ΕργαστήριοΧημείαςκαιΤεχνολογίαςΤροφίμων

Υποστηρίζονται εργαστηριακά τα μαθήματα:

  • Επιστήμη και Τεχνική των Τροφίμων (7ου εξ. Χ.Μ.).
  • Τεχνική και Σχεδιασμός στις Βιομηχανίες Τροφίμων (8ου εξ. Χ.Μ).

Οι ερευνητικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της Επιστήμης και Μηχανικής των Τροφίμων που αφορούν τις διεργασίες συντήρησης, τη φυσικοχημεία, τη μικροβιολογία, τη συσκευασία, την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων:

  • Διεργασίες συντήρησης τροφίμων: ψύξη, κατάψυξη, αφυδάτωση (με ψεκασμό, ωσμωτική), υπερυψηλή υδροστατική πίεση (ΥΥΠ).
  • Κινητική των αντιδράσεων αλλοίωσης των τροφίμων - Διατηρησιμότητα τροφίμων
  • Προρρητική μικροβιολογία και τεχνολογία εμποδίων
  • Χρονοθερμοκρασιακοί Δείκτες για τον έλεγχο της ψυκτικής αλυσίδας τροφίμων.
  • Φυσικά αντιοξειδωτικά.
  • Φυτικές πρωτεΐνες – τεχνολογία απομόνωσης πρωτεϊνών (παραλαβή πρωτεϊνικών υπερσυμπυκνωμάτων)
  • Διαιτητικά και λειτουργικά τρόφιμα
  • Τεχνολογία λιπαρών σωμάτων (εκχύλιση και εξευγενισμός)
  • Τεχνολογία γαλακτοκομικών προϊόντων (γιαούρτι, τυρί, παγωτό)
  • Προϊόντα αρτοποιίας
  • Ελαιόλαδο
  • Αξιοποίηση γεωργικών παραπροϊόντων (ελαιούχων σπόρων, πορτοκαλοφλοιών όξινου τυρογάλακτος κ.α.)

Οι δυνατότητες παροχής υπηρεσιών προς τρίτους αναφέρονται σε αναλύσεις τροφίμων (χημικές, φυσικοχημικές, οργανοληπτικές), παροχή τεχνικών συμβουλών σε βιομηχανίες τροφίμων και εκπόνηση μελετών σε θέματα σχεδιασμού προϊόντων και διεργασιών, ελέγχου ποιότητας, οργανοληπτικού ελέγχου, υγιεινής και συστημάτων HACCP, συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, διαπίστευσης εργαστηρίων. Επίσης σε εκπαίδευση προσωπικού επιχειρήσεων και δημοσίων φορέων, οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και παραγωγή έντυπου εκπαιδευτικού υλικού για εξειδικευμένους κλάδους τροφίμων.

Το Εργαστήριο διαθέτει ανεξάρτητο "Χώρο Οργανοληπτικών Δοκιμών" διαπιστευμένο κατά ISO 17025