίζεται από επτά φοιτητές, ταξίδεψε στο Παρίσι και παρουσίασε το project της AdAPTED το οποίο έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της παραγωγής των αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται στην PCR. Μέχρι σήμερα, τα αντιδραστήρια της PCR παράγονται χημικά και πρέπει να μεταφέρονται και να αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες κατάψυξης, δυσκολεύοντας μεταξύ άλλων την μαζική διάγνωση ασθενειών, όπως και ο COVID-19. Το τελικό προϊόν του project AdAPTED, παρέχει μια φθηνή και οικολογική εναλλακτική για την παραγωγή των αντιδραστηρίων αυτών (τα τέσσερα dNTPs και μια πολυμεράση), και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ιατρικούς, ερευνητικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Στο project AdAPTED αξιοποιούνται γενετικά τροποποιημένα βακτήρια Escherichia coli BL21 (D3) τα οποία υπερεκφράζουν τα ένζυμα RNR, TSase και Pfu polymerase. Τα δύο πρώτα είναι τα κύρια ένζυμα του μεταβολικού μονοπατιού για την de novo παραγωγή των δεοξυριβονουκλεοτιδίων (dNTPs) ενώ το τελευταίο είναι μία θερμοανθεκτική πολυμεράση που παράγεται φυσικά από το είδος Pyroccocus furiosus. Τα βακτήρια αυτά μπορούν να αναπαραχθούν με ευκολία στο εργαστήριο και άρα χρησιμοποιούνται ως μικρά εργοστάσια για την παραγωγή των παραπάνω μορίων. Μετα την αύξηση της καλλιέργειας μπορούν να λυθούν με μία απλή φυγοκέντρηση και να χρησιμοποιηθούν απευθείας για την αντίδραση της PCR όσον αφορά τα dNTPs και μετα από απλά βήματα καθαρισμού για το ένζυμο. Έτσι, δεν υπάρχει ανάγκη για τις μη οικολογικές απαρχαιωμένες τεχνικές παραγωγής των αντιδραστηρίων αυτών. Αντίθετα γίνεται δυνατόν να υπάρχει αυτό το σύστημα σε κάθε εργαστήριο, διευκολύνοντας την διανομή και διαθεσιμότητα των ζωτικών αντιδραστηρίων για την πολύτιμη τεχνική PCR. Το project υποστηρίχθηκε από πειράματα και από υπολογιστικά μοντέλα που πραγματοποιήθηκαν από τα μέλη της ομάδας.
Στο πλαίσιο της ενασχόλησης της ομάδας με το project, πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές συζητήσεις με ειδικούς από διαφορετικούς τομείς παγκοσμίως, ώστε να αποκτηθεί μια σφαιρική εικόνα του προβλήματος, και να συζητηθούν καλές πρακτικές για την αντιμετώπισή του. Επιπλέον, ένας από τους στόχους της ομάδας ήταν η επικοινωνία της επιστήμης και της συνθετικής βιολογίας με το ευρύ κοινό, το οποίο επιτεύχθηκε μέσα από πολλαπλές δράσεις τις οποίες διοργάνωσε η ομάδα.
Το πλήρες έργο της ομάδας iGEM Athens 2021 παρουσιάζεται στην επίσημη ιστοσελίδα https://2021.igem.org/Team:Athens, όπου και αναλύονται όλα τα κριτήρια του διαγωνισμού που πληρούνταν για την χρυσή κατηγορία.
Από αριστερά προς τα δεξιά: Κλεονίκη Πυλαρινού (Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ), Ορσαλία Ζωή Βελουδίου (Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ), Βασιλεία Σπυριδάκη (Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ), Ηλίας Τούμπε (Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ), Μαριάννα Ιωαννίδου (Τμήμα Βιοτεχνολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Σπύρος Κανελλόπουλος (Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ), Ελευθερία Κελεφιώτη Στρατηδάκη (Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ)
Στο σημείο αυτό η ομάδα νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει τα πανεπιστήμια, τα εργαστήρια, τους καθηγητές και το προσωπικό που στήριξε έμπρακτα το εγχείρημα αυτό. Πιο συγκεκριμένα, τους επιστημονικούς υπεύθυνους της ομάδας, τον Δρ. Ευάγγελο Τόπακα, Αναπληρωτή Καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ, την Δρ. Βασιλική Κουμάντου, Επίκουρη Καθηγήτρια του τμήματος Βιοτεχνολογίας, ΓΠΑ και την Δρ. Παναγούλα Κόλλια, Καθηγήτρια του τμήματος Βιολογίας, ΕΚΠΑ. Τέλος, αυτή η προσπάθεια δεν θα είχε ολοκληρωθεί χωρίς την οικονομική υποστήριξή από την Σχολή Χημικών Μηχανικών, την Pfizer Hellas, την CSL Behring και τα Ιδρύματα iGEM και Frederick Gardner Cottrell, που μας τίμησαν την ομάδα μας με το iGEM 2021 Team Impact Grant.
Info email: igemathens2021@gmail.com
Facebook: @iGEM.Athens
Instagram: @igemathens
Ο Δώρος Θεοδώρου, Καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, τιμάται με το 2022 FOMMS Medal “ .. for his profound and lasting contributions to the development of computational methods and their application to the field of molecular-based modelling and simulation”. http://fomms.org/fomms-medal
Η σημαντική αυτή διάκριση αναδεικνύει τη σημαντική απήχηση του ερευνητικού έργου του Δώρου Θεοδώρου και προβάλλει διεθνώς το Ιδρυμα και τη Σχολή μας.
Εκ μέρους όλων των συναδέλφων της Σχολής, εκφράζω θερμά συγχαρητήρια και ευχές για συνεχή επιστημονική αριστεία.
H Κοσμήτορας της Σχολής
Γλυκερία Κακάλη
Με το καινοτόμο προϊόν «NUTRI salad bars» που κατέκτησε το πρώτο βραβείο στον 11ο Εθνικό Διαγωνισμό ÉCOTROPHÉLIA 2021 η ομάδα του ΕΜΠ εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό ÉCOTROPHÉLIA EUROPE 2021, που διεξήχθη στις 24 Οκτωβρίου 2021 διαδικτυακά από το Παρίσι.
Οι πρωταθλητές 13 Ευρωπαϊκών χωρών διαγωνίστηκαν και κρίθηκαν σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική διαδικασία από επιστήμονες κύρους από την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Τροφίμων και την Ακαδημαϊκή κοινότητα. Η ελληνική ομάδα, με ένα φάκελο υψηλού επιπέδου και μια εξαιρετική παρουσία, άφησε άριστες εντυπώσεις με το καινοτόμο προϊόν της, και δικαιώθηκε με το αργυρό βραβείο.
Το προϊόν «NUTRI salad bars» είναι καινοτόμες, αλμυρές μπάρες δημητριακών σε τρεις γεύσεις εμπνευσμένες από σαλάτες της Ελλάδας και της Μεσογείου: την Greek salad bar βασισμένη στην χωριάτικη σαλάτα με τομάτα, ελιά, φέτα, την Green salad bar με σπανάκι, ρόκα και ξηρούς καρπούς και την Legumes salad bar με όσπρια. Εκτός από την μοναδική γεύση τους ενσωματώνουν ιδιαίτερες τεχνικές καινοτομίες στα υλικά και την παραγωγική διαδικασία, αξιοποιούν προσδίδοντας προστιθέμενη αξία σε ψηλού διατροφικού περιεχομένου παραπροϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα και συσκευάζονται σε συμβατά με το περιβάλλον υλικά.
Το προϊόν «NUTRI salad bars» αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ. από ομάδα φοιτητών αποτελούμενη από τους Χριστόφορο Βασιλείου, Θάλεια Βιντζηλαίου, Σοφία Στάθη και Άννα Χριστοδούλου, υπό την επίβλεψη του Υποψηφίου Διδάκτορος Αθανασίου Λημναίου και της Μεταδιδακτορικής Ερευνήτριας Δρ. Μαρίας Κατσούλη και την καθοδήγηση του Καθηγητή ΕΜΠ Πέτρου Ταούκη.
Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός ÉCOTROPHÉLIA διοργανώνεται από το 2011 σε εθνικό επίπεδο από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων, οικολογικών προϊόντων διατροφής. Σκοπός του Διαγωνισμού είναι να υποστηρίξει την εκπαίδευση και την δημιουργικότητα των Ελλήνων φοιτητών, που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων συμβάλλοντας σε ένα φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη βιομηχανία τροφίμων. Τα προϊόντα των 10 ομάδων φοιτητών από 4 Πανεπιστήμια που προκρίθηκαν φέτος στην τελική φάση του 11ου Εθνικού Διαγωνισμόύ ÉCOTROPHÉLIA 2021 διαγωνίστηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου 2021.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) διοργανώνει από το 2011 σε εθνικό επίπεδο τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό ÉCOTROPHÉLIA, με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων, οικολογικών προϊόντων διατροφής. Σκοπός του Διαγωνισμού είναι να υποστηρίξει νέους Έλληνες φοιτητές, που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων αποτελώντας ένα φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη βιομηχανία τροφίμων. Τα προϊόντα των 10 ομάδων φοιτητών από 4 Πανεπιστήμια που προκρίθηκαν φέτος στην τελική φάση του 11ου Εθνικού Διαγωνισμόύ ÉCOTROPHÉLIA 2021 διαγωνίστηκαν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου στις 13 Σεπτεμβρίου 2021. Τους διαγωνιζόμενους χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ κ. Ευάγγελος Καλούσης και ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Χρίστος Δήμας. Η τελετή βράβευσης μεταδόθηκε σε live streaming προς την ακαδημαϊκή και παραγωγική κοινότητα (ecotrophelia21).
Από το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. συμμετείχαν στον Διαγωνισμό δύο ομάδες φοιτητών με τα προϊόντα «NUTRI salad bars» και «BEETR CHIPS».
Το πρώτο βραβείο στον 11ο Εθνικό Διαγωνισμό ÉCOTROPHÉLIA 2021 απονεμήθηκε στο προϊόν «NUTRI salad bars», μια αλμυρή μπάρα δημητριακών με άρωμα Μεσογείου που προσφέρει μια νέα γευστική και διατροφική εμπειρία! Πρόκειται για καινοτόμες, οικολογικές αλμυρές μπάρες δημητριακών σε τρεις γεύσεις εμπνευσμένες από σαλάτες της Ελλάδας και της Μεσογείου: την Greek salad bar βασισμένη στην χωριάτικη σαλάτα με τομάτα, ελιά, φέτα, την Green salad bar με σπανάκι, ρόκα και ξηρούς καρπούς και την Legumes salad bar με όσπρια.
Το προϊόν «NUTRI salad bars» αναπτύχθηκε στο εργαστήριο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. από ομάδα φοιτητών αποτελούμενη από τους Χριστόφορο Βασιλείου, Θάλεια Βιντζηλαίου, Σοφία Στάθη και Άννα Χριστοδούλου, υπό την επίβλεψη του Υποψηφίου Διδάκτορος Αθανασίου Λημναίου και της Μεταδιδακτορικής Ερευνήτριας Δρ. Μαρίας Κατσούλη και την καθοδήγηση του Καθηγητή Ε.Μ.Π. κ. Πέτρου Ταούκη.
Η ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό ÉCOTROPHÉLIA EUROPE 2021, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 24 Οκτωβρίου 2021.
Δείτε τη συνημμένη ανακοίνωση.
Το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ διοργάνωσε με επιτυχία τον 2ο Διαγωνισμό Καινοτομίας «NOYNOY Idea Challenge - Sustainability». Πρόκειται για μία δράση της εταιρείας FrieslandCampina Hellas, σε συνεργασία με την εταιρεία Break-Even Consulting, που έχει ως στόχο την ανάδειξη δυνητικά αξιοποιήσιμων ιδεών, με έμφαση στη βιωσιμότητα στον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων. Ο Διαγωνισμός «NOYNOY Idea Challenge - Sustainability» συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας του πανεπιστημιακού κόσμου με την βιομηχανία και την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και ιδεών. Στον 2ο αυτό διαγωνισμό αναδείχθηκε η καινοτομική δυναμική φοιτητικών και ερευνητικών ομάδων, σε θεματικές ενότητες που αφορούσαν τόσο στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος και τη συνολικά αποδοτικότερη διαχείριση του φυσικού πλούτου με βιώσιμο τρόπο.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν σχεδόν 100 συμμετέχοντες με 32 συνολικά ομάδες. Μετά από μία αναλυτική αξιολόγηση από το δίκτυο μεντόρων του ΕΒΕΟ, επιλέχθηκαν οι αρτιότερες ομάδες, 12 συνολικά που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού φέτος. Τα σχήματα των ομάδων αποτελούνταν από μέλη προερχόμενα από συνολικά 10 διαφορετικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα. Τα καινοτόμα προϊόντα των ομάδων της τελικής φάσης παρουσιάστηκαν διαδικτυακά, ενώπιον της επιτροπής αξιολόγησης, στις 30 Μαρτίου 2021, ώστε να προκύψουν οι τελικές 4 νικήτριες ομάδες.
Η τελετή βράβευσης του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021. Στην εκδήλωση, απηυθύναν χαιρετισμό ο Διευθύνων Σύμβουλος της FrieslandCampina Hellas-ΝΟΥΝΟΥ κ. Κωνσταντίνος Μαγγιώρος, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης ΕΜΠ καθ. Ι. Χατζηγεωργίου, ο Αναπλ. Καθηγητής ΕΜΠ και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Διαγωνισμού κ. Α. Τσακανίκας, ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Χημικών Μηχανικών καθ. Ε. Βουτσάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Break Even Consulting κ. Μ.Μαργαρίτης, ο Συντονιστής του Διαγωνισμού Δρ. Ε. Σιώκας, η Διευθύντρια Μάρκετινγκ της FrieslandCampina Hellas-ΝΟΥΝΟΥ κα Τζίνα Φίλιου και η Διευθύντρια Εφοδιαστικής Αλυσίδας της FrieslandCampina Hellas-ΝΟΥΝΟΥ κα Βέλια Κουβέλη.
Με βάση τα αποτελέσματα, τρεις ομάδες της Σχολής Χημικών Μηχανικών κέρδισαν αντίστοιχα βραβεία. Αναλυτικότερα:
Η ομάδα του Εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ αποτελούμενη από τους υποψήφιους διδάκτορες Ιωάννα Σεμένογλου και Αθανάσιο Λημναίο έλαβε χρηματικό βραβείο για την επιχειρηματική ωρίμανση της ιδέας τους με τίτλο «FISQUE: instant fish soup». Πρόκειται για μια αφυδατωμένη ψαρόσουπα στιγμής παρασκευασμένη από παραπροϊόντα της βιομηχανίας ιχθυηρών και της γαλακτοβιομηχανίας, ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας για ένα πεντανόστιμο και υγιεινό γεύμα στο λεπτό!
Η ομάδα του Εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, αποτελούμενη από τους υποψήφιους διδάκτορες Γεωργία Φρακολάκη, Τρύφων Κεκέ, Μαρία Κατσούλη, Σπύρο – Ανδρέα Παπαθεοδώρου και Άγγελο – Παναγιώτη Μπιζύμη έλαβε ως έπαθλο τη χρήση των εγκαταστάσεων της εταιρείας FrieslandCampina Hellas, για την υλοποίηση της ιδέας της, με τίτλο «Παραγωγή προβιοτικού γιαουρτιού με τη διαδικασία του εγκλεισμού των προβιοτικών βακτηρίων». Πρόκειται για τη δημιουργία ενός προϊόντος το οποίο ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα προβιοτικά προϊόντα, καθώς προσφέρει τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των προβιοτικών βακτηρίων μέσω της τεχνικής του εγκλεισμού τους και την αναβάθμιση της ποιότητας του τελικού προϊόντος.
Η ομάδα από το Εργαστήριο Οργανικής Χημείας της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ αποτελούμενη από την μεταδιδακτορική ερευνήτρια Ανδρομάχη Τζάνη, τις υποψήφιες διδάκτορες Ιωάννα Κωστοπούλου, Μαρία Μπαϊρακτάρη, Νεφέλη Ποντίλλο και τις προπτυχιακές φοιτήτριες Δήμητρα - Αντωνία Μπαγάκη και Αθηνά Τζαβάρα έλαβε ως έπαθλο τη συμβουλευτική υποστήριξη από την εταιρεία FrieslandCampinaHellas για την ιδέα με τίτλο «Παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας από απόβλητα της γαλακτοβιομηχανίας: Αξιοποίηση του τυρογάλακτος με χρήση βιοσυμβατών πράσινων διαλυτών». Η ιδέα αφορά στην αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση του τυρογάλακτος, για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, με τη χρήση βιοσυμβατών πράσινων διαλυτών, που είναι στοχευμένα σχεδιασμένοι για την προτεινόμενη διεργασία και αποτελούν φυσικά, βιοσυμβατά, βαθέως ευτηκτικά μίγματα φυσικών προϊόντων.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥΣ!
Μετά από αξιολόγηση των διπλωματικών εργασιών που εκπονήθηκαν το 2020 και υπεβλήθησαν για βραβείο καλύτερης διπλωματικής εργασίας, επελέγησαν, ανά Τομέα, οι ακόλουθες:
ΤΟΜΕΑΣ Ι
Η Διπλωματική Εργασία της κας Ζωής Νικολάου επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Χημικών Επιστημών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2020. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Φωτοκαταλυτική αποικοδόμηση υγρών ρύπων με χρήση TiO2 νάνο-υλικών – Βελτιστοποίηση πρωτοκόλλου φωτοκαταλυτικών μετρήσεων» και Επιβλέπουσα η Καθηγήτρια κα Ευαγγελία Παυλάτου.
ΤΟΜΕΑΣ ΙΙ
Η Διπλωματική Εργασία του κου Ιάσωνα Σωτηρόπουλου επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Ανάλυσης, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Διεργασιών & Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2020. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Ανάπτυξη υπολογιστικών ροών για την εκπαίδευση μαθηματικών μοντέλων πρόβλεψης ιδιοτήτων υλικών με τεχνικές μηχανικής μάθησης», και Επιβλέπων ο Καθηγητής κος Χαράλαμπος Σαρίμβεης.
ΤΟΜΕΑΣ ΙΙΙ
Η Διπλωματική Εργασία του κου Πατούνα Ευάγγελου επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Επιστήμης & Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2020. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Cryo-SEM Visualization of Nanobubbles» και Επιβλέπων ο Καθηγητής κος Θεόδωρος Θεοδώρου.
ΤΟΜΕΑΣ IV
Η Διπλωματική Εργασία του κου Αλέξανδρου-Βασίλειου Κατσιμίχα επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Σύνθεσης & Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2020. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Επίδραση διεργασιών κυτταρικής διάρρηξης στην ενθυλάκωση αιθέριου ελαίου ρίγανης σε κύτταρα ζυμομυκήτων Saccharomyces Cerevisiae» και Επιβλέπων ο Καθηγητής κος Πέτρος Ταούκης.
Οι φοιτητές που εκπόνησαν τις ανωτέρω διπλωματικές εργασίες θα βραβευθούν κατά την τελετή απονομής των διπλωμάτων στους αποφοίτους του έτους 2020.
Ο Εκδοτικός Οίκος Springer Nature (New York), ανήγγειλε την έκδοση ενός νέου διεθνούς συγγράμματος 640 σελίδων, το οποίο βασίστηκε στη σχετική πρόταση, και στη συνέχεια την καθοδήγηση και τον συντονισμό - ως Editor - του Ομότιμου Καθηγητή του ΕΜΠ Εμμανουήλ Κούκιου.
Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στο Μέλλον της Παγκόσμιας Βιο-οικονομίας και Βιο-κοινωνίας, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις ταχύτατα αναδυόμενες Βιο-επιστήμες και Βιο-τεχνολογίες, και έχει τίτλo: Bio#Futures - Foreseeing and Exploring the Bioeconomy.
Αυτό που ξεχωρίζει το βιβλίο από άλλα σχετικά είναι η πολυ-επιστημονική του προσέγγιση, που βασίζεται στην μακροχρόνια εμπειρία της Ερευνητικής Ομάδας ΒΙΟΤΟΠΟΣ του Εμμ. Κούκιου, που αναπτύχθηκε στη Σχολή Χημικών μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση, στο έργο διαμόρφωσης του βιβλίου κλήθηκαν να συνεισφέρουν με την υψηλού επιπέδου γνώση τους σε 27 σημαντικά θέματα 70 διακεκριμένοι ερευνητές από 17 χώρες σε 4 ηπείρους, με εξειδίκευση στο μεταίχμιο πολλών επιστημών, πεδίων και κλάδων. Το βιβλίο προλογίζει ο διακεκριμένος στοχαστής σε θέματα αειφορίας και οικο-ανάπτυξης, Gunter Pauli.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα θέματα του νέου βιβλίου περιλαμβάνεται η τρέχουσα πανδημία και η διαμόρφωση εμβολίων που επιχειρούν να την αντιμετωπίσουν.
Το νέο βιβλίο έχει στόχο, με την συνθετική προσέγγιση που επιχειρεί, να αποτελέσει στα χέρια των αναγνωστών του χρηστικό βοήθημα και εγχειρίδιο δράσης και πλοήγησης στον ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο που ανατέλλει στις προσεχείς δεκαετίες.
Περισσότερες πληροφορίες για τα περιεχόμενα του νέου βιβλίου μπορεί κανείς να βρει στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://www.springer.com/gp/book/9783030649685
Η ηλεκτρονική μορφή του βιβλίου (e-book) είναι ήδη διαθέσιμη, ενώ σύντομα θα ισχύει το ίδιο και για την hardcover έκδοσή του.
Δείτε τη συνημμένη ανακοίνωση.
H φοιτητική ομάδα iGEM Athens 2020 κατέκτησε Αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 14 - 22 Νοεμβρίου.
Το κύριο πρόβλημα που απασχόλησε την ομάδα είναι η τοξικότητα των βαφών που χρησιμοποιούνται σε πολυπληθή προϊόντα καθημερινής χρήσης. Στόχος του project MORPHÆ, ήταν η παραγωγή ενός καινοτόμου χρωματισμένου και βιοδιασπώμενου υλικού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση υλικών που επικαλύπτονται με τοξικές, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, βαφές. Εμπνευσμένοι από τα χρώματα στη φύση τα οποία μπορεί να οφείλονται είτε σε χημικές χρωστικές είτε στη φυσική δομή των επιφανειών, η ομάδα κάνει χρήση βακτηριακών στελεχών που παρουσιάζουν δομικό χρώμα όταν σχηματίζουν βιοφίλμ. Δυστυχώς οι συνθήκες που επικράτησαν φέτος λόγω της πανδημίας, δεν ευνόησαν την πραγματοποίηση της ιδέας στο εργαστήριο και επομένως o πειραματικός σχεδιασμός πρόκειται να εφαρμοστεί με σκοπό την παραγωγή του ολοκληρωμένου προϊόντος, κατά τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που θα διεξαχθεί το 2021. Στο πλαίσιο της ενασχόλησης της ομάδας με το project, πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές συζητήσεις με ειδικούς από διαφορετικούς τομείς, ώστε να αποκτηθεί μία σφαιρική εικόνα τόσο του προβλήματος που επρόκειτο να αντιμετωπιστεί, όσο και να συζητηθούν καλές πρακτικές για την αντιμετώπισή του. Επιπλέον, ένας από τους στόχους της ομάδας ήταν η απλοποίηση της επιστήμης και η επικοινωνία της συνθετικής βιολογίας με το ευρύ κοινό, το οποίο επιτεύχθηκε μέσα από διαδικτυακές δράσεις στις οποίες συμμετείχε η ομάδα. Το έργο της ομάδας iGEM Athens πληρούσε τα κριτήρια του διαγωνισμού για την ασημένια κατηγορία και είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα Team:Athens - 2020.igem.org, ενώ βραβεύτηκε και για το καλύτερο προωθητικό βίντεο του διαγωνισμού στην κατηγορία των προπτυχιακών project.
Email επικοινωνίας: igemathens2020@gmail.com
Social media: iGEM Athens (@igemathens) • Instagram photos and videos
Το πρόγραμμα EsSENce-COST ξεκίνησε και επίσημα! Η Ευρωπαϊκή Συνεργασία στην Επιστήμη και την Τεχνολογία (COST) είναι ένας χρηματοδοτικός οργανισμός για τη δημιουργία ερευνητικών δικτύων, τα ονομαζόμενα COST Actions. Μέσω των δικτύων αυτών προσφέρεται ένα ανοιχτό πεδίο συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και πέραν αυτής, δίνοντας ώθηση στις εξελίξεις της έρευνας και της καινοτομίας. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 45.000 ερευνητές συμμετέχουν στις δράσεις του δικτύου COST, ανεξάρτητα από το στάδιο της καριέρας τους, τη χώρα καταγωγής τους ή τους τομείς ενδιαφέροντός τους.
Στόχος του προγράμματος EsSENce, είναι η ανάπτυξη ενός επιστημονικού και τεχνολογικού κόμβου καινοτομίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, εστιάζοντας σε υψηλής απόδοσης σύνθετα υλικά με βάση τον άνθρακα, με έξυπνες ιδιότητες για προηγμένες εφαρμογές αισθητήρων.
Την τελευταία πενταετία, η ζήτηση για προηγμένα σύνθετα υλικά, ενισχυμένα με προσθήκη υλικών και νανοϋλικών με βάση τον άνθρακα, αυξάνεται σταθερά, με εκτίμηση συνεχούς αύξησης, κατά τουλάχιστον 10% ετησίως έως το 2025. Οι περισσότερες από τις εκτιμήσεις σχετικά με τον τομέα των νανοϋλικών, προβλέπουν μια σημαντική ανάπτυξη της αγοράς για τα επόμενα χρόνια, με συνολικές τιμές σύνθετου ρυθμού ετήσιας ανάπτυξης (CAGR) μεταξύ 12–25%, ενώ αντίστοιχη αύξηση αναμένεται για την αγορά των νανοσύνθετων υλικών με CAGR 24. 2% την περίοδο 2019-2025.
Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα EsSENce ενθαρρύνει τη διεπιστημονική εργασία για μια πιο αποτελεσματική ανταλλαγή γνώσης και θα συμβάλει στην εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε νέες τεχνολογίες για νανοσύνθετα υλικά υψηλής απόδοσης για εφαρμογές αισθητήρων. Επιπλέον, ευνοείται η κινητικότητα των ερευνητών (Training Schools, Βραχυπρόθεσμες Επιστημονικές Αποστολές, Workshops, σεμινάρια, κ.τ.λ.) και τέλος, επιτυγχάνεται η δικτύωση με διεθνείς οργανισμούς και συλλόγους, όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Μοντελοποίησης Υλικών (EMMC), το Carbon Fibers Clusterκαι το Advanced High-Performance Cluster ή συνέδρια με επικαλυπτόμενα θέματα.
Ο Πρόεδρος της δράσης EsSENce Κωνσταντίνος Χαριτίδης (Εργαστήριο RNano, ΕΜΠ, Ελλάδα), η Αντιπρόεδρος Chiara Pernechele (Dallara Automobili, Ιταλία) καθώς και όλα τα 93 μέλη MC και αναπληρωτές από 33 χώρες, σας ενθαρρύνουν να συμμετάσχετε στη δράση!
Για πληροφορίες:
- https://www.cost.eu/actions/CA19118/#tabs|Name:overview
- Κ.Α.Χαριτίδης: +30210772 4046, charitidis@chemeng.ntua.gr
Ο Καθηγητής Κ. Χαριτίδης και ο Δρ. Π. Κάβουρας από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ είναι συν-συγγραφείς σε πρόσφατη δημοσίευση στο κορυφαίο περιοδικό Nature, με τίτλο “Research integrity: nine ways to move from talk to walk” [Nature, vol. 586, 15 Oct 2020].
O Γιώργος Γάκης είναι μεταξύ εκείνων που βραβεύτηκαν με το Léopold Escande 2019 Prize καλύτερης διδακτορικής διατριβής του Institut National Polytechnique de Toulouse (INPT), Γαλλία.
Η διατριβή, με τίτλο "Multiscale modelling and experimental analysis of atomic layer deposition (ALD) of alumina: Interplay of process dynamics, chemistry and interfacial phenomena", εκπονήθηκε με συνεπίβλεψη (co-tutelle) από τον Καθηγητή Ανδρέα Μπουντουβή στο ΕΜΠ και την Prof. Brigitte Caussat, Ecole Nationale Supérieure des Ingénieurs en Arts Chimiques et Technologiques (ENSIACET), INPT. Η υπεράσπιση της διατριβής έγινε στο ΕΜΠ στις 30-10-2019.
Μετά από αξιολόγηση των διπλωματικών εργασιών που εκπονήθηκαν το 2019 και υπεβλήθησαν για βραβείο καλύτερης διπλωματικής εργασίας, επελέγησαν, ανά Τομέα, οι ακόλουθες:
ΤΟΜΕΑΣ Ι
Η Διπλωματική Εργασία της κας Διονυσίας Αναγνωστοπούλου επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Χημικών Επιστημών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2019. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Μελέτη του μηχανισμού έκλουσης φαρμακευτικών ενώσεων από στήλη ακινητοποιημένης ανθρώπινης λευκωματίνης του ορού (HSA) – Συσχέτιση με φαρμακοκινητικά μεγέθη» και Επιβλέπων ο Επίκουρος Καθηγητής κος Φώτιος Τσόπελας.
ΤΟΜΕΑΣ ΙΙ
Η Διπλωματική Εργασία του κου Αντώνιου Δαφνομήλη επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Ανάλυσης, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Διεργασιών & Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2019. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Dynamic Simulation and Optimization of Ampicillin Crystallization», Επιβλέπων ο Καθηγητής κος Ανδρέας Μπουντουβής και Συνεπιβλέπων ο κος Δημήτριος Γερογιώργης, Senior Lecturer, Univ. Edinburgh (η Δ.Ε. εκπονήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus).
ΤΟΜΕΑΣ ΙΙΙ
Η Διπλωματική Εργασία του κου Νικολαΐδη Ιωάννη επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Επιστήμης & Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2019. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Αποτίμηση λίθου αποκατάστασης για το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας στον ποταμό Άραχθο στην Ήπειρο» και Επιβλέπουσα η Καθηγήτρια κα Αντωνία Μοροπούλου.
ΤΟΜΕΑΣ IV
Η Διπλωματική Εργασία του κου Μιχαήλ-Μάριου Ψαριανού επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Σύνθεσης & Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2019. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Αξιοποίηση παραπροϊόντων ελαιουργίας για την ανάκτηση συστατικών υψηλής προστιθέμενης αξίας με εφαρμογή Υπερυψηλής Πίεσης και Παλμικών Ηλεκτρικών Πεδίων» και Επιβλέπων ο Καθηγητής κος Πέτρος Ταούκης.
Οι φοιτητές που εκπόνησαν τις ανωτέρω διπλωματικές εργασίες θα βραβευθούν κατά την τελετή απονομής των διπλωμάτων στους αποφοίτους του έτους 2019.
Ο διεθνής διαγωνισμός Chem-e-car competition διοργανώνεται κάθε χρόνο από το American Institute of Chemical Engineers (AIChE) και απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές Σχολών Χημικής Μηχανικής απ’ όλον τον κόσμο.
Ο φετινός διαγωνισμός διεξήχθη στο πλαίσιο του ‘2019 AIChE Annual Meeting’ στις 10 Νοεμβρίου 2019 στο Orlando (Florida, USA). (https://www.aiche.org/conferences/annual-aiche-student-conference/2019/events/2019-annual-student-conference-chem-e-car-competitionr).
Ο διαγωνισμός αφορά στον σχεδιασμό και την κατασκευή μικρού/φορητού οχήματος που τροφοδοτείται από πηγή χημικής ενέργειας και έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ένα συγκεκριμένο φορτίο σε δεδομένη απόσταση όπου και σταματά με μηχανισμό πέδησης που ελέγχεται από τον ρυθμό χημικής αντίδρασης και μόνο.
Πρόκειται για μια τεχνική πρόκληση με σημαντικό εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Οι διαγωνιζόμενοι σπουδαστές πρέπει να σχεδιάσουν αλλά και να κατασκευάσουν ένα αυτοκινούμενο όχημα, το οποίο στην πράξη αποτελεί μια πλατφόρμα εφαρμογής σχεδόν ολόκληρης της επιστήμης του Χημικού Μηχανικού: από την παραγωγή ενέργειας και τον έλεγχο μέσω καταλυτικών χημικών αντιδράσεων, μέχρι την ηλεκτρο-χημικο-μηχανική μετατροπή και τη βελτιστοποίηση, ώστε να προκύπτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των συναγωνιζόμενων ομάδων. Όλα τα παραπάνω σε ένα πνεύμα ομαδικότητας και άμιλλας, το οποίο -κατά την μέχρι τώρα εμπειρία - προσελκύει τους καλύτερους μεταξύ των σπουδαστών.
Η εκπροσώπηση της Ελλάδας στον διεθνή διαγωνισμό γίνεται μέσω του εθνικού τελικού που διεξάγεται στη διάρκεια των εργασιών του Πανελληνίου Επιστημονικού Συνεδρίου Χημικής Μηχανικής.
Φέτος, την Ελλάδα εκπροσώπησε η ομάδα ‘Πολυδεύκης (Pollux)’ της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, η οποία κατέκτησε την πρώτη θέση στον εθνικό τελικό που διεξήχθη στο πλαίσιο του 12ου ΠΕΣΧΜ (https://12pesxm.chemeng.ntua.gr/) στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), που ευγενώς μας παραχωρήθηκαν για τον σκοπό αυτό. Μια αναδρομή στη διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου διαγωνισμού Chem-E-Car είναι διαθέσιμη εδώ.
Στον διεθνή διαγωνισμό στο Orlando η ομάδα μας κατέκτησε την 5η θέση στη γενική κατάταξη. Η θέση αυτή - η υψηλότερη που έχει κατακτήσει ελληνική ομάδα - αποτελεί μια εξαιρετική διάκριση για τη Σχολή μας και την Ελλάδα, καθόσον, στον εξόχως απαιτητικό αυτόν διαγωνισμό, μετέχουν ομάδες από τα καλύτερα Πολυτεχνεία του κόσμου, οι οποίες έχουν προκριθεί στον τελικό μέσα από πολιτειακές ή εθνικές διαγωνιστικές διαδικασίες.
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) υποστήριξε με δωρεά του την κάλυψη των εξόδων αποστολής της ομάδας στον διεθνή τελικό του διαγωνισμού ChemECar, εξασφαλίζοντας πολλαπλά οφέλη αφενός για τους συμμετέχοντες φοιτητές και αφετέρου για την προβολή της Σχολής μας στο εξωτερικό.
Η Σχολή εκφράζει τα ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στην ομάδα για την εξαιρετική της επίδοση και τη διεθνή διάκρισή της.
Φωτογραφία από την απονομή κυπέλου για την κατάκτηση της 5ης θέσης
Τα μέλη της ομάδας από αριστερά προς δεξιά:
άνω: C. Murphy-Ortega [Chevron Corporation (διοργανωτής του διαγωνισμού)], Π. Σχοινάς, Χ. Μπιτσάνης, Η. Βάσσος, Δ. Τσαγκαλάκης, Χ. Τσουκαλάς, Α. Παπαθανασίου
κάτω: Γ. Τάτσης, Σ. Βουλγαροπούλου, Μ. Σπηλιώτη
Υπεύθυνος προετοιμασίας ομάδας : Α. Παπαθανασίου, Αναπλ. Καθηγητής ΕΜΠ
Τεχνικοί σύμβουλοι: Α. Καραντώνης, Αναπλ. Καθηγητής ΕΜΠ, Δρ. Π. Σχοινάς, Μέλος ΕΔΙΠ ΕΜΠ.
Φωτογραφίες από τον τελικό διαγωνισμό στο Orlando:
Παιδιά «θαύματα», νέοι άνθρωποι και σημαντικές προσωπικότητες, ανάμεσα τους η Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Τώνια Μοροπούλου, που διακρίθηκαν για τα επιτεύγματα τους σε διαφορετικούς τομείς δράσης και προσφοράς στην ανθρωπότητα και τον Πολιτισμό, τιμήθηκαν το Σάββατο 9 Νοεμβρίου για το έργο τους, από τα διεθνή βραβεία Giuseppe Sciacca 2019, έναν από τους μεγαλύτερους θεσμούς παγκοσμίως που στηρίζεται στις αρχές του εθελοντισμού, στις αξίες και τα ιδεώδη, στην αγάπη και την φιλία των λαών.
Η λαμπρή τελετή της 18ης απονομής των Διεθνών Βραβείων έλαβε χώρα στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Pontificia Urbaniana στην πόλη του Βατικανό, παρουσία του Καρδιναλίου Leo Burke, του Δ.Σ. και της Γεν. Γραμματέως της Επιτροπής των Βραβείων Δρ. Βασιλικής Μπαφατάκη, του Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου καθηγ. κ. Ανδρέα Μπουντουβή και του Προέδρου του Περιφ. Τμήματος Τ.Ε.Ε. Δωδεκανήσου κ. Αντώνη Γιαννικουρή.
Το βραβείο Επιστήμης για την Αποκατάσταση Μνημείων, που δίδεται για πρώτη φορά από τα βραβεία G. Sciacca, απονεμήθηκε στην Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. καθηγήτρια και τ. αντιπρύτανη του Ε.Μ.Π. Τώνια Μοροπούλου για την μελέτη και την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.
"Το ΕΜΠ και η Ελλάδα βρίσκονται στην διεθνή πρωτοπορία της τεχνογνωσίας και υψηλής τεχνολογίας σήμερα, στην ψηφιακή εποχή όπου η διεπιστημονική μεθοδολογία μας επιτρέπει την εναρμόνιση σε ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό μέσο, όλων των δεδομένων της Ιστορικής, Αρχαιολογικής Αρχιτεκτονικής, Γεωμετρικής, Δομοστατικής τεκμηρίωσης και των Υλικών και να τα διαχειριστεί με τρόπο ακριβή τεχνικά, χρονικά και οικονομικά για την επίτευξη της δομικής ακεραιότητας και της προστασίας των μνημείων με αειφορία, καθώς και της ανάδειξης των αξιών τους με απόλυτο σεβασμό". Η κ. Μοροπούλου αναφέρθηκε καθώς και στην "ιδιαίτερη και μοναδική " στιγμή που ανοίχθηκε ο Πανάγιος Τάφος. "Αισθανόμασταν ενώπιος ενωπίω. Αυτός ο Τάφος είναι ζωντανός, είναι ένα μνημείο που μιλάει σε όλη την ανθρωπότητα".
Η καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. παραλαμβάνοντας το βραβείο δήλωσε δημόσια, ότι αυτό ανήκει στις τρεις Χριστιανικές Κοινότητες της Ιερουσαλήμ, που η ιστορική τους κοινή απόφαση επέτρεψε να γίνει το έργο, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στους επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας της οποίας είχε την τιμή να ηγείται, Ομότιμο Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ακαδημαϊκό κ. Μανώλη Κορρέ, τον καθηγ. της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών κ. Ανδρέα Γεωργόπουλο, την καθηγ. της Σχολής Χημικών Μηχανικών κ. Αντ. Μοροπούλου, τον καθηγ. της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών κ. Κώστα Σπυράκο, τον Αναπλ. Καθηγ. της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών κ. Χάρη Μουζάκη και όλα τα Μέλη της καθώς και στην Ελλάδα, σε όλους τους μηχανικούς, επιστήμονες, τεχνίτες, αναστηλωτές, συντηρητές που μετείχαν στην ομάδα του έργου και δούλεψαν με το μυαλό και τα χέρια τους και κυρίως με την ψυχή τους. [βλ. Συμμετέχοντες - Αποκατάσταση Ιερού Κουβουκλίου].
Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Καθηγητής κ. Ανδρέας Μπουντουβής δήλωσε: “Η απονομή του βραβείου G. Sciacca στην Καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. κ. Τώνια Μοροπούλου αποτελεί εξαιρετική αναγνώριση του σημαντικού έργου της αναστήλωσης του Πανάγιου Τάφου. Τιμάται το επίτευγμα μιας μεγάλης διεπιστημονικής ομάδας και προβάλλεται διεθνώς το Ε.Μ.Π.”
Παράλληλα το Βραβείο στην επιστήμη της Αρχαιολογίας απονεμήθηκε στον Αμερικανό Αρχαιολόγο του National Geographic Fredrik Hiebert , για το έργο του ως στρατηγικού εταίρου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου καταγράφοντας και παρουσιάζοντας σχετικό ντοκιμαντέρ για το National Geographic. Αναφέρθηκε στη "συγκλονιστική" εμπειρία της συμμετοχής του με την διπλή ιδιότητα του Αρχαιολόγου και Δημοσιογράφου στις εργασίες του Πανάγιου Τάφου. Είπε ότι τη στιγμή του ανοίγματος του Τάφου 2 δισεκατομμύρια τηλεθεατές, συντονίστηκαν μέσω των απευθείας δικών του ανταποκρίσεων.
Το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό της Σχολής Χημικών Μηχανικών συγχαίρει το μέλος της Καθηγητή Ανδρέα Μπουντουβή για την εκλογή του στη θέση του Πρύτανη του ΕΜΠ και του εύχεται καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο του.
O Καθηγητής Α. Κοκόσης εξελέγη Επισκέπτης Καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Imperial College of Science, Technology and Medicine. Στα πλαίσια του νέου του ρόλου θα μπορεί να επιβλέπει διδακτορικές διατριβές, μεταπτυχιακές και διπλωματικές εργασίες κάποιες εκ των οποίων προβλέπουν χρηματοδότηση.
Δείτε τη συνημμένη ανακοίνωση.
Μετά από αξιολόγηση των διπλωματικών εργασιών που εκπονήθηκαν το 2018 και υπεβλήθησαν για βραβείο καλύτερης διπλωματικής εργασίας, επελέγησαν, ανά Τομέα, οι ακόλουθες:
ΤΟΜΕΑΣ Ι
Η Διπλωματική Εργασία του κ. Δημητρίου Βόζιου επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Χημικών Επιστημών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2018. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Σύνθετες Νανοδομημένες επικαλύψεις μήτρας Ni με Ενίσχυση Γραφενίου» και Επιβλέπουσα η Καθηγήτρια κ. Ευαγγελία Παυλάτου.
ΤΟΜΕΑΣ ΙΙ
Η Διπλωματική Εργασία του κ. Διονύσιου Σέμα επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Ανάλυσης, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Διεργασιών & Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2018. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Τριδιάστατη Προσομοίωση Στατικής και Δυναμικής Διεβρεκτικότητας Μικρο- και Νάνο-δομημένων Επιφανειών» και Επιβλέπων ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Αθανάσιος Παπαθανασίου.
ΤΟΜΕΑΣ ΙΙΙ
Η Διπλωματική Εργασία της κ. Αικατερίνης Γαλατά επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Επιστήμης & Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2018. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Θερμοδυναμική Ανάλυση Δυαδικών Μιγμάτων Lennard-Jones μέσω της Θεωρίας Kirkwood-Buff» και Επιβλέπων ο Καθηγητής κ. Θεόδωρος Θεοδώρου.
ΤΟΜΕΑΣ IV
Η Διπλωματική Εργασία της κ. Άννας Ανδρονοπούλου επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Σύνθεσης & Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2018. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Μελέτη Θερμικής Αποικοδόμησης Πολυολεφινών και Επίδρασης Επιβραδυντών Καύσης» και Επιβλέπων ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Παπασπυρίδης.
Οι φοιτητές που εκπόνησαν τις ανωτέρω διπλωματικές εργασίες θα βραβευθούν κατά την τελετή απονομής των διπλωμάτων στους αποφοίτους του έτους 2018.
Δείτε τη συνημμένη ανακοίνωση.
Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Παπασπυρίδης επελέγη από το European Science Foundation ως μέλος του College οf Expert Reviewers με τριετή θητεία.
Τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας Γενικής Συνέλευσης του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. με βασικό θέμα την εκλογή νέου Προέδρου της.
Η νέα σύνθεση της Γενικής Συνέλευσης απαρτίζεται από καταξιωμένους επιστήμονες διεθνούς κύρους επιλεγμένους από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τους Ερευνητικούς φορείς της χώρας με τριετή θητεία.
Τα νέα μέλη της Γενικής Συνέλευσης εξέλεξαν ομόφωνα ως Πρόεδρο τον κ. Κωνσταντίνο Χαριτίδη, Καθηγητή Νανομηχανικής & Νανοτεχνολογίας, στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με διετή θητεία.
Προσωπικά, ως Κοσμήτορας της Σχολής Χημικών Μηχανικών, οι Συνάδελφοι Καθηγητές και το προσωπικό της Σχολής μας, συγχαίρουμε θερμά τον Αναπληρωτή Κοσμήτορα της Σχολής Καθηγητή Κωνσταντίνο Χαριτίδη και του ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.
Ο Κοσμήτορας
Κωστής Μαγουλάς
Δείτε το συνημμένο Δελτίο Τύπου.
Ο Δημήτριος Αθ. Δραγατογιάννης υποψήφιος Διδάκτορας της Σχολής Χημικών Μηχανικών, στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών, με επιβλέποντα τον Καθηγητή Κ. Χαριτίδη, βραβεύτηκε με την Υποτροφία «Περικλή Σ. Θεοχάρη» ακαδ. Έτους 2016-2017.
Η υποτροφία «Περικλή Σ. Θεοχάρη» απονέμεται σε υποψηφίους διδάκτορες του ΕΜΠ των οποίων το γνωστικό αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής είναι ενταγμένο στην ευρύτερη περιοχή της Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής και ειδικότερα στα γνωστικά αντικείμενα που ο ίδιος ο αείμνηστος καθηγητής Περικλής Θεοχάρης εθεράπευσε (Πειραματική και Υπολογιστική Μηχανική των Υλικών, Πολυμερή και Σύνθετα Υλικά, Μηχανική των Θραύσεων).
Απόφαση της 14ης/2017 ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ 19/12/2017
Το Βραβείο Νέου Επιστήμονα – ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ απονεμήθηκε φέτος στη Διδάκτορα της Σχολής μας κ. Πατρίτσια Σταθάτου για τη διατριβή της με τίτλο «Επαναχρησιμοποίηση Νερού: Περιβαλλοντική Προστασία & Δείκτες Μέτρησης Επίδοσης».
Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στη Μήλο στις 4 Ιουνίου 2018.
Η φετινή συμμετοχή της Σχολής Χημικών Μηχανικών στο 5ο Φεστιβάλ Καινοτομίας και Επιστήμης (Athens Science Festival 2018), τιμήθηκε από τους διοργανωτές με το βραβείο Επικοινωνίας της Επιστήμης Επι2 στη κατηγορία «Καλύτερη Παρουσία στο Athens Science Festival 2018» μεταξύ 120 και πλέον εκθετών σε διαδραστικές εκθέσεις και πειράματα επίδειξης.
Η μεγάλη επιτυχία της φετινής συμμετοχής, οφείλεται κυρίως στην εθελοντική και ενθουσιώδη συμμετοχή των σπουδαστών μας, των ερευνητών και των μελών της συντονιστικής ομάδας, που επί 3 ημέρες επωμίστηκαν το βάρος της όλης διοργάνωσης.
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, 97 προπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές της Σχολής μας παρουσίασαν περισσότερα από 20 ελκυστικά πειράματα επίδειξης με σκοπό να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κοινού και ιδιαίτερα των μικρών μαθητών και να τους δείξουν τον όμορφο κόσμο της Χημείας και της Επιστήμης. Μέρος αυτών των πειραμάτων απαιτούσε τη συμμετοχή των επισκεπτών με αποτέλεσμα το κοινό να βλέπει την εφαρμογή της χημείας στην πράξη.
Και μόνο για τη συνολική αυτή προσπάθεια και την αξιέπαινη συμμετοχή αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και ερευνητές, μέλη ΕΔΙΠ και μέλη ΔΕΠ της Σχολής που συμμετείχαν στην συντονιστική ομάδα και ασφαλώς στον επικεφαλής της όλης προσπάθειας συνάδελφο κο Κώστα Κορδάτο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό εξαιρετικό αποτέλεσμα και η διάκριση της Σχολής μας είναι απόρροια όλων των συστηματικών προσπαθειών που καταβλήθηκαν σταδιακά τα τελευταία 4 χρόνια με πολύ ενθουσιασμό, προσωπική εργασία και όρεξη από τους φοιτητές της Σχολής μας.
Το βραβείο αποτελεί το επιστέγασμα αυτής της ομαδικής συστηματικής δουλειάς όλων των συντελεστών, όμως ανήκει κυρίως στους φοιτητές μας για την με τόσο πάθος και ενθουσιασμό συμμετοχή τους.
Μας κάνουν υπερήφανους και τους ευχαριστούμε θερμά.
Ο Κοσμήτορας της Σχολής
Μετά από αξιολόγηση των διπλωματικών εργασιών που εκπονήθηκαν το 2017 και υπεβλήθησαν για βραβείο καλύτερης διπλωματικής εργασίας, επελέγησαν, ανά Τομέα, οι ακόλουθες:
ΤΟΜΕΑΣ Ι
Η Διπλωματική Εργασία του κ. Δημητρίου Κωνσταντόπουλου επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Χημικών Επιστημών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2017. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Συμβολή στην Ανάπτυξη Νέας Αναλυτικής Τεχνικής για την Ανίχνευση Νοθείας Παρθένου Ελαιολάδου από Πυρηνέλαια και Σπορέλαια» και Επιβλέπων ο Λέκτορας κ. Φώτιος Τσόπελας.
ΤΟΜΕΑΣ ΙΙ
Η Διπλωματική Εργασία του κ. Γεωργίου Ψαρέλλη επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Ανάλυσης, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Διεργασιών & Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2017. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Χημική Απόθεση Αλουμινίου από Ατμό από την Πρόδρομη Ένωση DMEAA: Διερεύνηση Μηχανισμών Χημείας και Κινητικής» και Επιβλέπων ο Καθηγητής κ. Ανδρέας Μπουντουβής.
ΤΟΜΕΑΣ ΙΙΙ
Η Διπλωματική Εργασία της κ. Κωνσταντίνας-Χριστίνας Τόπκα επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Επιστήμης & Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2017. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Ηλεκτροχημική Σύνθεση Βιομιμητικών, Μικρο/Νανο Δομημένων Υπερ-Υδρόφοβων Υμενίων» και Επιβλέπων ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Αντώνιος Καραντώνης.
ΤΟΜΕΑΣ IV
Η Διπλωματική Εργασία της κ. Ευθυμίας Κουτρουφίνη επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Σύνθεσης & Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2017. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Παραγωγή και Χαρακτηρισμός μιας Καινοτόμου Λακκάσης από το Θερμόφιλο Μύκητα Myceliophthora Thermophila» και Επιβλέπων ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Ευάγγελος Τόπακας.
Οι φοιτητές που εκπόνησαν τις ανωτέρω διπλωματικές εργασίες θα βραβευθούν κατά την τελετή απονομής των διπλωμάτων στους αποφοίτους του έτους 2017.
Ο Ελευθέριος Παπουτσάκης, απόφοιτος της Σχολής μας του έτους 1974, εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών (National Academy of Engineering) των ΗΠΑ.
Είναι Καθηγητής - Eugene DuPont Chair - στο Department of Chemical & Biomolecular Engineering, University of Delaware.
Με την εκλογή αναγνωρίζεται η συνεισφορά τoυ σε "metabolic engineering, especially the industrial biotechnology of Clostridia, and to biomanufacturing of therapeutic proteins".
Τα βραβεία του Iδρύματος Limmat Stiftung απονέμονται στους αποφοίτους του έτους 2017 με το μεγαλύτερο βαθμό διπλώματος:
1ο Καλλίτσης Κωνσταντίνος, με βαθμό διπλώματος 9,77
2ο Ρέβελας Κωνσταντίνος, με βαθμό διπλώματος 9,54
3ο Ψαρέλλης Γεώργιος, με βαθμό διπλώματος 9,26
Τα βραβεία, 1ο, 2ο και 3ο, είναι 3.000€, 2.000€ και 1.000€, αντίστοιχα.
Η ομάδα φοιτητών από το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μηχανικών η οποία πρώτευσε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό φοιτητικής καινοτομίας Ecotrophelia 2017 με το προϊόν AVOYOG που σχεδίασε και ανέπτυξε, συμμετείχε εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό διαγωνιαμό Ecotrophelia (Ecotrophelia Europe 2017 https://eu.ecotrophelia.org/ ), που πραγματοποιήθηκε στις 21-22 Νοεμβρίου στο Λονδίνο.
Μεταξύ των πρώτων από 16 Ευρωπαϊκές χώρες οι φοιτητές μας, μέσα από μια διήμερη ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία κρίσης από 21 κριτές του ακαδημαϊκού χώρου και της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας, κατατάχθηκαν πρώτοι και επάξια πήραν το χρυσό βραβείο.
Ο Εθνικός Διαγωνισμός ECOTROPHELIA διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) από το 2011, για τη δημιουργία νέων οικολογικών καινοτόμων προϊόντων διατροφής. Σκοπός του Διαγωνισμού είναι αφενός να υποστηρίξει νέους Έλληνες φοιτητές, που ασχολούνται με την επιστήμη και τεχνολογία των τροφίμων και αφετέρου να αποτελέσει ένα φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη βιομηχανία τροφίμων. Ο Διαγωνισμός διεξάγεται σε 2 στάδια: Στο 1ο στάδιο διοργανώνονται οι Εθνικοί Διαγωνισμοί ενώ στο 2ο στάδιο οι ομάδες που έχουν κατακτήσει την 1η θέση στους Εθνικούς Διαγωνισμούς συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό.
Επισυνάπτεται η ανακοίνωση του ΣΕΒΤ και εικόνες από τον Ευρωπαίκό Διαγωνισμό, την ομάδα και το προϊόν που βραβεύτηκαν.
Θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα. Η επιτυχία τους επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο γνώσης και διεθνούς ανταγωνιστικότητας των νέων φοιτητών και απόφοιτων της Σχολής στους τομείς της δραστηριότητάς τους.
H εργασία της υποψήφιας διδάκτορος κ. Παρασκευής Κάρκα με τίτλο ΄Use of decision trees in life cycle impact assessment of bio-based processes at early design stages' πήρε το πρώτο βραβείο στο Παγκόσμιο Συνέδριο Χημικής Μηχανικής που διεξήχθη από 1-5 Οκτωβρίου στη Βαρκελώνη. Το βραβείο απονεμήθηκε στη θεματική Περιβάλλον και Βιώσιμη Χημική Μηχανική.
Ο Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Εμμανουήλ Κούκιος εκλέχθηκε ως Μέλος του BioEconomy Strategic Working Group της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ κ Αντωνία Μοροπούλου, Καθηγήτρια ΕΜΠ βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών (SEFI) σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 20/9/2017 στην Terceira (Αζόρες).
Στην κ. Αντωνία Μοροπούλου απενεμήθη το «SEFI Fellowship Award» 2017, το οποίο απονέμει η Ευρωπαϊκή Ένωση Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών (SEFI) σε προσωπικότητες με μεγάλη προσφορά στην εκπαίδευση και στην προαγωγή της επιστήμης του μηχανικού, εκτός αυτών και για την προσφορά της στην ίδια την Ένωση.
Η κ. Μοροπούλου ως Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού SEFI, ξεκίνησε επιτυχημένη σειρά ημερίδων "SEFI Debates" στο πλαίσιο του διαλόγου σχετικά με τις δεξιότητες των τεχνικών επαγγελμάτων. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν το SEFI Debate 2014 "Engineering education facing the challenge of the crisis in Europe", το SEFI Debate 2016 "Labour Market Needs and Engineering" και προγραμματίζεται το SEFI Debate 2018 "New skills for new jobs: New skills strategy for Higher Engineering Education and a great coalition with Industry for new jobs". Παράλληλα, εκπροσωπώντας το Διεθνή Οργανισμό SEFI, συνέβαλε σε τροποποιήσεις της Διακήρυξης της Bologna στο Fourth Bologna Policy Forum των Ευρωπαίων Υπουργών Παιδείας, που διεξήχθη το Μάιο του 2015 στο Yerevan, όπου με δική της πρωτοβουλία και ομόφωνη αποδοχή, εξασφαλίζεται η ποιότητα στην Ανώτατη Εκπαίδευση και η διαβάθμιση των τεχνικών δεξιοτήτων, δια της συνύπαρξης διαφορετικών εκπαιδευτικών συστημάτων, για την άσκηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών.
Το εξαίρετο επιστημονικό της έργο ανοίγει νέους δρόμους στον Τομέα της Μηχανικής συνολικά, αλλά και της Προστασίας των Μνημείων ειδικότερα, διαμορφώνοντας σύγχρονα επαγγελματικά προφίλ επιστημόνων μηχανικών, που απαιτούν την ανταπόκριση στις νέες ερευνητικές ανάγκες για προηγμένη διάγνωση, παρακολούθηση, έλεγχο και αποτίμηση σε πραγματική κλίμακα και χρόνο, στο στρατηγικό σχεδιασμό και την επιλογή κατάλληλων υλικών και επεμβάσεων, και στην ολοκληρωμένη διαχείριση προς την αειφόρο διατήρηση και ανάπτυξη.
Οι πρότυπες ερευνητικές της συνεργασίες στο πλαίσιο της ελληνικής συμβολής στη συντήρηση της Αγιά-Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, της προστασίας και διαχείρισης της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, και πρόσφατα η ευθύνη της επιστημονικής επιστασίας του έργου της Συντήρησης, Ενίσχυσης και Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, προάγουν τη διεπιστημονικότητα, την ανάπτυξη και χρήση των σύγχρονων ερευνητικών επιτευγμάτων και την καθιέρωση των βέλτιστων επαγγελματικών πρακτικών.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο της κ. Μοροπούλου στη SEFI μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ, στη διεύθυνση: http://portal.tee.gr/portal/page/portal/INTER_RELATIONS/eng-org/int-org/SEFI-%20Moropoulou.pdf
Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι, ο Κοσμήτορας της Σχολής, Καθ. Ιωάννης Ζιώμας, επιλέχθηκε ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.
Στον Καθηγητή της Σχολής Δώρο Θεοδώρου απονέμεται το Federation of European Materials Societies (FEMS) European Materials Medal 2017.
Η απονομή θα γίνει στο 15ο Διεθνές Συνέδριο EUROMAT 2017, 17-22 Σεπτεμβρίου 2017, στη Θεσσαλονίκη.
Σημαντική αναγνώριση του ερευνητικού έργου της Ερευνητικής Μονάδας Προηγμένων, Σύνθετων, Νάνο-Υλικών και Νανοτεχνολογίας (RNanolab) και του Καθηγητή της Σχολής Κώστα Χαριτίδη αποτελεί η δημοσίευση της εργασίας στο περιοδικό Materials Today (Impact Factor: 21.7) :
Additive manufacturing: scientific and technological challenges, market uptake and opportunities
Authored by: Syed AM Tofail, Elias P Koumoulos, Amit Bandyopadhyay, Susmita Bose, Lisa O’Donoghue, Costas Charitidis
https://doi.org/10.1016/j.mattod.2017.07.001
Materials Today
Elsevier, 2017
Περισσότερες πληροφορίες για την ευρύτερη συγγραφική και ερευνητική δραστηριότητα της ομάδας είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του RNANO
Απονέμεται το «ΘΩΜΑΪΔΕΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ», ακαδ. έτους 2015-2016, στους κάτωθι φοιτητές της Σχολής Χημικών Μηχανικών που συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο βαθμό απ’ όλα τα εξάμηνα της Σχολής (βλ. συνημμένη ανακοίνωση):
1ο βραβείo στον
ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟ – ΝΕΣΤΩΡΑ του Γεωργίου, 9ο εξάμηνο
2ο βραβείο στους
ΓΙΑΜΑΛΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ του Γεωργίου, 9ο εξάμηνο
ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ του Ηλία, 9ο εξάμηνο
3ο βραβείο στους
LOPPINET ELISE MARIE NICOLETTE του Benoit Bernard Paul, 5ο-6ο εξάμηνο
ΚΑΛΛΙΤΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ του Σταύρου, 7ο-8ο εξάμηνο
ΡΕΒΕΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ του Ιωάννη, 7ο-8ο εξάμηνο
Μεικτή ομάδα Ελλήνων φοιτητών από ΕΜΠ, ΑΠΘ και Πολυτεχνείο Κρήτης, στην οποία συμμετείχαν οι φοιτήτριες της Σχολής μας, ΕΛΕΝΗ ΚΑΝΑΤΑ, ΞΑΝΘΗ-ΛΗΔΑ ΚΑΤΩΠΟΔΗ και ΝΑΤΑΛΙΑ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ, κατέλαβε την 3η θέση σε διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό βιο-μιμητικού σχεδιασμού.
Βιομιμητική είναι μια προσέγγιση στην καινοτομία που αναζητεί βιώσιμες λύσεις στις προκλήσεις τις ανθρωπότητας μιμούμενη μοντέλα και στρατηγικές που απαντώνται στην φύση. Αντλώντας λοιπόν έμπνευση από τον έμβιο κόσμο, αποτέλεσμα δισεκατομμυρίων χρόνων εξέλιξης, η ομάδα κλήθηκε να προτείνει μία λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η αιτία της κλιματικής αλλαγής έγκειται στην εκπομπή ρύπων και κυρίως διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό διαχέεται στην ατμόσφαιρα αλλά και στην υδρόσφαιρα. Συγκεκριμένα στους ωκεανούς προκαλεί οξίνιση, με σοβαρές επιπτώσεις στα υδάτινα οικοσυστήματα.
Με αφετηρία την αβεστοποίηση των κοραλιών, ο σχεδιαμός που προτάθηκε από την ομάδα αφορούσε στη δέσμευση του διοξιδείου του άνθρακα (CΟ2) στη θάλασσα. Η ομάδα ανέπτυξε το CO2EUS (CO2 Efficient Uptake System), μια πρότυπη συσκευή δέσμευσης της περίσσειας CO2 στο θαλασσινό νερό σε ανθρακικό ασβέστιο (CaCO3). Με αυτό τον σχεδιασμό ενισχύεται η χωρητικότητα των ωκεανών σε απορρόφηση και επεξεργασία CO2, με απώτερη συμβολή στην επανασταθεροποίηση του κύκλου του άνθρακα. Το βραβείο της 3ης θέσης συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 750$.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:
http://biomimicry.org/solution-seekers/
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) διοργανώνει, από το 2011, τον Εθνικό Διαγωνισμό ECOTROPHELIA για τη δημιουργία νέων οικολογικών καινοτόμων προϊόντων τροφίμων. Σκοπός του Διαγωνισμού είναι να υποστηρίξει νέους Έλληνες φοιτητές, που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων και να αποτελέσει ένα φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη βιομηχανία τροφίμων.
Προϊόντα δεκαπέντε ομάδων φοιτητών από έντεκα πανεπιστήμια προκρίθηκαν στην τελική φάση του Διαγωνισμού φέτος και παρουσιάστηκαν στην Αίγλη Ζαππείου στις 26/07/2017. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ε. Καλούσης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας, κ. Κ. Φωτάκης. http://www.sevt.gr/gr/news-details/HMuEsw/ecotrophelia-2017
Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε σε ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Σχολή Χημικών Μηχανικών με το προϊόν «AVOYOG Smoothie Beverage», η οποία και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων «Food Matters Live 2017», στο Λονδίνο στις 22-23/11/2017.
Από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών (Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων) συμμετείχαν τρεις ομάδες φοιτητών με τα προϊόντα «AVOYOG Smoothie Beverage», «Eli» και «Veggie Cuts».
Όλες οι συμμετοχές της Σχολής βραβεύτηκαν. Εκτός από το 1ο, το «Eli» με το 3ο βραβείο και το «Veggie Cuts» με το ειδικό βραβείο FOODPRINT για το προϊόν με το καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Σε όλους τους προηγούμενους διαγωνισμούς οι φοιτητές της Σχολής είχαν διακρίσεις. Το 2017 η επιτυχία ήταν πλήρης με βράβευση και των 3 συμμετοχών.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥΣ
Η διδακτορική διατριβή του Δρα Νικόλαου Χειμαριού με τίτλο "Προσομοίωση πολλαπλών χωρικών κλιμάκων και συστημική ανάλυση διεργασιών χημικής απόθεσης από ατμό", που εκπονήθηκε στη Σχολή μας με επιβλέποντα τον Καθηγητή Ανδρέα Γ. Μπουντουβή, βραβεύτηκε με το Βραβείο Καλύτερης Διδακτορικής Διατριβής του EMΠ του έτους 2012 από το κληροδότημα Σαράφη – βλ. συνημμένη απόφαση Συγκλήτου.
Δύο διακεκριμένοι Έλληνες Kαθηγητές Χημικής Μηχανικής στις Η.Π.Α., ο Γιάννης Κεβρεκίδης και ο Νικόλαος Πέππας, απόφοιτοι της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π., εξελέγησαν μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών (American Academy of Arts and Sciences).
Ο Νικόλαος Πέππας, απόφοιτος του 1971, πρόφατα εκλεγείς Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής, είναι Καθηγητής στα Departments of Chemical Engineering και Biomedical Engineering, The University of Texas at Austin.
Ο Γιάννης Κεβρεκίδης, απόφοιτος του 1981, είναι Kαθηγητής στο Department of Chemical and Biοlogical Engineering, Princeton University.
Ο Kαθηγητής του ΜΙΤ Γιώργος Στεφανόπουλος, απόφοιτος (1970) και Καθηγητής της Σχολής (1980-84), τιμάται επί τη ευκαιρία της συνταξιοδότησής του με τη διοργάνωση Συμποσίου “2040 Visions of Process Systems Engineering” 1-2 Ιουνίου 2017, στο ΜΙΤ.
Μετά από αξιολόγηση των διπλωματικών εργασιών που εκπονήθηκαν το 2016 και υπεβλήθησαν για βραβείο καλύτερης διπλωματικής εργασίας, επελέγησαν, ανά Τομέα, οι ακόλουθες:
ΤΟΜΕΑΣ Ι
Η Διπλωματική Εργασία της κ. Μαρίας-Εμμανουέλας Κασσαλιά επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Χημικών Επιστημών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2016. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Παρασκευή Λεπτών Υμενίων Τροποποιημένης Τιτανίας με Φωτοκαταλυτική και Αντιμικροβιακή Δράση στο Ορατό Φως» και Επιβλέπουσα η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Ευαγγελία Παυλάτου.
ΤΟΜΕΑΣ ΙΙ
Η Διπλωματική Εργασία του κ. Παύλου Γκίνη επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Ανάλυσης, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Διεργασιών & Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2016. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Μελέτη Απόθεσης GαN σε Αντιδραστήρα Χημικής Απόθεσης από Ατμό με Περιστρεφόμενο Υπόστρωμα» και Επιβλέπων ο Καθηγητής κ. Ανδρέας Μπουντουβής.
ΤΟΜΕΑΣ ΙΙΙ
Η Διπλωματική Εργασία του κ. Ιωάννη Αντωνόπουλου επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Επιστήμης & Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2016. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Μελέτη του Μηχανισμού Ανοδικής Ηλεκτροχημικής Ανάπτυξης Υδρόφοβων Υμενίων Αλάτων Κορεσμένων Λιπαρών Οξέων» και Επιβλέπων ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Αντώνης Καραντώνης.
ΤΟΜΕΑΣ IV
Η Διπλωματική Εργασία της κ. Αγγελικής-Ελένης Χαλιμά επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Σύνθεσης & Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2016. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Ενίσχυση της Δράσης Μονοφαινολάσης μιας Πολυφαινολοξειδάσης του Μύκητα Myceliophthora Thermophila με Μεθόδους Πρωτεϊνικής Μηχανικής» και Επιβλέπων ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Ευάγγελος Τόπακας.
Οι φοιτητές που εκπόνησαν τις ανωτέρω διπλωματικές εργασίες θα βραβευθούν κατά την τελετή απονομής των διπλωμάτων στους αποφοίτους του έτους 2016.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
O Πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
Καθηγητής Ιωάννης Κ. Γκόλιας
και ο Κοσμήτορας της Σχολής Χημικών Μηχανικών
Καθηγητής Iωάννης Ζιώμας
σας προσκαλούν να παρευρεθείτε στην τελετή αναγόρευσης
Καθηγητή του University of Texas at Austin, Η.Π.Α.
ως Επίτιμου Διδάκτορα
της Σχολής Χημικών Μηχανικών
του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
Η τελετή θα γίνει την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017, ώρα 18:00
στην Aίθουσα Εκδηλώσεων του Κτηρίου Διοίκησης
στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου
Η καθηγήτρια της Σχολής μας κα Αντωνία Μοροπούλου, εξελέγη Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ.
Την Αντιπροσωπεία απαρτίζουν 200 αιρετά μέλη, με τριετή θητεία, και είναι γνωστή ως η "Βουλή των Μηχανικών". Αποτελεί το συλλογικό αντιπροσωπευτικό όργανο των μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.
Ο Κώστας Βαγενάς, απόφοιτος της Σχολής μας του έτους 1973, εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών (National Academy of Engineering) των ΗΠΑ.
Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η εκλογή του έγινε σε αναγνώριση της συνεισφοράς του "For fundamental studies on electrochemical modification of catalytic activity leading to the industrial design and use of new promoted catalysts" -- NAE press release: https://www.nae.edu/Projects/MediaRoom/20095/164396/165210.aspx .
Ο Ιωάννης Γιαννάς, πρώην Καθηγητής της Σχολής μας (1979-80), εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών (National Academy of Engineering) των ΗΠΑ.
Είναι Καθηγητής στο Department of Mechanical Engineering, Massachusetts Institute of Technology.
Η εκλογή του έγινε σε αναγνώριση της συνεισφοράς του "For co-developing the first commercially reproducible artificial skin that facilitates new growth, saving the lives of thousands of burn victims" - NAE press release: https://www.nae.edu/Projects/MediaRoom/20095/164396/165210.aspx.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council- ERC) ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση 133 ερευνητικών προτάσεων στα πλαίσια του προγράμματος ‘Proof of Concept' (PoC). Η χρηματοδότηση, PoC, αφορά στη διερεύνηση της δυνατότητας ενός καινοτόμου ευρήματος, που πρόεκυψε από προγενέστερη χρηματοδότηση από το ERC, για οικονομική ή κοινωνική αξιοποίηση.
Η μοναδική Ελληνική πρόταση που εγκρίθηκε, σε αυτό το γύρο, είναι αυτή του Επικ. Καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Θανάση Παπαθανασίου, με τίτλο: "Commercialization of a novel method for fabricating cheap tailor-made superhydrophobic surfaces (HYDROPHO-CHEAP)". Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πρόταση επελέγη, με άλλες πέντε, για να συμπεριληφθεί στο δελτίο τύπου της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του ERC. Έτυχε, επίσης, σχετικής προβολής από τον Ελληνικό τύπο (Καθημερινή, ΑΠΕ-ΜΠΕ).
Η πρόταση αφορά στην αξιοποίηση μιας καινοτόμου μεθοδολογίας για την κατασκευή υπερυδρόφοβων επιφανειών χαμηλού κόστους και με μεγάλη σταθερότητα. Θα διερευνηθεί η αξιοποίησή της στη συλλογή νερού από ομίχλη, σε μικροαναλυτικές συσκευές (Lab-on-Chip) και στη τριβομείωση σε πλωτά σκάφη.
Ο Θ. Παπαθανασίου έχει ήδη χρηματοδοτηθεί από το ERC για το έργο "HYDROFAKIR" μέσω του προγράμματος "starting grants" για το διάστημα 2010-15.
O Γιάννης Αβιζιώτης είναι μεταξύ εκείνων που βραβεύτηκαν με το Léopold Escande 2016 Award καλύτερης διδακτορικής διατριβής του Institut National Polytechnique de Toulouse (INPT), Γαλλία - βλ. συνημμένη ανακοίνωση.
Η διατριβή, με τίτλο "Chemical vapor deposition of Al, Fe and of the Al13Fe4 approximant intermetallic phase: Experiments and multiscale simulations", εκπονήθηκε με συνεπίβλεψη (co-tutelle) από τον Καθηγητή Ανδρέα Μπουντουβή στο ΕΜΠ και τους Dr. C. Vahlas και Dr. T. Duguet της ομάδας SURF/CIRIMAT στο INPT. Η υπεράσπιση της διατριβής έγινε στο ΕΜΠ στις 15-11-2016.
Τα βραβεία του Iδρύματος Limmat Stiftung απονέμονται στους αποφοίτους του έτους 2016 με το μεγαλύτερο βαθμό διπλώματος:
1ο Παπαπέτρου Θεόδωρος-Νέστωρ, με βαθμό διπλώματος 9,82
2ο Ζαχαροπούλου Μαρία, με βαθμό διπλώματος 9,62
3ο Χαλιμά Αγγελική-Ελένη, με βαθμό διπλώματος 9,52
Τα βραβεία, 1ο, 2ο και 3ο, είναι 3.000€, 2.000€ και 1.000€, αντίστοιχα.
Η Καθηγήτρια της Σχολής μας κα Αντωνία Μοροπούλου είναι η επιστημονικά υπεύθυνη και με εκτελεστικές ευθύνες στην διεπιστημονική ομάδα που έχει την υψηλή επιστημονική επιστασία στο έργο για την συντήρηση, ενίσχυση και αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα. Η κα Μοροπούλου είναι Δ/ντρια του Εργαστηρίου Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών της ΣΧΜ του ΕΜΠ και Δ/ντρια Σπουδών της Β’ κατεύθυνσης του ΔΠΜΣ "Προστασία των Μνημείων".
Η Σχολή μας θεωρεί ιδιαίτερη επιστημονική διάκριση τη συμμετοχή αυτή στο παγκόσμιας σημασίας έργο.
Ο Καθηγητής του ΜΙΤ Γρηγόρης Στεφανόπουλος, απόφοιτος (1973) και Επίτιμος Διδάκτορας (2016) της Σχολής Χημικών Μηχανικών EMΠ τιμάται με το Samson Prize for Innovation in Alternative Fuels in Transportation.
Ο Βασίλειος Χέρας, απόφοιτος της Σχολής έτους 2014, βραβεύτηκε με τιμητικό έπαινο καλύτερης διπλωματικής εργασίας του έτους 2014. Ο τίτλος της εργασίας είναι "Μελέτη του μηχανισμού κατάλυσης δυο καινοτόμων LPMOs για την αποικοδόμηση της λιγνινοκυτταρίνης" και επιβλέπων ο Επίκουρος Καθηγητής Ευάγγελος Τόπακας.
Ο Δημήτριος Περιβολιώτης, απόφοιτος του Δ.Π.Μ.Σ. "Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών", έλαβε το 1ο βραβείο καλύτερης μεταπτυχιακής εργασίας του έτους 2014. Ο τίτλος της εργασίας είναι "Σύνθεση νανοσωλήνων άνθρακα μέσω χημικής απόθεσης ατμών για προηγμένες εφαρμογές" και επιβλέπων ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Χαριτίδης.
Τιμητικό έπαινο έλαβε ο απόφοιτος του Δ.Π.Μ.Σ. "Υπολογιστική Μηχανική" Κωνσταντίνος Καραλής. Ο τίτλος της εργασίας είναι "Ρευστοδυναμική προσομοίωση ηλεκτρικής καμίνου εμβαπτισμένου τόξου" και επιβλέπων ο Καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής.
Η διδακτορική διατριβή της Αμαλίας Σκαρμούτσου, με τίτλο "Ανάπτυξη και διερεύνηση ιδιοτήτων νανοδομών για βιοεφαρμογές", που εκπονήθηκε στη Σχολή μας με επιβλέποντα τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Χαριτίδη, έλαβε το 1ο βραβείο στο πλαίσιο της αξιολόγησης για το Θωμαΐδειο Βραβείο Καλύτερης Διδακτορικής Διατριβής του έτους 2014.
- Στον Καθηγητή της Σχολής Δώρο Θεοδώρου, απονέμεται το John M. Prausnitz Institute Lecturer Award του American Institute of Chemical Engineers (AIChE)
- Στον Καθηγητή του University of Delaware Λευτέρη Παπουτσάκη, απόφοιτο της Σχολής του έτους 1974, απονέμονται: 1) το Food, Pharmaceutical and Bioengineering Division Distinguished Service Award in Chemical Engineering του ΑΙChΕ και 2) το E. V. Murphree Award in Industrial and Engineering Chemistry του American Chemical Society.
- Στην Καθηγήτρια του Rutgers University Μαριάνθη Ιεραπετρίτου, απόφοιτο της Σχολής του έτους 1991, απονέμεται το Computing in Chemical Engineering Award του AIChE
- Ο Καθηγητής του Princeton University Γιάννης Κεβρεκίδης, απόφοιτος της Σχολής του έτους 1981/82, εξελέγη Fellow of the AIChE: recognized as “...both an inspired and original researcher and an effective educator… due to the interdisciplinary nature of his work, he has also been an ambassador and a link between our profession and the applied and computational mathematics, physics, and chemistry communities...”
- Ο Καθηγητής του State University of New York at Buffalo Πασχάλης Αλεξανδρίδης, απόφοιτος της Σχολής του έτους 1989, εξελέγη Fellow of the AIChE: recognized for his contributions to “…fundamental research on surfactant and polymer self-assembly... educational accomplishments…and sustained service to the chemical engineering profession in multiple roles …"
* Με την ευκαιρία, σημειώνονται πρόφατα στοιχεία που αφορούν σε διακεκριμένες θέσεις που κατέχουν απόφοιτοι της Σχολής και σε σημαντικά βήματα στην ακαδημαϊκή εξέλιξη αποφοίτων της Σχολής, στο εξωτερικό :
- O Γρηγόρης Στεφανόπουλος, απόφοιτος της Σχολής του έτους 1973, Καθηγητής στο Massachusetts Institute of Technology, είναι Πρόεδρος του AIChE για το έτος 2016
- O Καθηγητής Θανάσης Παναγιωτόπουλος, απόφοιτος της Σχολής του έτους 1982, είναι ο νέος Chairman του Department of Chemical and Biological Engineering, Princeton University
- O Καθηγητής Mάνος Μαυρικάκης, απόφοιτος της Σχολής του έτους 1987, είναι ο νέος Chairman του Department of Chemical & Biological Engineering, University of Wisconsin-Madison
- Η Φανή Μπουκουβάλα, απόφοιτος της Σχολής του έτους 2008, εξελέγη Assistant Professor στο School of Chemical & Biomolecular Engineering, Georgia Institute of Technology
Θερμά συγχαρητήρια στους συναδέλφους για τις επιτυχίες τους.
Οι διακρίσεις τους και η συνολική επαγγελματική πορεία τους καθιερώνουν πρότυπα ακαδημαϊκής αριστείας, ενισχύουν το ζήλο και διευρύνουν τους ορίζοντες των νέων, φοιτητών και ερευνητών, και συνεισφέρουν στην προβολή του δυναμικού των αποφοίτων της Σχολής. Επιπλέον, αναδεικνύουν τη σημασία της οικοδόμησης ουσιαστικής και βιώσιμης αλληλεπίδρασης της Σχολής με το σημαντικό κομμάτι της μεγάλης οικογένειάς της, αυτό των αποφοίτων της διασποράς – μια σημαντική πρόκληση για την alma mater.
Ο Κοσμήτορας της Σχολής
Η μεικτή ομάδα από τους φοιτητές της Σχολής Χημικών Μηχανικών Χαρίτο Αναστασίου και Νικόλαο Μύτη και τους φοιτητές της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Χάρη Ιωάννου και Αλέξανδρο Μόσχο κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία case study του πανελλήνιου διαγωνισμού μηχανικής (engineering) EBEC (European BEST Engineering Competition), εκπροσωπώντας το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πετυχαίνοντας την πρόκριση στον αντίστοιχο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι της Σερβίας τη χρονική περίοδο 01/08/2016 - 10/08/2016.
Ο διαγωνισμός διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον φοιτητικό οργανισμό BEST (Board of European Students of Technology). Η ομάδα κατέλαβε αρχικά την πρώτη θέση στον τοπικό γύρο του διαγωνισμού στο EMΠ (12/12 – 14/12/2015), με θέμα τον σχεδιασμό και την προώθηση μιας «παθητικής» κατοικίας. Προκρίθηκε έτσι στον εθνικό γύρο, ο οποίος έγινε στα Χανιά (13/05 – 15/05/2016). Ανταγωνιζόμενη με ομάδες από τις Πολυτεχνικές Σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίων Πατρών και από το Πολυτεχνείο Κρήτης, κατέλαβε επίσης την πρώτη θέση, με θέμα την αντιμετώπιση μιας πετρελαιοκηλίδας από βύθιση πλοίου.
Στο διαγωνισμό στο Βελιγράδι δεν θα συμμετάσχει στην ομάδα, λόγω έκτακτου κωλύματος, ο φοιτητής Χ. Ιωάννου και θα αντικατασταθεί από τον φοιτητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών Γεώργιο Πατρίδα.
Ο 'Αγγελος Τσακανίκας, Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής, ορίστηκε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, εκπροσωπώντας το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε.).
Η Διδακτορική Διατριβή του Δημητρίου Θεοδώρου, με τίτλο "Τεχνικές Ανάλυσης Δεδομένων στα Συστήματα Διαχείρισης της Ποιότητας. Εφαρμογή στις Αναλύσεις Καυσίμων" που εκπονήθηκε στη Σχολή μας στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών με επιβλέποντα τον Καθ. Φ. Ζαννίκο βραβεύτηκε με το 3ο Βραβείο Μετρολογίας από την Επιστημονική Επιτροπή της Ελληνικής Ένωσης Εργαστηρίων (HELLAS LAB). Τα Βραβεία Μετρολογίας απονέμονται περίπου ανά διετία σε ερευνητές οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την Διδακτορική τους Διατριβή σε θέματα που παρουσιάζουν μετρολογικό ενδιαφέρον.
Το βραβείο θα απονεμηθεί κατά τη διάρκεια του 6ου Τακτικού Εθνικού Συνεδρίου Μετρολογίας που διοργανώνεται στις 13 και 14 Μαΐου 2016.
Απονέμεται το «ΘΩΜΑΪΔΕΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ», ακαδ. έτους 2014-2015, στους κάτωθι φοιτητές της Σχολής Χημικών Μηχανικών που συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο βαθμό απ’ όλα τα εξάμηνα της Σχολής τους (βλ. συνημμένη ανακοίνωση) :
1ο βραβείo στην
ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του Αριστοτέλη, 9ο εξάμηνο
2ο βραβείο στον
ΚΑΛΛΙΤΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ του Σταύρου, 5ο-6ο εξάμηνο
3ο βραβείο στον
ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟ - ΝΕΣΤΩΡΑ του Γεωργίου, 7ο-8ο εξάμηνο
Ο Δώρος Θεοδώρου, Καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, τιμάται με το John M. Prausnitz Award "...for his research accomplishments in paradigm-shifting modeling and computer simulation methods for understanding and predicting properties of materials from their chemical constitution, with particular emphasis on amorphous polymers and zeolites,which are used widely in academia and industry." - βλ. σχετική ανακοίνωση.
Η σημαντική αυτή διάκριση αναδεικνύει τη σημαντική απήχηση του ερευνητικού έργου του Δώρου Θεοδώρου και προβάλλει διεθνώς το Ιδρυμα και τη Σχολή μας.
Ο υπογράφων εκφράζει, εκ μέρους των συναδέλφων της Σχολής, θερμά συγχαρητήρια και ευχές για συνεχή επιστημονική αριστεία.
Ο Κοσμήτορας της Σχολής
Μετά από αξιολόγηση των διπλωματικών εργασιών που εκπονήθηκαν το 2015 και υπεβλήθησαν για βραβείο καλύτερης διπλωματικής εργασίας, επελέγησαν, ανά Τομέα, οι ακόλουθες:
ΤΟΜΕΑΣ Ι
Η Διπλωματική Εργασία του κ. Λεωνίδα Γκιώνη επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Χημικών Επιστημών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2015. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Σύνθεση βιοδραστικών κουμαρινικών αναλόγων και εγκλεισμός τους σε βιοδιασπώμενα PLGA νανοσωματίδια. In vitro αξιολόγηση της βιολογικής τους δράσης» και Επιβλέπουσα η Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Αναστασία Δέτση.
ΤΟΜΕΑΣ ΙΙ
Η Διπλωματική Εργασία του κ. Γεωργίου-Παύλου Γάκη επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Ανάλυσης, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Διεργασιών & Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2015. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Υπολογιστική μελέτη πολλαπλότητας χώρου λύσεων σε αντιδραστήρα περιστρεφομένου υποστρώματος για απόθεση υμενίων από ατμό» και Επιβλέπων ο Καθηγητής κ. Ανδρέας Μπουντουβής.
ΤΟΜΕΑΣ ΙΙΙ
Η Διπλωματική Εργασία του κ. Στέφανου Κωνσταντινόπουλου επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Επιστήμης & Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2015. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Ατομιστικές προσομοιώσεις δισκόμορφων υγρών κρυστάλλων νανογραφενίου» και Επιβλέπων ο Καθηγητής κ. Δώρος Θεοδώρου.
ΤΟΜΕΑΣ IV
Η Διπλωματική Εργασία του κ. Αριστοτέλη Καμτσικάκη επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Σύνθεσης & Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2014. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Εγκλεισμός μορίων με αντι-βιοεπιστρωτική δράση (antifouling) σε νανοσωματίδια πολυ(γαλακτικού οξέος)» και Επιβλέπουσα η Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Σταματίνα Βουγιούκα.
Οι φοιτητές που εκπόνησαν τις ανωτέρω διπλωματικές εργασίες θα βραβευθούν κατά την τελετή απονομής των διπλωμάτων στους αποφοίτους του έτους 2015.
Πολύ σημαντική διάκριση για το Εργαστήριο Βιομηχανικής & Ενεργειακής Οικονομίας (EBEO ΕΜΠ) της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ στον 10ο Διαγωνισμό Ελλάδος Global Management Challenge, αφού η ομάδα “LIEE-NTUA 1″ που αποτελείται από τους φοιτητές Ψαρράκη Ιάσονα, Σκρέτα Φιορέλλα, Αγγελίδη Θωμά, με coach τον μεταδιδακτορικό ερευνητή του ΕΒΕΟ Νίκο Κανέλλο, κατάφερε να προκριθεί στον μεγάλο ελληνικό τελικό του Διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4/4/2016 στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ Academy, και να κερδίσει την 3η θέση (χάλκινο μετάλλιο).
Συνολικά συμμετείχαν 64 ομάδες στον φετινό διαγωνισμό "Global Management Challenge", ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος διεθνής διαγωνισμός επιχειρηματικής στρατηγικής για φοιτητές από όλα τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας, Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού και φοιτητές της Κύπρου.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
O Πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
Καθηγητής Ιωάννης Κ. Γκόλιας
και ο Κοσμήτορας της Σχολής Χημικών Μηχανικών
Καθηγητής Ανδρέας Γ. Μπουντουβής
σας προσκαλούν να παρευρεθείτε στην τελετή αναγόρευσης
Καθηγητή του Massachusetts Institute of Technology, Η.Π.Α.
ως Επίτιμου Διδάκτορα
της Σχολής Χημικών Μηχανικών
του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
Η τελετή θα γίνει την Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016, ώρα 18:00
στην Aίθουσα Εκδηλώσεων του Κτηρίου Διοίκησης
στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου
Ο κ. Δημήτριος Σιδηράς, διπλωματούχος (1984) και διδάκτορας (1990) της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ εξελέγη Καθηγητής του Τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στη γνωστική περιοχή "Πειραματική και Υπολογιστική Προσομοίωση Βιομηχανικών Διεργασιών".
Η κ. Μαρία Δημαρόγκωνα, διπλωματούχος (2004) και διδάκτορας (2012) της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ εξελέγη Επίκουρος Καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, στη γνωστική περιοχή "Βιοχημική Μηχανική".
Τα βραβεία του Iδρύματος Limmat Stiftung απονέμονται στους αποφοίτους του έτους 2015 με το μεγαλύτερο βαθμό διπλώματος:
1ο Aναστασία Νικολακοπούλου, με βαθμό διπλώματος 9.86
2ο Παναγιώτης Πετσαγκουράκης, με βαθμό διπλώματος 9.77
3ο To μοιράζονται οι Χρήστος Παλαντζίδης, με βαθμό διπλώματος 9.72, και Κωνσταντίνος Πανόπουλος, με βαθμό διπλώματος 9.71*
Τα βραβεία, 1ο, 2ο και 3ο, είναι 5.000 ευρώ, 4.000 ευρώ και 3.000 ευρώ, αντίστοιχα.
*Η (ελάχιστη) διαφορά βαθμού αντισταθμίζεται από την "εξομάλυνση" λόγω διαφορετικής, στις δύο περιπτώσεις, βάσης υπολογισμού του τελικού βαθμού. Η διαφορά στη βάση υπολογισμού προκύπτει από τον διαφορετικό αριθμό απαλλαγών από εξεταζόμενα μαθήματα, στις δύο περιπτώσεις.
O Tριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος, διπλωματούχος της Σχολής Χημικών Mηχανικών ΕΜΠ του έτους 2003, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, τιμήθηκε με το Y. C. Fung Young Investigator Award της American Society of Mechanical Engineers (ASME). Το βραβείο απονέμεται ετησίως στον καλύτερο νέο ερευνητή Εμβιομηχανικής, μέλος της ASME, ηλικίας κάτω των 36 ετών. Η βράβευση αναγνωρίζει τη σημαντική συνεισφορά του στη μελέτη της μηχανικής συμπεριφοράς καρκινικών όγκων και στο σχεδιασμό καινοτόμων συστημάτων μεταφοράς φαρμάκων. Περισσότερα σε σχετική ανακοίνωση.
Η διδακτορική διατριβή του Στέφανου Ανωγιαννάκη, με τίτλο "Υπολογιστική μελέτη της δυναμικής δικτύων διαπλοκών σε πολυμερικά τήγματα", που εκπονήθηκε στη Σχολή μας με επιβλέποντα τον Καθ. Δώρο Θεοδώρου, βραβεύτηκε με τιμητικό έπαινο στο πλαίσιο της αξιολόγησης για το Θωμαΐδειο Βραβείο Καλύτερης Διδακτορικής Διατριβής του έτους 2012.
Ο Κωνσταντίνος Κατσίμπουρας, απόφοιτος της Σχολής έτους 2013, βραβεύτηκε με το 2ο Βραβείο καλύτερης διπλωματικής εργασίας του έτους 2013 - βλ. απόφαση Συγκλήτου. Ο τίτλος της εργασίας είναι "Σύνθεση καινοτόμων υποστρωμάτων για το χαρακτηρισμό εστερασών του γλυκουρονικού οξέος της ημικυτταρίνης" και επιβλέπων ο Επίκουρος Καθηγητής Ευάγγελος Τόπακας.
Τo βραβείo του Iδρύματος Τιφτιξή, για το ακαδ. έτος 2014-2015, απονέμεται στη φοιτήτρια
Άννα-Μαρία Τσακίρογλου, με μέσο όρο βαθμολογίας στο 9ο εξάμηνο 9.33.
Το βραβείο, ύψους 2.819.61 €, απονέμεται σ’έναν Έλληνα φοιτητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών ο οποίος είναι άριστος και οικονομικά ασθενής και φοιτά στα τελευταία, πριν του πρώτου, έτη σπουδών.
Σημαντική επιτυχία του Καθηγητή της Σχολής Γεράσιμου Λυμπεράτου και των συνεργατών του είναι η πρόσφατη έγκριση χρηματοδότησης ερευνητικής πρότασης από το HORIZON 2020, το πρόγραμμα-πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για 'Ερευνα και Καινοτομία:
WASTE4THINK – Moving towards Life Cycle Thinking by integrating Advanced Waste Management Systems
Η κοινοπραξία του έργου περιλαμβάνει 19 εταίρους (πανεπιστήμια, τοπική αυτοδιοίκηση, οργανισμοί, ιδιωτικός τομέας με υψηλή εξειδίκευση) από 7 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα υλοποιηθούν τέσσερα πιλοτικά (επιδεικτικά) προγράμματα σε τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις (Χαλάνδρι, Cascais, Biscay, Seveso) όπου θα εξεταστούν διαφορετικές περιπτώσεις αξιοποίησης και διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων.
Σημαντική επιτυχία του Καθηγητή της Σχολής Κώστα Χαριτίδη και των συνεργατών του είναι η πρόσφατη έγκριση χρηματοδότησης τριών ερευνητικών προτάσεων από το HORIZON 2020, το πρόγραμμα-πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για 'Ερευνα και Καινοτομία:
1. LORCENIS: Long Lasting Reinforced Concrete for Energy Infrastructure under Severe Operating Conditions
2. MODCOMP: Modified cost effective fibre based structures with improved multi-functionality and performance (NTUA coordinator)
3. EQUINOX: A novel process for manufacturing complex shaped Fe-Al intermetallic parts resistant to extreme environments (NTUA coordinator)
Πληροφορίες για την ευρύτερη ερευνητική αλλά και συγγραφική δραστηριότητα του Κ. Χαριτίδη είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα R-Νano.
Σημαντική αναγνώριση του ερευνητικού έργου του Καθηγητή της Σχολής Κώστα Παπασπυρίδη αποτελεί η έκδοση του βιβλίου:
Polymer Green Flame Retardants, 1st Edition
Edited by: Constantine D. Papaspyrides, Pantelis Kiliaris
ISBN: 978-0-444-53808-6
942 pages
Elsevier, 2014
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο και την ευρύτερη συγγραφική και ερευνητική δραστηριότητα του συγγραφέα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα PolymerApps@NTUA Group
O Γιάννης Κεβρεκίδης, Καθηγητής στο Department of Chemical and Biological Engineering του Πανεπιστημίου Princeton, απόφοιτος της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ (έτος εισαγωγής 1976), εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην Τάξη των Θετικών Επιστημών.
Mε πρωτοποριακό διεπιστημονικό ερευνητικό έργο σε Μηχανική Διεργασιών, Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Επιστημονικούς Υπολογισμούς στην Προτυποποίηση Πολύπλοκων Συστημάτων Πολλαπλών Κλιμάκων, ο Γιάννης Κεβρεκίδης έχει συνεισφέρει σημαντικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης επιστήμης του χημικού μηχανικού και των επιστημών μηχανικού γενικότερα.
Ο διακεκριμένος και αγαπητός συνάδελφος, συνεργάτης και συμφοιτητής διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Σχολή Χημικών Μηχανικών και το ΕΜΠ μέσω επιστημονικών συνεργασιών αλλά και με τη συμβολή του, ως ακαδημαϊκός μέντορας, στην ακαδημαϊκή εξέλιξη αποφοίτων της Σχολής και, ευρύτερα, Ελλήνων επιστημόνων στο εσωτερικό και εξωτερικό.
Ο Κοσμήτορας της Σχολής
Απονέμεται το «ΘΩΜΑΪΔΕΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ», ακαδ. έτους 2013-2014, στους κάτωθι φοιτητές της Σχολής Χημικών Μηχανικών που συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο βαθμό απ’ όλα τα εξάμηνα της Σχολής τους (βλ. ανακοίνωση) :
1ο βραβείo στον
ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟ - ΝΕΣΤΩΡΑ του Γεωργίου, 5ο-6ο εξ.
2ο βραβείο στον
ΠΕΤΣΑΓΚΟΥΡΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ του Γεωργίου, 7ο-8ο εξ.
3ο βραβείο στους
ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ του Ηλία, 5ο-6ο εξ.
ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του Αριστοτέλη, 7ο-8ο εξ.
ΠΑΝΟΠΟΥΛΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ του Χαραλάμπους, 7ο-8ο εξ.
Ο Καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών Φραγκίσκος Κολίσης ανέλαβε τη θέση του Αντιπροέδρου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
ΤΟΜΕΑΣ Ι
Η Διπλωματική Εργασία της κ. Όλγας Καλεμκερή επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Χημικών Επιστημών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2014. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Μοριακή πρόσδεση ενώσεων με δράση στο ένζυμο της τυροσινάσης με χρήση in silico τεχνικών υπολογιστικής χημείας» και Επιβλέπουσα η Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Αναστασία Δέτση.
ΤΟΜΕΑΣ ΙΙ
Η Διπλωματική Εργασία του κ. Νίκου Καλλικούνη επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Ανάλυσης, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Διεργασιών & Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2014. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Σχεδιασμός ομοιόμορφων υμενίων μέσω υπολογισμών πολλαπλών χωρικών κλιμάκων σε διεργασίες χημικής απόθεσης από ατμό» και Επιβλέπων ο Καθηγητής κ. Ανδρέας Μπουντουβής.
ΤΟΜΕΑΣ ΙΙΙ
Η Διπλωματική Εργασία του κ. Θεμιστοκλή Παρούση επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Επιστήμης & Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2014. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Σύνθεση και χαρακτηρισμός προστατευτικών επιστρώσεων με αντιρρυπαντικές (antifouling) ιδιότητες για θαλάσσιες εφαρμογές» και Επιβλέπων ο Καθηγητής κ. Κώστας Χαριτίδης.
ΤΟΜΕΑΣ IV
Η Διπλωματική Εργασία του κ. Βασίλη Χέρα επελέγη ως η καλύτερη του Τομέα Σύνθεσης & Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2014. Ο τίτλος της εργασίας είναι «Μελέτη του μηχανισμού κατάλυσης δυο καινοτόμων LPMOs για την αποικοδόμηση της λιγνινοκυτταρίνης» και Επιβλέπων ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Ευάγγελος Τόπακας.
Από τις ανωτέρω επελέγη η Εργασία του κ. Βασίλη Χέρα ως η καλύτερη Διπλωματική Εργασία της Σχολής του έτους 2014 και προτάθηκε για το αντίστοιχο Θωμαΐδειο Βραβείο του ΕΜΠ.
H ομάδα από το Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μηχανικών κατέκτησε το 2ο βραβείο για το προϊόν «Greek Salad on the Go» -- ένα γευστικό προϊόν, υψηλής διατροφικής αξίας, που αναπτύχθηκε στηριζόμενο στη γνωστή «Χωριάτικη Σαλάτα».
Απονέμεται το «ΘΩΜΑΪΔΕΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ», ακαδ. έτους 2012-2013, στους κάτωθι φοιτητές της Σχολής Χημικών Μηχανικών που συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο βαθμό απ’ όλα τα εξάμηνα της Σχολής τους (βλ. ανακοίνωση) :
1ο βραβείo στον
ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟ - ΝΕΣΤΩΡΑ του Γεωργίου, 3ο-4ο εξ.
2ο βραβείο στους
ΠΑΝΟΠΟΥΛΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ του Χαραλάμπους, 5ο-6ο εξ.
ΠΕΤΣΑΓΚΟΥΡΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ του Γεωργίου, 5ο-6ο εξ.
ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΕΥΘΥΜΙΟ - ΙΩΑΝΝΗ του Ιπποκράτους, 9ο εξ.
3ο βραβείο στους
ΚΑΛΛΙΤΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ του Σταύρου, 1ο-2ο εξ.
ΚΡΙΕΜΠΑΡΔΗ ΕΛΕΝΗ του Αναστασίου, 9ο εξ.
Η Μαρία Κανελλή, απόφοιτος της Σχολής έτους 2012, βραβεύτηκε με το Θωμαΐδειο Βραβείο καλύτερης διπλωματικής εργασίας του έτους 2012 - βλ. απόφαση Συγκλήτου. Ο τίτλος της εργασίας ειναι "Ενζυμική Σύνθεση Αλειφατικών Πολυεστέρων" και επιβλέπουσα η Επίκουρη Καθηγήτρια Σταματίνα Βουγιούκα.
H Καθηγήτρια της Σχολής Αντωνία Μοροπούλου τιμήθηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων με αναγόρευση σε Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου και απονομή Σταυρού.
Τα βραβεία του Iδρύματος Limmat Stiftung απονέμονται στους τρείς αποφοίτους του έτους 2014 με το μεγαλύτερο βαθμό διπλώματος:
1ο Κωνσταντίνος Κάκαρης, με βαθμό διπλώματος 9.32
2ο Ανέστης Παπαστυλιανού, με βαθμό διπλώματος 9.27
3ο Νικόλαος Καλλικούνης, με βαθμό διπλώματος 9.20
Τα βραβεία, 1ο, 2ο και 3ο, είναι 10.000 ευρώ, 8.000 ευρώ και 6.000 ευρώ, αντίστοιχα.
Η Σύγκλητος του Ιδρύματος, στη συνεδρίαση της 20-11-2014, αποφάσισε την απονομή των ακόλουθων βραβείων σε φοιτητές της Σχολής Χημικών Μηχανικών για την εξαιρετική τους επίδοση:
Bραβείο «Αγωνιστών Πολυτεχνείου 1973»
Για πρωτεύσαντες στην εισαγωγή στο ΕΜΠ του έτους 2012:
Καλλίτσης Κων/νος
Bραβείο «Αγωνιστών Πολυτεχνείου 1973»
Για πρωτεύσαντες στην εισαγωγή στο ΕΜΠ του έτους 2013:
Σεμένογλου Ιωάννα
Υποτροφία «Ν. Κριτικού»
Για εξαιρετική επίδοση στα Μαθηματικά κατά το 1ο έτος Σπουδών, ακαδ. έτους 2009-2010:
Καραΐσκου Ελένη
Κωνσταντινόπουλος Στέφανος
Κώστας Νικόλαος
Βραβείο «Χ. Παπακυριακόπουλου»
Σε φοιτητές που συγκεντρώνουν τον υψηλότερο μέσο όρο βαθμολογίας στα Μαθηματικά 1ου-2ου εξαμήνου και 3ου-4ου εξαμήνου, ακαδ. έτους 2009-2010
1ου-2ου εξαμήνου:
Καραΐσκου Ελένη
Κωνσταντινόπουλος Στέφανος
Κώστας Νικόλαος
3ου-4ου εξαμήνου:
Iωαννίδης Ευθύμιος-Ιπποκράτης
Eπισυνάπτονται τα πρακτικά των σχετικών αποφάσεων της Συγκλήτου.
Ο Δώρος Θεοδώρου, Καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών – National Academy of Engineering (ΝΑΕ) – των Η.Π.Α.
Η εκλογή στην ΝΑΕ συνιστά ύψιστη επαγγελματική διάκριση που απονέμεται σε μηχανικούς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΝΑΕ, ο Καθηγητής Δ. Θεοδώρου εξελέγη για τη συνεισφορά του σε στρατηγικές με στατιστικο-μηχανική βάση και αλγορίθμους προσομοίωσης για την πρόρρηση της δομής και των ιδιοτήτων πολυμερών και ζεολίθων.
Η εκλογή αυτή αναδεικνύει την εξαιρετική απήχηση του ερευνητικού έργου του συναδέλφου μας και προβάλλει το Ιδρυμα και τη Σχολή μας, όπου υπηρετεί από το 2002.
Ο υπογράφων εκφράζει, εκ μέρους των συναδέλφων της Σχολής, θερμά συγχαρητήρια και ευχές για συνεχή επιστημονική αριστεία. Επιπλέον, την ιδιαίτερη χαρά και περηφάνεια του για τη διάκριση του συμφοιτητή του, της τάξης εισαγωγής 1976, στη Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ.
Ο Κοσμήτορας της Σχολής
Ο Καθηγητής Δημήτρης Χατζηαβραμίδης εξελέγη Fellow of the American Institute of Chemical Engineers (ΑIChE) – η υψηλότερη βαθμίδα μέλους του AIChE. H απόφαση της εκλογής του συνοδεύεται από το ακόλουθο λεκτικό:
“This honor testifies to the high esteem in which you are held by your peers for your distinctive professional accomplishments and contributions”.
ΤΟΜΕΑΣ Ι
Το Βραβείο της καλύτερης Διπλωματικής Εργασίας στον Τομέα Χημικών Επιστημών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2013 απονέμεται στον κ. Αλκιβιάδη - Ορφέα Χατζηβασιλείου για την Εργασία του με τίτλο: «Σχεδιασμός, σύνθεση και χαρακτηρισμός δομής νέων ωρονών με συνδυασμένη βιολογική δράση» και Επιβλέπουσα την Επίκ. Καθηγήτρια Αναστασία Δέτση.
ΤΟΜΕΑΣ ΙΙ
Το Βραβείο της καλύτερης Διπλωματικής Εργασίας στον Τομέα Ανάλυσης, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Διεργασιών & Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2013 απονέμεται στον κ. Μ. Μαρτίνο για την Εργασία του με τίτλο: «Μελέτη της Συμπεριφοράς μικροβιακών κελιών καυσίμου ενός και δύο θαλάμων τροφοδοτούμενων με συνθετικό και αστικό λύμα» και Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γεράσιμο Λυμπεράτο.
ΤΟΜΕΑΣ ΙΙΙ
Το Βραβείο της καλύτερης Διπλωματικής Εργασίας στον Τομέα Επιστήμης & Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2013 απονέμεται στην κ. Σταυρούλα Κουταλίδη για την Εργασία της με τίτλο: «Τετράποδη μετακίνηση μέσω ηλεκτροχημικών δικτύων: Μια ρομποτική εφαρμογή βασισμένη σε αυτόνομες ηλεκτροχημικές ταλαντώσεις» και Επιβλέποντα τον Επίκ. Καθηγητή Αντώνη Καραντώνη.
ΤΟΜΕΑΣ IV
Το Βραβείο της καλύτερης Διπλωματικής Εργασίας στον Τομέα Σύνθεσης & Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2013 απονέμεται στον κ. Κωνσταντίνο Κατσίμπουρα για την Εργασία του με τίτλο: «Σύνθεση καινοτόμων υποστρωμάτων για το χαρακτηρισμό εστερασών του γλυκουρονικού οξέος της ημικυτταρίνης» και Επιβλέποντα τον Λέκτορα Ευάγγελο Τόπακα.
ΘΩΜΑΪΔΕΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΟΛΗΣ 2013
Για το Βραβείο αυτό, από τις ανωτέρω η Επιτροπή Προπτυχιακών Σπουδών της Σχολής επέλεξε την Εργασία του κ. Κωνσταντίνου Κατσίμπουρα ως την καλύτερη Διπλωματική Εργασία της Σχολής για το έτος 2013.
Με θρίαμβο της Γερμανίας (και οι 2 διαγωνιζόμενες ομάδες της πήραν χρυσά μετάλλια), με κορυφαία (στην πρώτη βαθμολογική θέση) την Ουγγαρία και με διακεκριμένη θέση της Ελλάδας (και οι 2 διαγωνιζόμενες ομάδες πήραν αργυρά μετάλλια), ολοκληρώθηκε χτες η μαθητική Επιστημονική Ολυμπιάδα 12th European Union Science Olympiad – EUSO 2014 . Το τεχνικό/διαγωνιστικό μέρος της Ολυμπιάδας, με εργαστηριακές ασκήσεις σε χημεία, φυσική και βιολογία, έγινε εξ ολοκλήρου στα Εργαστήρια Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας της Σχολής μας. Η συμβολή του ακαδημαϊκού και εργαστηριακού προσωπικού των Εργαστηρίων καθώς και η βοήθεια από εθελοντές φοιτητές μας ήταν καθοριστικές για την επιτυχία του διαγωνισμού. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την εξαιρετική προβολή της Σχολής μας και του Ιδρύματος στους 153 μαθητές από 25 χώρες που διαγωνίστηκαν, στους συνοδούς καθηγητές των αποστολών των χωρών αλλά και στους Ελληνες καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, φυσικούς, χημικούς και βιολόγους, που είχαν αναλάβει την οργάνωση της Ολυμπιάδας.
Ειδική μνεία αξίζει στη συνεισφορά των συναδέλφων Στέλιου Λιοδάκη, Κώστα Κορδάτου και Φραγκίσκου Κολίση που συγκρότησαν την επιστημονική επιτροπή της Ολυμπιάδας. Ο Κώστας Κορδάτος ήταν η «ατμομηχανή» της υλοποίησης του εργαστηριακού μέρους του διαγωνισμού. Η ικανοποίηση και ο ενθουσιασμός των Ευρωπαίων μαθητών, που εκδηλώθηκε συγκινητικά στη χτεσινή τελετή λήξης στην εντυπωσιακή αίθουσα τελετών του κτ. Αβέρωφ, ήταν η δικαίωση όλων όσοι εργάστηκαν σκληρά για την επιτυχία του διαγωνισμού.
O Kοσμήτορας της Σχολής
Ανδρέας Γ. Μπουντουβής
H Αμαλία Σκαρμούτσου, Υποψήφια Διδάκτορας της Σχολής Χημικών Μηχανικών, στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών, με επιβλέποντα τον Καθηγητή Κ. Χαριτίδη, βραβεύτηκε με δεύτερο βραβείο “Χωραφά” του έτους 2013, για το ερευνητικό έργο της στη θεματική περιοχή της Νανοτεχνολογίας
Επελέγησαν για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αριστεία ΙΙ» οι ακόλουθες προτάσεις ερευνητικών έργων συναδέλφων της Σχολής:
“HIPEFO: Study of high pressure, pulsed electric fields and ozonation novel processes and applicability to improve quality and productivity of Greek fruit and vegetable industrial products” , προϋπολογισμού 180.000 ευρώ , με Κύριο Ερευνητή τον Καθηγητή Πέτρο Ταούκη.
“SHELL: Self-healing nanomaterials for protection of metal alloys”, προϋπολογισμού 220.000 ευρώ, με Κύριο Ερευνητή τον Καθηγητή Κων/νο Χαριτίδη.
Η διδακτορική διατριβή της Παπασπυρίδη Λευκής-Μαρίας, με τίτλο "ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ", που εκπονήθηκε στη Σχολή μας με επιβλέποντα τον κ. Π. Χριστακόπουλο, Καθηγητή ΕΜΠ, βραβεύτηκε με το 1ο Βραβείο «Στάμου Στούρνα» Καλύτερης Πειραματικής Διδακτορικής Διατριβής του έτους 2011
Επίσης δόθηκαν τρεις έπαινοι σε διατριβές οι οποίες διακρίθηκαν σε ορισμένα κριτήρια του ως άνω βραβείου και συγκεκριμένα στους κ.κ.
Γεωργίου Παντελίτσα για τη διατριβή της με τίτλο «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΩΝ ΙΝΩΝ ΑΝΘΡΑΚΑ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΧΗΜΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΣΩ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΒΟΛΤΑΜΕΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ – ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥΣ» η οποία εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του κ. Ι. Σιμιτζή, Ομότιμο Καθηγητή ΕΜΠ
Παναγιωτόπουλο Ιωάννη για τη διατριβή του με τίτλο «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΖΥΜΩΣΙΜΩΝ ΣΑΚΧΑΡΩΝ ΑΠΟ ΣΑΚΧΑΡΟΥΧΟ/ΑΜΥΛΟΥΧΟ/ ΛΙΓΝΙΝΟΚΥΤΤΑΡΙΝΟΥΧΟ ΒΙΟΜΑΖΑ ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΜΕΣΩ ΒΙΟΔΙΥΛΙΣΗΣ» η οποία εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του κ. Ε. Κούκιου, Καθηγητή ΕΜΠ
Λάζου Ανδριάνα για τη διατριβή της με τίτλο «ΜΕΛΕΤΗ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΚΒΟΛΗΣ» η οποία εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη της κ. Μ. Κροκίδα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΜΠ
Η εργασία με τίτλο “Σχεδιασμός, Ανάπτυξη και Βελτιστοποίηση Υβριδικής Μονάδας Ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Τεχνολογιών Υδρογόνου” των Π. Ζέρβα, Χ. Σαρίμβεη, Ι. Παλυβού και Ν. Μαρκάτου που έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό “Journal of Power Sources” έλαβε το βραβείο εργασίας επιστημονικής ομάδας κατά την απονομή των βραβείων περιβαλλοντικής ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013.
Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.oikopolisawards.gr/component/content/article/10-oikopolis/record/50-2013
ΤΟΜΕΑΣ Ι
Το Βραβείο της καλύτερης Διπλωματικής Εργασίας στον Τομέα Χημικών Επιστημών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2012 απονέμεται στην κ. Αλίκη Δούκα για την Εργασία της με τίτλο: «Σύνθεση και μελέτη ιοντικών υγρών ως διαλύτες σε οργανικές αντιδράσεις και έλεγχος της βιοαποικοδομησιμότητάς της» και Επιβλέπουσα την Επίκ. Καθηγήτρια Αναστασία Δέτση.
ΤΟΜΕΑΣ ΙΙ
Το Βραβείο της καλύτερης Διπλωματικής Εργασίας στον Τομέα Ανάλυσης, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Διεργασιών & Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2012 απονέμεται στον κ. Ντμήτριι Ποζάρσκιι για την Εργασία του με τίτλο: «Μη γραμμική ανάλυση αντιδραστήρων χημικής απόθεσης από ατμό με διασύνδεση εμπορικού λογισμικού υπολογιστικής ρευστοδυναμικής και πηγαίου κώδικα υποβοηθούμενης σύγκλισης» και Επιβλέποντα τον Καθηγητή Ανδρέα Μπουντουβή.
ΤΟΜΕΑΣ ΙΙΙ
Το Βραβείο της καλύτερης Διπλωματικής Εργασίας στον Τομέα Επιστήμης & Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2012 απονέμεται στον κ. Δημήτριο Περιβολιώτη για την Εργασία του με τίτλο: «Σύνθεση και χαρακτηρισμός νανοσύνθετων κεραμικών επιστρώσεων οργανικά τροποποιημένων πυριτικών ενώσεων στο κράμα του αλουμινίου ΑΑ2024-Τ3» και Επιβλέποντα τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Χαριτίδη.
ΤΟΜΕΑΣ IV
Το Βραβείο της καλύτερης Διπλωματικής Εργασίας στον Τομέα Σύνθεσης & Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2012 απονέμεται στην κ. Μαρία Κανελλή για την Εργασία της με τίτλο: «Ενζυμική Σύνθεση Αλειφατικών Πολυεστέρων» και Επιβλέπουσα τη Λέκτορα Σταματίνα Βουγιούκα .
ΘΩΜΑΪΔΕΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΟΛΗΣ 2012
Για το Βραβείο αυτό, από τις ανωτέρω η Επιτροπή Προπτυχιακών Σπουδών της Σχολής επέλεξε την Εργασία της κ. Μαρίας Κανελλή ως την καλύτερη Διπλωματική Εργασία της Σχολής για το έτος 2012.
Στη Γενική Συνέλευση των μελών του SEFI (European Society of Engineering Education), που πραγματοποιήθηκε στις 23-26 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη (http://www.sefi.be/?page_id=52), εξελέγη ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σημαντικού αυτού Διεθνούς Οργανισμού η Καθηγήτρια της Σχολής μας, και Αντιπρύτανις ΕΜΠ, κα. Α. Μοροπούλου.
Η εκλογή αυτή, πέραν της προφανούς τιμής για τη Σχολή μας, έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα για το Ίδρυμα και τη χώρα μς, καθώς η συνάδελφος είχε καταθέσει την υποψηφιότητά της στην κατεύθυνση με στόχο την αναγνώριση και ενίσχυση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο των 5-ετών ενιαίων και αδιάσπαστων σπουδών των Μηχανικών.
Η Σχολή εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια, και μαζί την ελπίδα να αξιοποιηθεί η ευκαιρία αυτή για την προβολή και αναγνωριση των θέσεών μας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις στα Μέσα, Ερευνητική Ομάδα της Σχολής μας υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Κ. Τζιά κατέκτησε το Πρώτο Βραβείο στον 2ο Διαγωνισμό Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής "ECOTROPHELIA 2012", που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.
Στον ίδιο διαγωνισμό, το ένα από τα δύο Δεύτερα Βραβεία που δόθηκαν κατέκτησε μια άλλη Ομάδα του ίδιου Εργαστηρίου της Σχολής. Θερμά συγχαρητήρια στους Ερευνητές, τους Επιβλέποντες, και το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων!
Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.ekt.gr/content/display?ses_mode=rnd&ses_lang=el&prnbr=85805
Σύμφωνα με στοιχεία για τις ερευνητικές επιδόσεις των Ευρωπαϊκών Σχολών Χημικής Μηχανικής που αντλήσαμε από την ακόλουθη πηγή
η Σχολή μας βρίσκεται στην 37η θέση στην Ευρώπη, με τιμή συνολικού δείκτη H-Factor 23, κάτι που συμφωνεί με ευρήματα από την πηγή QS ranking, τα οποία έχουν ήδη παρουσιαστεί (βλπ. ανωτέρω).
Ειδικότερα, οι επιδόσεις των 3 Ελληνικών Τμημάτων ΧΜ τα φέρνουν μέσα στις 100 πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, μεταξύ σχεδόν 2000 πανεπιστημιακών τμημάτων με σχετικές ερευνητικές δραστηριότητες:
ΣΧΟΛΗ/ΤΜΗΜΑ | ΘΕΣΗ | ΑΡ. ΕΡΓΑΣΙΩΝ | H-FACTOR |
ΧΜ ΕΜΠ | 37 | 352 | 23 |
ΧΜ ΑΠΘ | 66 | 424 | 20 |
ΧΜ ΠΠ | 87 | 210 | 19 |
Στην κορυφή της συγκεκριμένης κατάταξης βρίσκονται, με H-factor 35-36, το Imperial College, το Πανεπιστήμιο του Wageningen (Ολλανδία), και το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
Η διδακτορική διατριβή του Παρασκευά Γεωργίου με τίτλο "Ανάπτυξη Μοντέλου Μαθηματικού Προγραμματισμού & Κατασκευή Πληροφοριακού Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό του Ελληνικού Συστήματος Ηλεκτροπαραγωγής", που εκπονήθηκε στη Σχολή μας με επιβλέποντα τον Επικ. Καθ. Γ. Μαυρωτά, βραβεύτηκε με το Βραβείο Καλύτερης Διδακτορικής Διατριβής του Ιδρύματος για το ακαδ. έτος 2010-11 από το κληροδότημα Σαράφη.
Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της διεθνούς κατάταξης QS – Top Universities, με βάση στοιχεία για το 2011. Σύμφωνα με την κατάταξη των Σχολών Χημικής Μηχανικής, η Σχολή μας βρίσκεται στην κατηγορία 101-150 σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά σε αυτήν 30-40 σε Ευρωπαϊκή κλίμακα, αφού 11 Ευρωπαϊκές Σχολές ΧΜ βρίσκονται στην κατηγορία 1-50, 17 Σχολές στην 51-100, και 10 Σχολές στην 101-150:
Στην ίδια ακριβώς κατηγορία με τη Σχολή μας βρίσκεται αυτή της Πάτρας, ενώ εκείνη του ΑΠΘ στην 151-200. Το ΕΜΠ υπερέχει των άλλων 2 στους δείκτες Academic Reputation (AR) και Employment Reputation (ER), ενώ υστερεί στον δείκτη αναφορών (CPP):
ΔΕΙΚΤΕΣ |
ΧΜ ΕΜΠ |
ΧΜ ΠΠ |
ΧΜ ΑΠΘ |
AR |
53,3 |
46,9 |
43,8 |
ER |
73,6 |
62,0 |
59,0 |
CPP |
68,1 |
92,4 |
85,8 |
Με το ΜΙΤ να βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, με δείκτες μεταξύ 90 και 100, αλλά και 2 άλλες Σχολές του ΕΜΠ στη διεθνή κατηγορία 51-100, δεν θα πρέπει κανείς να επαναπαύεται!
ΤΟΜΕΑΣ Ι
Το Βραβείο της καλύτερης Διπλωματικής Εργασίας στον Τομέα Χημικών Επιστημών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2011 απονέμεται στην κ. Άννα - Μαρία Κυπραίου για την Εργασία της με τίτλο: «Σύνθεση, χαρακτηρισμός δομής και μελέτη της αντιοξειδωτικής και αντιπαρασιτικής δράσης νέων χαλκονών και ωρωνών» και Επιβλέπουσα την Λέκτορα Αναστασία Δέτση.
ΤΟΜΕΑΣ ΙΙ
Το Βραβείο της καλύτερης Διπλωματικής Εργασίας στον Τομέα Ανάλυσης, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Διεργασιών & Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2011 απονέμεται στον κ. Ιωάννη Αβιζιώτη για την Εργασία του με τίτλο: «Μελέτη της χημικής απόθεσης χαλκού και αλουμινίου από ατμό» και Επιβλέποντα τον Καθηγητή Ανδρέα Μπουντουβή.
ΤΟΜΕΑΣ ΙΙΙ
Το Βραβείο της καλύτερης Διπλωματικής Εργασίας στον Τομέα Επιστήμης & Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2011 απονέμεται στην κ. Βαρβάρα Αποστολοπούλου - Καλκαβούρα για την Εργασία της με τίτλο: «Προσθήκη νανοσκόνης αιματίτη σε πολυμερικές μήτρες πολυστυρενίου και πολύ(μεθακρυλικού μεθυλίου)» και Επιβλέποντα τον Επίκουρο Καθηγητή Λουκά Ζουμπουλάκη.
ΤΟΜΕΑΣ IV
Το Βραβείο της καλύτερης Διπλωματικής Εργασίας στον Τομέα Σύνθεσης & Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2011 απονέμεται στην κ. Μ. Λουκιανού για την Εργασία της με τίτλο: «Μελέτη της κινητικής απόκρισης χρονοθερμοκρασιακών δεικτών ΤΤΙ και εφαρμογή για τον έλεγχο ποιότητας ψυγμένων και κετεψυγμένων τροφίμων στην ψυκτική αλυσίδα» και Επιβλέποντα τον Καθηγητή Πέτρο Ταούκη.
ΘΩΜΑΪΔΕΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΟΛΗΣ 2011
Για το Βραβείο αυτό, από τις ανωτέρω η Επιτροπή Προπτυχιακών Σπουδών της Σχολής επέλεξε την Εργασία της κ. Α.-Μ. Κυπραίου ως την καλύτερη Διπλωματική Εργασία της Σχολής για το έτος 2011.
Με πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ έγινε παρουσίαση ενώπιων δημοσιογράφων, την Πέμπτη 28-03-12, των έξι Ελληνικών καινοτομιών που βραβεύτηκαν από τον ΟΟΣΑ και οι οποίες θα μπορούσαν να προωθήσουν την Πράσινη Ανάπτυξη στην χώρα μας. Δύο από τις έξι καινοτομίες που παρουσιάστηκαν προέρχονται από το ΕΜΠ και η βράβευσή τους αποτελεί τιμή για το Ίδρυμα. Η μία από αυτές, με δημιουργό τον Καθηγητή της Σχολής ΧΜ Απόστολο Βλυσίδη, θεωρήθηκε η πιο ολοκληρωμένη γι΄ αυτό αποφασίστηκε να παρουσιαστεί στην ημερίδα που οργανώθηκε από τον ΟΟΣΑ στην Κοπεγχάγη.
Προβολή του γεγονότος και των καινοτομιών έγινε από την ΝΕΤ το Σάββατο 30-03-12 στην εκπομπή infocafe. Η Εφημερίδα "Καθημερινή" θα γράψει άρθρο το Σάββατο του Λαζάρου σχετικά με την καινοτομία αυτή. Επίσης, η ΕΤ-3 οργανώνει ειδική παρουσίαση της καινοτομίας, ενώ ειδική αφιέρωση θα κάνει στην προσεχή έκδοσή του το περιοδικό ECOTEC. Επισυνάπτεται σχετικό υλικό.
Σχετικό Δελτίο Τύπου
SUSTAINABLE OLIVE OIL PRODUCTION
THE FUTURE OF ECO-INNOVATION: The Role of Business Models in Green Transformation
Σε ειδική εκδήλωση, με μεγάλη συμμετοχή, που πραγματοποιήθηκε στις 14/3/2012 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, απονεμήθηκε στην Αντιπρύτανι του ΕΜΠ και Καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών, Αντωνία Μοροπούλου, το βραβείο «ΥΠΑΤΙΑ» για την προσφορά της στην Επιστήμη, την Κοινωνία και τον Πολιτισμό.
Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται από τον Σύνδεσμο Ελληνίδων Επιστημόνων (ΣΕΕ), την παλαιότερη γυναικεία επιστημονική οργάνωση στη χώρα μας, με μέλη Ελληνίδες Επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων. Το βραβείο «ΥΠΑΤΙΑ» έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τις σύγχρονες γυναίκες στην αναζήτηση προτύπων, ώστε να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις σύγχρονες προκλήσεις στο επαγγελματικό και το ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό τους περιβάλλον. Το βραβείο αυτό έχει απονεμηθεί σε εξέχουσες γυναικείες προσωπικότητες των γραμμάτων, της τέχνης και της πολιτικής (Μελίνα Μερκούρη, Jacqueline de Romily, κ.α.).
Η απονομή αυτή του βραβείου «ΥΠΑΤΙΑ» αποτελεί σημαντική αναγνώριση και τιμή τόσο για την ίδια την βραβευθείσα, όσο και για τη Σχολή μας και το ΕΜΠ, που προβλήθηκαν σημαντικά κατά την εκδήλωση, με την παρουσία στο βήμα του Πρύτανη του ΕΜΠ και του Προέδρου της Σχολής, και την ανάλυση του έργου της βραβευθείσας από την Ομότιμη Καθηγήτρια της Σχολής μας, Ν. Κουλουμπή, και τον Καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής, Μ. Κορρέ. Τις επόμενες ημέρες μετά την εκδήλωση υπήρξαν πολλές θετικές αναφορές στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, που μετέφεραν το συνολικό μήνυμα της βράβευσης στο ευρύ κοινό.
Το Βραβείο UNESCO - L'OREAL 2011 "Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη'" στην κατηγορία των Φυσικών Επιστημών απονέμεται στην Επίκουρη Καθηγήτρια της Σχολής μας κ. Μαγδαληνή Κροκίδα (βλπ. ανακοίνωση αποτελεσμάτων, 31-10-2011). Η Σχολή συγχαίρει θερμά την συνάδελφο για το σημαντικό επίτευγμά της, που έρχεται να φωτίσει ελπιδοφόρα την περίοδο που διανύουμε.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
Η Συγκλητική Επιτροπή Μεταπτυχιακών του ΕΜΠ, στη συνεδρίαση της στις 13/12/2010, αποφάσισε την απονομή Επαίνου στη Διδακτορική Διατριβή της κ. Χριστίνας Βαφειάδη, που εκπονήθηκε στη Σχολή μας, με τίτλο "Βιοτεχνολογική αξιολόγηση των εστερασών του φερουλικού οξέος ως εργαλείων σύνθεσης βιολογικά ενεργών ενώσεων" (ΕΜΠ, ΑΘΗΝΑ 2008), με Επιβλέποντα τον Αναπληρωτή Καθηγητή Παύλο Χριστακόπουλο. Η διάκριση αυτή απονέμεται στο πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής και βράβευσης της καλύτερης Διδακτορικής Διατριβής στο ΕΜΠ από το Κληροδότημα Σαράφη για το ακαδημαικό έτος 2007-2008, όπου η εργασία της κ. Βαφειάδη αξιολογήθηκε ως δεύτερη σε βαθμολογία.
Με βάση τα απογραφικά στοιχεία που συγκέντρωσε η Πρυτανεία του ΕΜΠ για την περίοδο 2004 - 2010, οι ερευνητικές δραστηριότητες των Μελών ΔΕΠ της Σχολής μας - το 85% των οποίων συμμετείχε στην απογραφή αυτή, που έγινε για πρώτη φορά - χαρακτηρίζονται από τους εξής δείκτες αριστείας:
* ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΕΡΓΟ – Η ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
(βλπ. συνημμένο Πίνακα Α)
Σε μέση ετήσια βάση, και για την 6ετία 2004-2009 (καθώς τα στοιχεία για το 2010 είναι μάλλον προσωρινά), τα Μέλη ΔΕΠ της Σχολής μας δημοσιεύουν συνολικά:
- 10 βιβλία/μονογραφίες,
- 150 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές,
- 2 εργασίες σε περιοδικά χωρίς κριτές,
- 150 εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων με κριτές,
- 15 εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων χωρίς κριτές,
- 20 κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους,
- 3 συλλογικούς τόμους ως συν-εκδότες,
- 10 άλλες εργασίες,
- 150 ανακοινώσεις σε συνέδρια με πρακτικά, και
- 60 ανακοινώσεις σε συνέδρια χωρίς πρακτικά.
* ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ – Η ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
(βλπ. συνημμένο Πίνακα Β)
Σε μέση ετήσια βάση, και για την 6ετία 2004-2009 (καθώς τα στοιχεία για το 2010 είναι μάλλον προσωρινά), το ερευνητικό έργο των Μελών ΔΕΠ της Σχολής μας παρουσιάζει τους εξής δείκτες αναγνώρισης συνολικά:
- 2500 ετεροαναφορές,
- 1 αναφορά στον ειδικό τύπο,
- 16 βιβλιοκρισίες,
- 30 συμμετοχές σε επιτροπές συνεδρίων,
- 25 συμμετοχές σε επιτροπές περιοδικών,
- 35 προσκλήσεις για διαλέξεις, και
- 1 δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
* ΜΕΣΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Αν εκφράσουμε τα ανωτέρω στοιχεία ανά Μέλος ΔΕΠ – παραβλέποντας προς στιγμή τη σημαντική διακύμανση των ατομικών επιδόσεων – προκύπτει ότι το ιδεατό αυτό «μέσο» Μέλος ΔΕΠ της Σχολής κάθε χρόνο της συγκεκριμένης περιόδου απογραφής δημοσιεύει:
- 2-3 εργασίες σε περιοδικά με κριτές, και πολύ σπάνια σε περιοδικά χωρίς κριτές,
- 2-3 εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων με κριτές, και σπάνια σε πρακτικά συνεδρίων χωρίς κριτές, ενώ ανακοινώνει 1 εργασία σε συνέδρια χωρίς πρακτικά,
- κάθε 3-4 χρόνια ένα κεφάλαιο σε συλλογικό τόμο, ενώ συμμετέχει ως συν-εκδότης κάθε 6-7 τέτοιους τόμους, και κάθε 2 χρόνια σε επιτροπές συνεδρίων, τέλος
- οι δημοσιεύσεις αυτές δέχονται κατά μέσο όρο 15 ετεροαναφορές/έτος η κάθε μία.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
Το Α΄ Βραβείο Επίδοσης μεταξύ των Αποφοίτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ κατά το έτος 2010 απονέμεται στον κ. Πασχάλη ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ, με Βαθμό Διπλώματος 9.61.
Το B΄ Βραβείο Επίδοσης μεταξύ των Αποφοίτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ κατά το έτος 2010 απονέμεται στον κ. Χαράλαμπο ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ, με Βαθμό Διπλώματος 9.18.
Το Γ΄ Βραβείο Επίδοσης μεταξύ των Αποφοίτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ κατά το έτος 2010 απονέμεται στην κ. Μαρία ΛΙΒΑΝΙΟΥ, με Βαθμό Διπλώματος 8.98.
ΤΟΜΕΑΣ Ι
Το Βραβείο της καλύτερης Διπλωματικής Εργασίας στον Τομέα Χημικών Επιστημών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2010 απονέμεται στην κ. Αλεξάνδρα Μπόλμπου για την Εργασία της με τίτλο: «Διερεύνηση της σύστασης αιωρούμενων σωματιδίων της ατμόσφαιρας στην περιοχή της Αθήνας - Προσδιορισμός των διαφόρων ειδών άνθρακα»και Επιβλέπουσα την Καθηγήτρια Μαρία Όξενκιουν-Πετροπούλου.
ΤΟΜΕΑΣ ΙΙ
Το Βραβείο της καλύτερης Διπλωματικής Εργασίας στον Τομέα Ανάλυσης, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Διεργασιών & Συστημάτωντης Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2010 απονέμεται στον κ. Ιωάννη Λιγνό για την Εργασία του με τίτλο: «Πειραματική διερεύνηση φαινομένων ηλεκτροδιαβροχής» και Επιβλέποντα τον Καθηγητή Ανδρέα Μπουντουβή.
ΤΟΜΕΑΣ ΙΙΙ
Το Βραβείο της καλύτερης Διπλωματικής Εργασίας στον Τομέα Επις΄τημης & Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2010 απονέμεται στον κ. Γεώργιο Βογιατζή για την Εργασία του με τίτλο: «Πρόβλεψη δομής νανοσύνθετων υλικών πολυμερικής μήτρας με χρήση της θεωρίας αυτοσυνεπούς πεδίου» και Επιβλέποντα τον Καθηγητή Δώρο Θεοδώρου.
ΤΟΜΕΑΣ IV
Το Βραβείο της καλύτερης Διπλωματικής Εργασίας στον Τομέα Σύνθεσης & Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2010 απονέμεται στον κ. Σαράντo Κυριακόπουλο για την Εργασία του με τίτλο: «Χρήση των εστερασών του φερουλικού και του οξικού οξέος ως εργαλείων σε διεργασίες σύνθεσης προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας» και Επιβλέποντα τον Αναπληρωτή Καθηγητή Παύλο Χριστακόπουλο.
Το τεύχος του Ιουλίου 2010 του περιοδικού Analytical & Bioanalytical Chemistry, ενός από τα κορυφαία διεθνή περιοδικά από πλευράς Impact Factor στην κατηγορία της Αναλυτικής Χημείας (http://www.springer.com/chemistry/analytical+chemistry/journal/216), περιέχει ειδικό αφιέρωμα στις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου Instrumental Μethods of Αnalysis (IMA ?09) (http://www.chem.uoa.gr/ima2009/IMA_02_organizers.htm).
Το Συνέδριο αυτό, που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2009 στην Αθήνα, συνδιοργανώθηκε από τα Εργαστήρια (α) Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ, με υπεύθυνη την Καθηγήτρια της Σχολής μας κ. Μαρία Όξενκιουν ? Πετροπούλου, και (β) Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, με υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Α. Καλοκαιρινό. Το ειδικό αυτό τεύχος του περιοδικού, όπου δημοσιεύονται 11 από τις εργασίες που ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο, προλογίζεται από ένα Editorial των δύο οργανωτών ? Καθηγητών.
H Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία Modification, Degradation and Stabilization of Polymers σε συνεργασία με το Εργαστήριο Τεχνολογίας Πολυμερών του ΕΜΠ, με υπεύθυνο τον Καθηγητή της Σχολής μας κ. Κ. Παπασπυρίδη διοργάνωσαν με επιτυχία το 6ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο MoDeSt 2010 στην Αθήνα, την περίοδο 5 - 9 Σεπτεμβρίου 2010. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στο Δελτίο Τύπου των οργανωτών του Συνεδρίου (http://www.chemeng.ntua.gr/content/news/newsdoc_276_21_9_2010.pdf).
Τον Μάιο του 2011 πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Αθήνα το 11ο Διεθνές Συνέδριο Μηχανικής Τροφίμων, της σειράς ICEF (International Congress on Engineering & Food). Το ICEF 11 (http://www.icef11.org/) διοργανώνεται από τη Σχολή μας, σε συνεργασία με 3 άλλα Ελληνικά ΑΕΙ και το ΤΕΕ, με υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής μας, κ. Πέτρο Ταούκη. Με δεδομένο τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό για την προσέλκυση τέτοιων μεγάλων διοργανώσεων, η διεξαγωγή του ICEF 11 στην Αθήνα αποτελεί μεγάλη επιτυχία.
Η νέα σύνθεση των Μελών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), του ανώτατου συμβουλευτικού οργάνου για τη διαμόρφωση Εθνικής πολιτικής Έρευνας & Τεχνολογίας, περιλαμβάνει τον Καθηγητή της Σχολής μας κ. Θεόδωρο (Δώρο) Θεοδώρου (http://www.ekt.gr/content/display?prnbr=81440). Ο κ. κ. Θεοδώρου και τα άλλα μέλη του ΕΣΕΤ, όλοι διεθνώς διακεκριμένοι επιστήμονες, επωμίζονται σοβαρότατο έργο σε κρίσιμες συνθήκες.
Σύμφωνα με τον Ελληνικό Τύπο, ευχάριστη έκπληξη για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποτέλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση της αναλυτικής κατάταξης των 500 καλύτερων Πανεπιστημίων (http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4594409). Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ΕΜΠ βρίσκεται στην 114η καλύτερη θέση του κόσμου στον τομέα της Μηχανικής και Τεχνολογίας, θέση υψηλότερη από κάθε άλλο Ελληνικό ΑΕΙ.
Επίσης, σημειώνεται ότι το Πολυτεχνείο κατέχει την 273η θέση στην παγκόσμια κατάταξη στον τομέα των βιοεπιστημών, όπου η Σχολή Χημικών Μηχανικών συνεισφέρει σημαντικά (βιοτεχνολογία, τρόφιμα, βιοκαύσιμα, βιοϊατρικά, αγρο-βιομηχανίες κ.α.).
Η διδακτορική διατριβή του Νίκου Βούρδα, με τίτλο "Μικρο-ρευστομηχανική για χημική και βιολογική μικροανάλυση: Αλληλεπίδραση πολυμερών με πλάσμα αερίων για την εκλεκτική εγχάραξη και τροποποίηση αυτών", που εκπονήθηκε στη Σχολή μας με επιβλέποντα τον Καθ. Α. Μπουντουβή, βραβεύτηκε με το 1ο Θωμαΐδειο Βραβείο Καλύτερης Διδακτορικής Διατριβής του έτους 2007
Η διδακτορική διατριβή του Δημήτρη Πετρούτσου, με τίτλο "Αποτοξικοποίηση χλωροφαινολών από το θαλάσσιο μικροφύκος Tetraselmis marina", που εκπονήθηκε στη Σχολή μας με επιβλέποντα τον Καθ. Δ. Κέκο, βραβεύτηκε με τιμητικό έπαινο στο πλαίσιο της αξιολόγησης για το Θωμαΐδειο Βραβείο Καλύτερης Διδακτορικής Διατριβής του έτους 2007
Η διδακτορική διατριβή του Σπύρου Σκλαβούνου, με τίτλο "Διερεύνηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης σε χημικές εγκαταστάσεις?, που εκπονήθηκε στη Σχολή μας με επιβλέποντα τον Αναπλ. Καθ. Φ. Ρήγα, έλαβε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αριστείας στην Ασφάλεια Διεργασιών (Excellence Award in Process Safety) του έτους 2010, από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χημικής Μηχανικής (European Federation of Chemical Engineering - EFCE).
Η διπλωματική εργασία της Μαρίας-Ιωάννας Καΐρη, με τίτλο "Προσομοίωση συστήματος ψύξης φωτοβολταϊκών κυψελίδων", που εκπονήθηκε στη Σχολή μας με επιβλέποντα τον Καθ. Α. Μπουντουβή, βραβεύτηκε με το 3ο Θωμαΐδειο Βραβείο Καλύτερης Διπλωματικής Εργασίας του έτους 2008.
Βλ. απόφαση Συγκλήτου 28-8-2010
Εγκρίθηκε για χρηματοδότηση με start-up grant, από το πρόγραμμα IDEAS του European Research Council, η ερευνητική πρόταση του Θανάση Παπαθανασίου, με τίτλο ?Roughness design towards reversible non- / full-wetting surfaces: From fakir droplets to liquid films?.
Ο Θ. Παπαθανασίου είναι διπλωματούχος (1994), διδάκτορας (2000) και ερευνητικός συνεργάτης της Σχολής μας.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.131.840,00 EUR και διάρκεια υλοποίησης πενταετή (2010-2015).