ΓενικέςΑνακοινώσεις

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και λαμβάνοντας υπόψη το άρθ. 8, παρ.18 του Ν.4009/11 όπως ισχύει, αποφασίζεται η αναστολή του εκπαιδευτικού έργου την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017, κατά την περίοδο 8.30-12.30.

Παρακαλούνται οι κ. Κοσμήτορες να ενημερώσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα μέλη των Σχολών τους και να φροντίσουν για την αναπλήρωση του διδακτικού Έργου.

Σε ότι αφορά στις διοικητικές υπηρεσίες παρακαλούνται οι Διευθύνσεις να προσαρμόσουν κατά  την  ημέρα  αυτή  τις  δραστηριότητες  λόγω  τυχόν  καθυστερημένων  αφίξεων  των διοικητικών υπαλλήλων για τους παραπάνω λόγους.

Ο Πρύτανης
Ιωάννης Κ. Γκόλιας

  Ανακοίνωση Πρύτανη
Όνομα: anakoinosi_prytani.pdf, Ανέβηκε: 10/1/2017 00:22, Μέγεθος: 213kb

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με λύπη, σας ενημερώνω για την απώλεια της συνταξιούχου συναδέλφου μας Ελένης Τσάμη, η οποία απεβίωσε τo Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου.
Βασικό στέλεχος, επί πολλά χρόνια, του (τότε) Εργαστηρίου Τεχνικής Φυσικών Διεργασιών, η Ελένη είχε σημαντική συμβολή στην εκπαίδευση των φοιτητών της Σχολής καθώς στη συνολική δραστηριότητα του Εργαστηρίου.
Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00μ στο νεκροταφείο Κηφισιάς (Καρπάθου και Μπακογιάννη Π).
Η Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ τιμά τη μνήμη της συναδέλφου Ελένης Τσάμη.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Χημικών Μηχανικών
Ι. Ζιώμας

 

Δυο λόγια για την Εκλιπούσα

από την Καθηγήτρια Μ. Μπεάζη-Κατσιώτη

Στις 10 Δεκεμβρίου 2016 έφυγε απο κοντά μας η Ελένη Τσάμη, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο. Η αγαπητή Ελένη θα μείνει ζωντανή στη μνήμη των φοιτητών και των συναδέλφων της, για την αφοσίωσή της στην εκπαίδευση, την ευγένειά της, την καλοσύνη της και την υποδειγματική της συνεργασία. Ας είναι ελαφρό το χώμα που θα την σκεπάσει.


Με τιμή και σεβασμό στη μνήμη της,
Μαργαρίτα Μπεάζη – Κατσιώτη

 

Η ομάδα της Σχολής Xημικών Μηχανικών ΕΜΠ συμμετείχε στον ετήσιο διαγωνισμό Chem-E-Car Competition® που έγινε στις 13 Νοεμβρίου 2016 στο San Francisco, στα πλαίσια του ‘2016 AIChE Annual Meeting’. Έλαβε τη 16η θέση στη γενική κατάταξη μεταξύ 41 ομάδων που συμμετείχαν. Στο διαγωνισμό παρουσίασης poster, κατετάγη μεταξύ των 12 πρώτων.

Συγκεκριμένα, στην καλύτερη μεταξύ των δυο προσπαθειών, η απόσταση που κάλυψε το chem-e-car της Σχολής μας ήταν 1.05 m μικρότερη από τη ζητούμενη απόσταση 17.1 m, που ήταν η απόσταση-στόχος του διαγωνισμού.

Τα μέλη της ομάδας από αριστερά προς δεξιά:

άνω: Χ. Καραφουλίδου Ρέτσου, Ν. Μ. Κατρίτσης, Γ. Γιαννικόπουλος, Ε. M. Loppinet

κάτω : Δ. Παπαδημητρίου

Σύμβουλοι : Α. Παπαθανασίου, Επικ. Καθηγητής, Α. Καραντώνης, Επικ. Καθηγητής

Η Σχολή εκφράζει τα ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στην ομάδα για την επίδοσή της αλλά και τη συστηματική προετοιμασία της μέχρι τον τελικό διαγωνισμό στον οποίο η Σχολή συμμετείχε για πρώτη φορά.

Η συμμετοχή της Σχολής μας στο διαγωνισμό παρακινήθηκε αλλά και υποστηρίχτηκε οικονομικά από την Ελληνο-Αμερικανική Κοινότητα Χημικών Μηχανικών, με πρωτοβουλία των Καθηγητών Γρ. Στεφανόπουλου, MIΤ και Χρ. Γεωργάκη, Τufts University. Η Σχολή ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΠΟΛΥΕΚΟ, ΔΕΗ, ΑΣΠΙΣ (Ελληνική Βιομηχανία Χυμών).

Μια αναδρομή στην όλη προσπάθεια, που ξεκίνησε με τη σχετική ανακοίνωση στις 13 Μαρτίου 2016, είναι διαθέσιμη εδώ

Βίντεο από τον τελικό διαγωνισμό στο San Francisco, και τις δυο προσπάθειες της ομάδας της Σχολής μας:

Φωτογραφίες από τον τελικό διαγωνισμό στο San Francisco:

                                                                      

  Γενική κατάταξη διαγωνισμού Chem-E-Car
Όνομα: Chem_E_Car_AwardsPresentation_Final-2016.pdf, Ανέβηκε: 29/11/2016 13:09, Μέγεθος: 242kb

Υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής του κ. Ιωάννη Αβιζιώτη, με τίτλο:

«Chemical vapor deposition of Al, Fe and of the Al13Fe4 approximant intermetallic phase: Experiments and multiscale simulations».

Tρίτη 15 Νοεμβρίου 2016, ώρα 9:00

στο Αμφιθέατρο Πολυμέσων, κτήριο Πολυμέσων και Τηλεκπαίδευσης (δίπλα στο κεντρικό κτήριο της Βιβλιοθήκης), Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

It is time to teach in Ecuador project

Το Υπουργείο Παιδείας της Δημοκρατίας του Ισημερινού (Εκουαδόρ) ανακοίνωσε πρόγραμμα μετακίνησης φοιτητών και νέων αποφοίτων για τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας σε σχολεία του Εκουαδόρ. Ο στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας σε δημόσια σχολεία της χώρας για τη διασφάλιση της απόκτησης ικανοποιητικής επάρκειας της αγγλικής γλώσσας από τους μαθητές. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν τελειόφοιτοι φοιτητές ή νέοι απόφοιτοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, κάτοχοι επάρκειας γνώσης της αγγλικής γλώσσας επιπέδου Β2. Η διάρκεια της χρηματοδοτούμενης μετακίνησης είναι 10 μήνες κατ’ελάχιστον, έως 3 έτη. Αιτήσεις υποβάλλονται το Μάιο και Σεπτέμβριο κάθε έτους.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://educacion.gob.ec/it-is-time-to-teach-in-ecuador-project/

Με πρωτοβουλία φοιτητών της Σχολής και σε συνδυασμό με τη συμμετοχή στο Chem-E-Car competition της νικήτριας ομάδας,  ζητήθηκε και εγκρίθηκε από το  American Institute of Chemical Engineers (ΑIChE) η ίδρυση Student Chapter στο ΕΜΠ.

Μεταξύ των ιδρυτικών μελών του AIChE Student Chapter στο ΕΜΠ είναι οι φοιτητές

Elise Loppinet
Γιάννης Γιαννικόπουλος
Νικόλαος Μάριος Κατρίτσης
Δημήτρης Παπαδημητρίου
Χαρά Καραφουλίδη-Ρέτσου
Βασιλική Καραμπουτζάκη
Μιχάλης Πέππας
Έκτορας Στυλιανός

Ακαδημαϊκός σύμβουλος του Chapter ανέλαβε o Καθηγητής Δώρος Θεοδώρου.

Το Student Chapter είναι από τις πλέον καθιερωμένες δραστηριότητες του AIChE. Στα μέλη του προσφέρονται πολλές από τις παροχές των κανονικών μελών του ΑΙChE, που αφορούν σε συμμετοχή σε τοπικά και διεθνή συνέδρια, πρόσβαση σε περιοδικά όπως το Chemical Engineering Progress, επιλεξιμότητα για υποτροφίες κ.α. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο http://www.aiche.org/students/.

Με την ίδρυση του Chapter στο ΕΜΠ, η κοινότητα των φοιτητών της Σχολής μπαίνει στο χάρτη της μεγάλης ομόλογης διεθνούς κοινότητας με καλές προϋποθέσεις για ανάπτυξη εξωστρεφών δράσεων, αξιοποίηση ευκαιριών και προκλήσεων για διακρίσεις.

Η Σχολή, που υποστήριξε τη δρομολόγηση της πρωτοβουλίας των φοιτητών, θα στηρίξει όσο και όποτε χρειαστεί τη δραστηριότητα του Student Chapter. Η εδραίωση και ανάπτυξή του θα εξαρτηθούν, όπως και σε άλλες παρόμοιες δράσεις, κυρίως απο τον οίστρο εθελοντισμού των φοιτητών της Σχολής.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής

Ανδρέας Γ. Μπουντουβής

Ο Χρίστος Φλούδας, Καθηγητής στο Department of Chemical Engineering, Texas A&M University, και Professor Emeritus of Chemical and Biological Engineering, Princeton University, απεβίωσε αιφνιδίως σήμερα, 14/8/2016.

Ο Χρίστος, διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός του ΑΠΘ (1982), υπήρξε εξέχουσα επιστημονική φυσιογνωμία, με πολυσχιδέστατη δραστηριότητα. Το έργο του, με κορμό τη μηχανική διεργασιών και συστημάτων, αναπτύσσεται στη διεπιφάνεια χημικής μηχανικής, εφαρμοσμένων μαθηματικών, επιστήμης υπολογιστών, επιχειρησιακής έρευνας, και μοριακής βιολογίας.  Η απήχηση του έργου του είναι εντυπωσιακή, όπως και οι διεθνείς διακρίσεις του.

Καμάρι της γενιάς του και της Ελληνικής επιστημονικής διασποράς, ο Χρίστος θα παραμείνει στη μνήμη των συναδέλφων και συνεργατών ως υπόδειγμα πρωτοπόρου και ακάματου ακαδημαϊκού και χαρισματικού μέντορα.

O Κοσμήτορας της Σχολής

Ανδρέας Γ. Μπουντουβής

με το νέο του βιβλίο "Mηχανολογικός Εξοπλισμός", που προστίθεται στη σειρά των αξιόλογων εκπαιδευτικών συγγραμμάτων του.
Το πρώτο του δίτομο βιβλίο "Μηχανική των Ρευστών" έχει ήδη γράψει ιστορία, εντός και εκτός Σχολής, και παραμένει σε κορυφαία θέση στην υπόληψη των φοιτητών. Ομότιμος, πλέον, Καθηγητής του ΕΜΠ, ο  Άγγελος Παπαϊωάννου παραμένει ακάματος δημιουργός ποιοτικού συγγραφικού έργου που καλύπτει σημαντικό πεδίο των σπουδών χημικής μηχανικής.

Οι ευχαριστίες μου στον αγαπητό συνάδελφο και δάσκαλο Άγγελο Παπαϊωάννου για την εκπαιδευτική προσφορά του συνοδεύουν τις ευχές μου για συγγραφική ικμάδα και παραγωγικότητα.

O Κοσμήτορας της Σχολής

Ανδρέας Γ. Μπουντουβής

‹ Νεότερες1234...44Παλαιότερες ›